334 de accidente în Prahova, anul trecut. Care sunt cele mai periculoase zone

Redactia -

 

 

BILANTUL ACTIVITĂŢII INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII  DE URGENŢĂ „ŞERBAN CANTACUZINO”  AL JUDEŢULUI PRAHOVA PE ANUL 2015:                              

 

  1. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova , prin Secretariatul Tehnic Permanent a pregătit şi asigurat din punct de vedere logistic, operativ şi protocolar un număr de 6 şedinţe ale C.J.S.U. (2 şedinţe extraordinare şi 4 şedinţe ordinare,), în care au fost aprobate 12 Hotărâri.

Totodată, în data de 20.01.2015 a fost emis Ordinul Prfectului judeţului Prahova nr. 8 privind Comisia de specialitate pentru constatarea şi evaluarea preliminară a efectelor calamităţilor naturale produse în judeţul Prahova. În acest sens şi-au încetat aplicabilitatea Ordinul Prefectului nr. 474/2010 şi Ordinul Prefectului nr. 672/2010.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă Prahova, prin Centrul Operaţional, a fost notificat în cursul anului 2015 despre iminenţa producerii unor fenomene meteorologice periculoase, înregistrând 259 atenţionări/avertizări hidrometeorologice din care:

– 4 avertizări „COD PORTOCALIU”,

– 209 atenţionări „COD GALBEN”,

– 46 informări meteorologice,

referitoare la prognozele, avertizările şi observaţiile privind producerea fenomenelor meteorologice periculoase, înainte de manifestare cât şi pe timpul derulării evenimentelor, informându-se astfel cu privire la obiectivele afectate, drumurile blocate, măsurile întreprinse, forţele şi mijloacele care acţionează, evaluarea situaţiilor create în teren, studiul refacerii obiectivelor.

Cu privire la activitatea de gestionare a fenomenelor de poluare, la nivelul judeţului, au fost monitorizate 2 poluări până la eliminarea în totalitate a efectelor negative, în acest sens fiind întocmite şi transmise rapoarte de informare către Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţia Prefectului Judeţului Prahova şi Comisariatul Judeţean Prahova din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

În anul 2015, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice şi a celor de origine geologică, în conformitate cu prevederile Ordinului prefectului judeţului Prahova nr. 8 din 20.01.2015, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova, instituţiilor şi structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi reprezentanţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă au participat la evaluarea şi constatarea pagubelor şi efectelor negative ale evenimentelor înregistrate în 56 localităţi, în urma cărora s-au întocmit 106 Procese Verbale de constatare.

Localităţile afectate, la nivel judeţean, de fenomenele meteorologice şi de origine geologică sunt:

Apostolache, Baba Ana, Bălţeşti, Bărcăneşti, Berceni, Bertea, Bodeşti-Grădiştea, Boldeşti Scăeni, Breaza, Brebu, Câmpina, Călugăreni, Cărbuneşti, Ceptura, Ceraşu, Chiojdeanca, Ciorani, Comarnic, Cornu, Cosminele, Drajna, Dumbrava, Fulga, Gornet, Gura Vitioarei, Izvoarele, Jugureni, Măneşti, Măneciu, Mizil, Păcureţi, Plopu, Poiana Câmpina, Poseşti, Predeal-Sărari, Proviţa de Jos, Râfov, Salcia, Sinaia, Sîngeru, Slănic, Şoimari, Şotrile, Starchiojd, Surani, Ştefeşti, Talea, Telega, Teişani, Tinosu, Tomşani, Urlaţi, Vadu Săpat, Valea Călugărească, Valea Doftanei şi Vărbilău.

În scopul verificării capacităţii operative de intervenţie, punerii în aplicare a planurilor de urgenţă externă întocmite la nivelul obiectivelor identificate ca surse de risc, a planurilor de intervenţie specifice fondului forestier, de înştiinţare, alarmare şi evacuare în localităţile din avalul amenajărilor hidrotehnice, la nivelul judeţului Prahova, s-au desfăşurat cinci exerciţii cu forţe şi mijloace în teren pentru tipurile de risc simulate, fiind convocat atât personalul specializat cât şi grupurile de suport tehnic, după cum urmează:

– exerciţiu cu forţe în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în situaţia producerii unui accident tehnic la Barajul Măneciu;

– exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, pentru testarea Planului operaţional în caz de accident de aviaţiei civilă şi a Planului roşu judeţean;

