25.000 de şoferi vitezomani, prinşi de radar într-o săptămână

Redactia -

25.000 de şoferi vitezomani, prinşi de radar într-o săptămână

În perioada 17 – 23 aprilie 2023, conform Programului Operaţiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a fost desfăşurata acţiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză.

În acest context, poliţiştii rutieri au acţionat pentru obiectivele stabilite la nivel european, urmărind combaterea încălcării normelor legale privind viteza de deplasare.

În cadrul acţiunii, au fost controlate 46.163 de autovehicule şi aplicate 24.995 de sancţiuni contravenţionale, pentru încălcarea regimului legal de viteză, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/ 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, au fost reţinute 2.587 de permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză, dintre care 2.341 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/ ha vitezei maxime legale admise şi 246 pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/ ha vitezei maxime legale admise.

Exemple:

1. La data de 20 aprilie 2023, pe DN 21, în afara localităţii Călăraşi, judeţul Călăraşi, a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea un autoturism, cu viteza de 154 km/ h.

În urma efectuării verificărilor în bazele de date, a rezultat faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendat dreptul de a conduce.

2. La data de 22 aprilie 2023, pe strada Calea lui Traian, din municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, un bărbat, a condus un autoturism cu 101 km/ h, pe un sector de drum limitat la 50 km/h.

De asemenea, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,39 mg / l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost sancţionat contravenţional şi i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 180 de zile, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

3. La data de 22 aprilie 2023, pe DN 17, în localitatea Şieu-Sfântu, judeţul Bistriţa – Năsăud, un bărbat a fost depistat, în timp ce conducea un autoturism cu 85 km/ h.

În urma efectuării verificărilor în bazele de date, a rezultat faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

De asemenea, a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv la metamfetamină.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendat dreptul de a conduce şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa altor substanţe psihoactive.