24 Ianuarie S.A. – firma românească de tradiție in Industria Constructoare de Masini

Daniel Dimache -

24 Ianuarie S.A. – firma românească de tradiție in Industria Constructoare de Masini

 

 Odată cu sărbătorirea zilei de 24 ianuarie 1859 denumita si „Mica Unire” si firma 24 Ianuarie sărbătorește împlinirea a 100 ani de la înființare.

Bazele firmei au fost puse in anul 1922 in orașul Ploiesti sub denumirea de „Macazul”. Intre 1945 si 1962 firma s-a numit 24 Ianuarie. După 1962 a fost integrata in Întreprinderea de Utilaj Chimic Ploiesti. Începând cu 1991 firma s-a reîntors la numele de 24 Ianuarie. Din 1997 firma face parte din grupul Uzinsider. Capitalul este 100 % romanesc.

“24 IANUARIE” S.A. este o companie foarte cunoscută în domeniul utilajelor pentru industria metalurgică, energetică, siderurgică și a construcțiilor metalice sudate. Ca rezultat al facilităților și al prețurilor competitive cât și datorită Sistemului de Management al Calității implementat din anul 1994, întreprinderea are în prezent oportunitatea de a exporta 98 % din  producția  de  utilaje.

“24 IANUARIE” SA colaborează cu companii profesioniste din Germania, Austria, Italia, Franța, Olanda ,Belgia, Danemarca, Italia, Spania, Statele Unite și nu numai.

Misiunea firmei este satisfacerea așteptărilor clienților și partenerilor săi:

  • Concentrarea pe relații de lungă durată cu parteneri care susțin menținerea poziției firmei pe piață;
  • Investiții in echipamente de ultima generație.
  • Menținerea unui mediu de înalt profesionalism, creșterea performanțelor şi atingerea obiectivelor firmei.

Pe termen mediu și lung, se urmărește creșterea continuă a calității produselor executate și a serviciilor prestate, achitarea la termen a datoriilor exigibile în paralel cu creșterea nivelului de competitivitate prin îmbunătățirea performanțelor, creșterea prestigiului firmei și construirea unei imagini de excelență creată prin seriozitate și competență în activitatea desfășurata, în vederea obținerii de contracte avantajoase pentru firma.

In general produsele executate de “24 IANUARIE” SA  sunt destinate programelor de investiții și sunt unicate, executate după proiectele beneficiarilor și destinate atât pieței interne cât și pentru export.

  • Pentru industria energetică – clapete, carcase pentru boilere, coșuri de fum; amortizoare de zgomot
  • Pentru industria metalurgică – oale de turnare, transportoare, cuptoare cu vatră fixă și mobilă, carcase din 
  • Pentru industria chimică și petrochimică – tancuri petroliere cu capac fix și cu capac flotant de 20.000 mc, rezervoare pentru depozitarea produselor petroliere de diferite capacități, vase sub presiune;
  • Pentru protecția mediului – desprăfuitoare hidraulice, cicloane, electrofiltre, incineratoare, stații de sortare și compactare deșeuri;
  • Echipamente terasiere;
  • Batiuri și şasie pentru diverse utilizări;
  • Echipamente pentru industria nucleara.

 

In ultimii ani investițiile in echipamente de înalta performanta au fost de peste 5 milioane euro. S-a avut in vedere creșterea eficientei prin achiziționarea de roboti industriali, mașini de debitat laser si mașini unelte cu comanda numerica.

Pe viitor se dorește implementarea unor soluții sustenabile prin investiția in panouri fotovoltaice si a uni grup de co-generare ce ar asigura independenta energetica. Se au de asemenea in vedere investiții atât in halele de producție cat si in echipamente.

Societatea  are  un  compartiment  de Managementul Calității care  are  sarcini  de  stabilire  și  respectare  a  procedurilor  de  lucru  pentru  fiecare  secție, atelier  și  serviciu , fapt  ce  a  dat  posibilitatea  certificării  societății  din  punct  de  vedere  al  calității  de  către  organisme  specializate. Astfel  societatea  este  certificata  ISO 9001 si 14001  precum si  conform EN ISO 3834-2 si EN1090.

Ca urmare  a  restructurării  industriei  din  Romania  în  ultimii   10  ani, cererea  anumitor   utilaje    scăzând  simțitor, “24 Ianuarie”  s-a  orientat   pe  piața  externă  reușind  să își creeze  o  piață  pe  care  activează  și  în  prezent.

Cu o cifra de afaceri in jur de 9 milioane de euro si aproximativ 300 angajați, firma a reușit in ultimii 10 ani sa crească complexitatea produselor sale si sa își diversifice producția de la componente mecano-sudate la echipamente complexe atât din inox cat si din otel carbon.

In prezent firma are contracte asigurate pentru următorii ani având parteneriat cu 2 mari firme din Europa.