– exerciţiu de cooperare, cu forţe şi mijloace în teren, pentru antrenarea structurilor profesioniste în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unui accident pe amplasamentul S.C. Petrotel Lukoil S.A, cu punerea în aplicare a Planului de urgenţă externă şi a Planului roşu de intervenţie al judeţului Prahova;

– exerciţiu cu forţe în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în situaţia producerii unui incendiu la fondul forestier – Ocol Silvic Doftana;

– exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor profesioniste în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situaţia producerii unui accident major la S.C. OMV PETROM – RAFINĂRIA PETROBRAZI S.A., cu punerea în aplicare a Planului de urgenţă externă şi a Planului roşu de intervenţie al judeţului Prahova.

Pentru anul 2016, obiectivul principal al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, îl constituie îmbunătăţirea nivelului de securitate a cetăţenilor, respectării proprietăţii şi protejării mediului prin eficientizarea managementului situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean şi local.

În acest sens, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova va urmări realizarea obiectivelor specifice şi activităţilor planificate, în principal cu referire la:

  • implementarea unui sistem de management de siguranţă pentru asigurarea măsurilor de protecţie a populaţiei în zonele de risc prin implicarea activă a operatorilor economici sursă de risc din judeţ în aceea ce priveşte respectarea prevederilor G.R. 501 din 1 iunie 2005 pentru aprobarea Criteriilor privind asigurarea mijloacelor de protecţie individuală a cetăţenilor;
  • îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii şi implicarea mass-media în activitatea de prevenire a situaţiilor de urgenţă;
  • instruirea membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în vederea responsabilizării şi eficientizării activităţii acestora în gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivel local;
  • actualizarea planului de resurse umane, materiale şi financiare pentru 2016, prin reevaluarea existentului şi propunerilor din partea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, document necesar gestionării corecte a situaţiilor de urgenţă pe teritoriul judeţului Prahova;
  • înfiinţarea de noi puncte de lucru prin identificarea de resurse financiare;
  • îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite cetăţenilor prin operaţionalizarea ambulanţei S.M.U.R.D. tip „C”, încadrarea acestora cu personal paramedical din cadrul I.S.U.J. Prahova şi personal medical din cadrul C.P.U.Sinaia;
  • continuarea elaborării hărţilor de risc la nivelul judeţului Prahova.

 

 

  1. SITUAŢII DE URGENŢĂ PRODUSE PE TERITORIUL

JUDEŢULUI PRAHOVA ÎN ANUL 2015

~ 01.01 – 31.12.2015 ~

În anul 2015 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova a înregistrat un număr de 32.071 solicitări, cu o medie de 88,12/zi.

Conform atribuţiilor legale din competenţă, în urma solicitărilor primite, structurile specializate pentru intervenţie din cadrul inspectoratului au participat în 14.092 situaţii, dintre care 11.588 au fost acţiuni SMURD şi 2504 alte situaţii de urgenţă, în creştere faţă de anul 2014 cu 1,86%, respectiv 258 intervenţii.

În anul 2015 echipajele specializate din cadrul cadrul structurilor de intervenţie ale inspectoratului au participat la un număr de 2504 acţiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, arderi necontrolate, alunecări de teren, inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie, salvări de persoane şi animale, etc în scădere faţă de anul 2014 cu 1,67%, respectiv 42 intervenţii.

Pentru cele 2504 situaţii de urgenţă la care s-a acţionat în anul 2015 echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie au înregistrat un timp mediu de răspuns de 17,14 minute şi un timp mediu de intervenţie de 110,52 minute.

Cele mai multe acţiuni de intervenţie ale structurilor inspectoratului s-au înregistrat în zilele de miercuri (356) şi sâmbătă (408) în intervalul orar 08:00 – 19:59.

În perioada analizată echipajele specializate pentru intervenţie din cadrul structurilor de intervenţie au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative a 515 incendii, în creştere faţă de anul 2014 cu 14,17%, respectiv 73 evenimente.

Din numărul total de intervenţii la care inspectoratul a participat, 66 intervenţii au fost în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, 8 în cooperare cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă, 2 în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi serviciile private pentru situaţii de urgenţă,iar în 1 situaţi5e s-a acţionat în cooperare cu forţe aparţinând I.S.U. Buzău.

Pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de 276.724.405 lei, respectiv 61.494.312,22 euro.

