27 martie – Situaţia epidemiei cu coronavirus în Prahova

Daniel Dimache -

În județul Prahova au ajuns joi seară, pe 26 martie, 1.380 de combinezoane de protecție, 50 de litri de dezinfectant de nivel înalt al suprafețelor și instrumentarului și un set de filtre pentru camerele de izolare de transport cu presiune negativă.

Echipamentele de protecție au ajuns la personalul din județ, medical și non-medical, care asigură asistență medicală de specialitate, primul ajutor și transportul în faza prespitalicească, transferul interclinic, respectiv transportul pe traseele stabilite până la centrele de carantină a pacienților suspecți ori confirmați.

Echipamentele au fost aduse în țară cu o aeronavă NATO din Coreea de Sud, iar în cursul zilei de vineri va începe distribuirea, în funcție de nevoi, către personalul medical din Ministerul Sănătății și echipajele operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Materialele de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și I.G.S.U. având în vedere contagiozitatea extrem de înaltă a virusului COVID – 19 care nu poate fi ținută sub control în lipsa acestora.

 

În continuarea informării privind situația generată de răspândirea virusului COVID-19, vă aducem la cunoștință că în data de 27 martie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 6062 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu (1033 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, iar 24 au finalizat perioada de izolare de 14 zile). În carantină instituționalizată se află, în prezent, 162 de persoane.

Echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în cazul persoanelor fizice auto-izolate, cât și în rândul agenților economici, demersuri făcute în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus.

În cursul zilei de 26 martie au fost controlate aproximativ 6000 de persoane aflate în auto-izolare și 114 de agenți economici.

În urma acestor demersuri au fost întocmite cinci noi dosare de cercetare penală, toate pentru încălcarea art. 352 privind zădărnicirea combaterii bolilor și au fost aplicate 391 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 520.000 lei. Dintre acestea, patru au fost pentru fapte de natură economică, iar 387 pentru alte contravenții în context.

Dintre sancțiunile aplicate, 278 au fost pentru nerespectarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare. Cuantumul lor s-a ridicat la 153.150 lei.

De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 42 de dosare de cercetare penală pentru 54 de persoane și au aplicat 519 sancțiuni contravenționale.

 

Linia TELVERDE – 0800 800 358 este deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.3202020.