20 de ani de la sfințirea Capelei Penitenciarului Ploiești

Redactia -

20 de ani de la sfințirea Capelei Penitenciarului Ploiești

În data de 29 octombrie 2024, Penitenciarul Ploiești, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul României, a organizat  manifestări aniversare, culturale și religioase, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la sfințirea Capelei unității noastre. 

           În acest context aniversar, Penitenciarul Ploiești, a desfășurat o serie de evenimente  de însemnătate, pline de emoție, rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru toți cei care au slujit de-a lungul timpului în sistemul penitenciar, precum și pentru polițiștii de penitenciare în activitate.

            Manifesările aniversare au debutat cu Slujba Sfintei Liturghii și Slujba Parastasului pentru marcarea celor 20 de ani de la sfințirea Capelei, organizată în cadrul penitenciarului.

            Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sub, alături de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența persoanelor private de libertate și a polițiștilor de penitenciare. Cu această ocazie, au fost conferite promovări în rang pentru părintele capelan Rădulescu Constantin și distincții pentru conducerea penitenciarului Ploiești. 

Evenimentul a fost urmat de susținerea Conferinței interinstituțională „În temniță am fost și ați venit la Mine”, desfășurată în cadrul Centrului Cultural Antim Ivireanul al Protoieriei Ploiești Nord, unde Preasfințitul Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, a susținut o alocuțiune privind problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin activități religioase, urmată de o dezbatere privind colaborarea instituțională și implicarea unui număr cât mai mare de parteneri sociali în procesul reintegrării postdetenție moderată de doamna comisar șef de poliție penitenciară Magdalena Toma, director adjunct Penitenciar Ploiești. 

De asemenea, în cadrul conferinței au fost promovarea exemplelor de bună practică și Metodologiei intervenților interinstituționale pentru facilitarea reintegrării .sociale a persoanelor altate in executarea unei pedepse sau a unei măsuri privative de libertate și a persoanelor liberate.

Totodată, în cadrul conferinței a fost prezentată și istoria Capelei penitenciarului și drumul, uneori anevoios, inerente activitățiilor într-un mediu restrictiv, așa cum este penitenciarul, dar care astăzi se prezintă ca un reper central în viața deținuților și ca o punte deschisă spre comunitate.

La eveniment au participat reprezentanți din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanti din partea Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanții penitenciarelor din regiunea SUD-Muntenia, reprezentanți ai instituțiilor județene și municipale, precum și reprezentanți din partea ONG-urilor și colaboratotorilor voluntari.

Este o realitate incontestabilă faptul că activitățile religioase organizate în penitenciar contribuie la dezvoltarea unei gândiri pozitive, la auto-reflecție, încurajează la o unitate spirituală și reprezintă un mijloc de susținere morală în momente de criză.

Alături de demersurile educaționale, sociale și psihologice organizate în penitenciar unul dintre factorii semnificativi, percepuți de către deținuți, ca având efecte pozitive pe parcursul executării pedepsei, este activitatea religioasă.

Penitenciarul Ploiești încurajează dezvoltarea laturii spiritual a celor condamnați, dezvoltând în acest sens un parteneriat cu toți actorii sociali împlicați în reinserția postdetenție, în special cu Biserica.

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024