3 lucruri pe care trebuie să le căutați pentru a alege cel mai bun vin roze

Daniel Dimache -

3 lucruri pe care trebuie să le căutați pentru a alege cel mai bun vin roze

 

Piața vinurilor roze este plină de opțiuni. Vinul roze de astăzi a parcurs un drum lung, reducând dulceața, punând accentul pe calitate și concentrându-se pe struguri buni.

 

Producătorii de vin au creat o ofertă încântătoare care, cu siguranță, stimulează cererea. Alături de recenta creștere a vânzărilor de vinuri spumante, vinul roze este una dintre cele mai mari tendințe din industria băuturilor. Nu strică faptul că culoarea sa și unele brandinguri inteligente și etichete drăguțe îl fac, de asemenea, atât de Instagramabil.

 

Cu mai multe opțiuni de vin roze decât oricând, cum alegeți cea mai bună sticlă (sau cutie)? Se pare că eticheta (nu, nu doar designul etichetei) vă poate da indicii despre multe lucruri.

 

În timp ce unii profesioniști în domeniul vinului recomandă să vă uitați la culoare, acesta nu este întotdeauna un truc infailibil pentru a alege cea mai bună sticlă de vin roze. Aruncați o privire la aceste detalii pentru a alege un roze răcoritor și de înaltă calitate care vă va face să spuneți „Da, așa e!”.

 1. Anul de recoltă

Roze-urile se fac în fiecare țară care produce vin, adesea cu aceiași struguri din care se obțin alte soiuri. Pentru a obține nuanța roz, viticultorii folosesc una dintre cele două metode de producere a vinului:

 

  • Saignée: Termenul în franceză pentru „sângerare”, producătorii îndepărtează o parte din sucul strugurilor pentru a obține un vin roșu mai concentrat. Acest suc de struguri mai ușor este apoi transformat în vin roze. Saignée este o practică mai frecventă în regiunile în care se creează vinuri roșii îndrăznețe și mari. Rozeurile rezultate sunt adesea bogate și pline de fructe.
  • Prin contact: Aceasta este cea mai tradițională dintre cele două metode, în care se permite ca pielițele strugurilor să stea împreună cu sucul de struguri pentru o perioadă limitată de timp. Aceste pielițe infuzează puțină culoare și o urmă de tanin (acea calitate astringentă pe care o observați la unele vinuri roșii) înainte de a fi îndepărtate și de a continua fermentarea și restul procesului de vinificație. Aceste rozeuri au, în general, o nuanță mai deschisă decât vinurile saignée și au un gust mai degrabă de citrice (adică o aciditate mai mare) decât de fructe de pădure.

 

Acum că știți cum se obține roze, vom recunoaște: metoda de producție nu este de obicei menționată pe eticheta vinului. De ce? Ambele metode pot produce sticle bune de vin roze – depinde doar de preferințele dumneavoastră în materie de gust.

 

Așa că, în loc de cum a fost făcut, uitați-vă la momentul în care a fost făcut. Spre deosebire de ceea ce înțelepciunea obișnuită în materie de vinuri v-ar putea face să credeți, nu orice vin devine mai bun odată cu vârsta.

 

Deoarece strugurii de roze sunt selectați pentru prospețimea lor, recoltați devreme și fermentați la temperaturi scăzute, produsul final este, în general, zemos și cu gust proaspăt. Considerați că aceasta este regula „de consumat până la”: dacă este posibil, savurați-l în termen de doi ani de la anul de recoltă – care este menționat pe etichetă. Ocazional, deși nu întotdeauna, au tendința de a avea un gust ușor mai tern, odată ce îmbătrânesc.

2. Procentul de alcool al vinului roze

Dacă ceea ce căutați sunt acele arome proaspete, tinerești și cu corp ușor, căutați un vin roze cu un conținut de alcool de 13% sau mai puțin ABV (alcool în volum), care trebuie să fie menționat pe etichetă prin lege.

 

Fie că le asortați cu o mâncare ușoară de fructe de mare sau pur și simplu savurați un pahar pe terasă, deschidem adesea o sticlă de roze atunci când căutăm ceva luminos și răcoritor. La acest nivel de alcool, este probabil ceea ce veți găsi. Rozeurile cu o alcoolemie mai mare de 13% nu sunt neapărat inferioare, doar că nu vor avea un gust la fel de asemănător cu ceea ce majoritatea profesioniștilor în vinuri consideră a fi un roze de înaltă calitate – cele care au un gust cel mai asemănător cu rozeurile produse în Provence, Franța.

3. Locația de origine

Aceste locații sunt cunoscute pentru că produc roze delicioase la prețuri foarte bune. Ar trebui să puteți găsi unele dintre cele mai bune vinuri roze, cu cel mai bun gust din:

 

  • Loire, Franța
  • Tavel, Franța
  • Provence, Franța
  • Rioja, Spania
  • Sonoma, California

 

În timp ce acestea sunt un standard pentru vinuri roze de calitate, există, de asemenea, vinuri roze din ce în ce mai uimitoare care provin din Oregon, America de Sud, Africa de Sud, Italia și altele. Sună ca o scuză perfectă pentru a vă invita prietenii și a organiza o petrecere de degustare a vinurilor.