Locaţia din Prahova cu cel mai pur aer de pe planetă – interzisă turiştilor

Mihai Ciobanu -

Locaţia din Prahova cu cel mai pur aer de pe planetă – interzisă turiştilor

Salina Slănic Prahova -unul dintre cele mai importante şi mai cunoscute obiective turistice ale judeţului Prahova şi motorul economic şi turistic al oraşului Slănic – este închisă de mai bine de două luni. Turiştii nu au mai avut acces în salină din data de 25 noiembrie, dată la care activitatea turistică a fost oprită pentru „verificări” – aşa cum se precizează pe siteul oficial al Salrom, Salina Slănic. Aceasta după ce, anterior, salina a mai făcut subiectul ştirilor după ce liftul care ducea turiştii în subteran s-a defectat. În acest timp, proprietarii de hoteluri, pensiuni şi restaurante din staţiune îşi văd afacerile ameninţate cu falimentul, activitatea turistică fiind paralizată, mai ales în perioada de iarnă când ştrandurile din oraş sunt închise. În locul autoturismelor şi autocarelor cu turiştii care vizitau obiectivul, străzile din oraşul Slănic sunt ocupate  acum, în perioada de iarnă când e nevoie de cantităţi mari de sare pentru deszăpezirea drumurilor, de camioane de mare tonaj care aşteaptă, blocând un sens de circulaţie, să încarce cu sare de la mina aflată în exploatare.

salina slanic coada masini

Primăria şi Consiliul Local Slănic au solicitat Companiei Naţionale a Sării lămuriri cu privire la activitatea de exploatare, de planurile legate de viitorul salinei precum şi la soluţiile găsite pentru redeschiderea pentru turişti a salinei. Administraţia aşteaptă răspunsul oficial din partea Salrom. Altceva nu prea poate face, având în vedere că nu are atribuţii în acest sens. Cert este că oraşul are mult de suferit de pe urma acestei întreruperi a activităţii.

Salina Slănic este una dintre cele mai mari din Europa şi are, potrivit unor surse, cel mai pur aer de pe planetă.

Potrivit siteului statiuea-slanic.ro, adâncimea minei este de 217m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55 metri înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp.

Înălțimea unei săli este de 70 m, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina. Se pot admira basoreliefurile înfățișându-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) și te poți reculege ca într-o imensă catedrală.

Temperatura constantă de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compoziția aerului bogat în ioni de sodiu, presiunea atmosferică cu 18-20 mm coloană de mercur mai mare decât cea de la suprafața solului, lipsa factorilor alergeni crează un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afecțiunilor respiratorii. Eficiența acestui microclimat a fost descoperită cu peste 100 de ani în urmă.