30.000 lei, 200 de carduri şi o cultură de cannabis, găsite la gruparea specializată în fraude informatice

Redactia -

30.000 lei, 200 de carduri şi o cultură de cannabis, găsite la gruparea specializată în fraude informatice

Aproximativ 30.000 de lei, 200 de carduri blank, dispozitive artizanale, circuite şi componente electronice, precum şi o cultură indoor de canabis au fost descoperite în urma celor 34 de percheziţii efectuate în cursul zilei de azi la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.

30 de persoane au fost conduse de polițiști la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

 În urma percheziţiilor desfăşurate în această dimineaţă de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, s-au ridicat 30.000 de lei, precum şi 200 de carduri bancare blank, o tastatură falsă de bancomat, un dispozitiv artizanal de înregistrare video, destinat a fi montat pe terminale A.T.M., un terminal P.O.S. şi mai multe circuite şi componente electronice ce pot fi utilizate ca parte integrantă în dispozitive de skimming.

De asemenea, în locuinţele percheziţionate, poliţiştii au descoperit o cultură indoor de canabis, cuprinzând zece plante, aflate în diferite stadii de maturitate, împreună cu instalaţiile de iluminare şi încălzire aferente, precum şi trei punguţe, conţinând aproximativ 6 grame de droguri.

Prejudicul estimat, cauzat prin activitatea infracţională a persoanelor bănuite, este de aproximativ 400.000 de U.S.D.. Totodată, la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti au fost conduse 30 de persoane, în vederea audierii.

Reamintim faptul că, în această dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, dintre care 21 în municipiul Constanţa, 3 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Prahova, 3 în judeţul Vâlcea şi câte una pe raza judeţelor Bistriţa –Năsăud, Brăila şi Hunedoara, la membrii unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.

La activităţi au participat poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul B.C.C.O. Constanţa, B.C.C.O. Alba-Iulia, B.C.C.O Bucureşti, S.C.C.O. Brăila, S.C.C.O. Bistriţa-Năsăud şi S.C.C.O. Vâlcea.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii grupării ar fi confecţionat şi procurat dispozitive artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la terminale P.O.S., A.T.M. sau în benzinării, pe care le-ar fi folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania).

Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică obţinute ar fi fost utilizate pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, atât în ţări unde a fost derulată activitatea de skimming, cât şi pe teritoriul altor state precum Ecuador, Filipine, Panama şi Jamaica şi România.

În documentarea activităţii infracţionale a membrilor grupării, s-a cooperat cu instituţii de aplicare a legii din Germania, Franţa, Suedia şi Turcia.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi al S.R.I.. În cauză, s-a cooperat cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. La percheziţii au fost angrenaţi şi jandarmi de la Brigăzile Mobile de Jandarmi Constanţa şi Ploieşti.

Poliţiştii şi procurorii D.I.I.C.O.T efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente in vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.