3 lei – preţul unui bilet RATP – vezi proiectul

Mihai Ciobanu -

3 lei – preţul unui bilet RATP – vezi proiectul

În şedinţa din data de 25 noiembrie 2015, se va supune aprobării, printre altele, şi un proiect care prevede stabilirea unui tarif diferenţiat al biletului RATP (TCE Ploieşti) pentru cei care se urcă în autobuz fără bilet şi vor să îl achiziţioneze de la şofer. Preţul biletelor comercializate de către şoferii TCE ar fi, potrivit proiectului, de 3 lei.

Iată ce se prevede în proiectul de hotărâre:

„S.C. Transport Călători Express SA Ploieşti înfiinţată prin reorganizarea administrativă a Regiei Autonome de Transport Public Ploieşti, în conformitate cu Hotătârea Consiliului Local al Municipiului Ploieşti nr. 220/27.06.2013, modificată şi completată prin Hotătârea Consiliului Local al Municipiului Ploieşti nr. 289/13.08.2013, prin reprezentanţii săi legali, prestează un serviciu de interes şi utilitate publică, fiind aflată în subordinea consiliului local.

Propunerea privind completarea tarifelor de călătorie la transportul public local de persoane în Municipiul Ploiești are la bază prevederile art.18,lit.b şi art.43, lit.a, b şi d din Legea nr.92/2007 privind serviciile de transport local, cu modificările şi completările ulterioare și se referă la introducerea unui nou titlu de călătorie și anume „bilet cu 1 călătorie vândut în mijlocul de transport de către personalul de bord”.

Avantajele acestei propuneri constă în faptul că se pot vinde bilete la orice oră celor care doresc sa călătorească și nu și-au procurat anticipat un titlu de calatorie, scade gradul de fraudulozitate la transportul regulat de persoane, se evita cheltuiala suplimentară (cu personalul și materială) pentru funcționarea cu un numar mărit de tonete. Totodată operatorul de transport se apropie de nevoile clientului care este ferit de neplăcerea depistării de către echipele de control fără bilet;

Menționăm că există sisteme similare de procedură și în țara, la alte companii de transport public local ( Brașov, Timișoara etc).

Ținând cont de cheltuielile suplimentare ocazionate de distribuția biletelor în mijloacele de transport, respectiv cheltuieli cu tipărirea, comisionul, valoarea propusă este de 3 lei/bucată.

Astfel, la un număr mediu de 250 șoferi, care ar inregistra o vânzare zilnică de cca. 20 bilete/schimb de lucru apreciem o vânzare lunară de cca. 5.000 bilete/zi, respectiv cca. 105.500 bilete/luna. La valoarea de 3 lei/bilet cu 1 călătorie, rezulta o sumă colectată de 315.000 lei lunar. După scăderea cheltuielilor legate de distribuția biletelor (comision de 5% la bilet și TVA 24%), venitul estimat este de cca 238.300 lei/lună.”