Pentru gestionarea eficientă a incendiilor produse în anul 2015 inspectoratul a acţionat cu 484 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 322 autospeciale de capacitate medie, 6 autospeciale pentru salvare de la înălţime, 1 motopompă, 9 alte tipuri de autospeciale, 115 ofiţeri, 2 maiştrii militari şi 3852 subofiţeri. Alte forţe: 195 SVSU/SPSU, 655 poliţie, 62 jandarmi.

În anul 2015 la nivelul unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Prahova s-au înregistrat 541 arderi necontrolate, în general la vegetaţia uscată pe terenurile aflate în administrarea consiliilor locale, o creştere de 42,36% faţă de anul 2014, respectiv 161 evenimente.

Din numărul total de arderi necontrolate la care forţele de intervenţie din cadrul subunităţilor au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor acestora 68 de evenimente au fost în cooperare cu serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă şi 4 la care au acţionat doar SVSU.

Pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor negative ale arderilor necontrolate inspectoratul a utilizat 588 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 motopompă si 2 autocamioane de intervenţie, 27 ofiţeri, 2683 subofiţeri, personal SVSU/SPSU 297, poliţie 520, jandarmi 41.

Arderile necontrolate de vegetaţie uscată produse în anul 2015 au afectat o suprafaţă de 789,53 hectare de teren.

Din situaţia prezentată mai sus rezultă că cele mai multe arderi de vegetaţie uscată s-au produs în luna martie – 110, august – 91, aprilie şi septembrie – 50, cauzate în general de igienizarea terenurilor agricole/păsuni şi gospodăriilor cetăţeneşti fără respectarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor.

În anul 2015 structurile de intervenţie din cadrul ISUJ Prahova au acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale inundaţiilor în 113 situaţii în scădere faţă de anul 2015 cu 184%, respectiv 208 intervenţii.

În anul 2015 echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie, încadrate pe autospecialele de descarcerare şi ambulanţele tip B2 au participat la 11 588acţiuni pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, descarcerare, asistenţă persoane, salvări de animale şi alte intervenţii, în creştere fată de anul 2014 cu 2,58%, respectiv 300 intervenţii.

Din numărul total de intervenţii la care structurile SMURD au participat, 10353au fost acţiuni pentru acordarea primului ajutor medical calificat de urgenţă, reprezentând 89,34% din numărul total de intervenţii SMURD.

Pe timpul acţiunilor de intervenţie echipajele paramedicale încadrate pe ambulanţele tip B2 din dotarea S.M.U.R.D. Prahova au acordat primul ajutor medical de urgenţă unui număr de 11015 persoane (9836 adulţi şi 1179 minori), dintre care 8545 au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe Ploieşti, Centrele de Primiri Urgenţe Câmpina şi Sinaia sau alte unităţi medicale, 337 au fost predaţi la echipaje ale S.A.J., iar 1876 au rămas la domiciliu din care la 147 în urma consultului s-a constatat decesul (146 adulţi si 1 minori).

Pentru cele 11588 situaţii de urgenţă la care s-a acţionat în anul 2015 echipajele specializate SMURD au înregistrat un timp mediu de răspuns de 11,45 minute şi un timp mediu de intervenţie de 53,39 minute.

În anul 2015 echipajele SMURD încadrate pe autospecialele de descarcerare au intervenit pentru permiterea accesului şi degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posiblă la 334 accidente rutiere în care au fost implicate 286 persoane (268 adulţi şi 18 minori), dintre care 5 au fost preluate de elicopterul SMURD Bucureşti şi 71 au fost transportate de echipajele paramedicale la Unitatea de Primiri Urgenţe Ploieşti.

În funcţie de locaţia în care s-au produs cele mai multe accidente se evidenţiază pe arterele rutiere naţionale, pe raza localităţilor municipiul Ploieşti – 153, Blejoi – 27, Păuleşti – 17, Comarnic – 15, Târgşorul Vechi, Bărcăneşti – 10, Bucov, Ariceştii Rahtivani – 9.

Principale direcţii de acţiune pentru anul 2016

Înfiinţarea unor Puncte de lucru în localităţile Nucşoara, Ciorani, Puchenii Mari, Balta Doamnei, Comarnic şi Filipeştii de Pădure.

Identificarea fondurilor financiare necesare amenajării punctelor de antrenament pentru toate sediile structurilor de intervenţie, în conformitate cu prevederile OIG 1423/2013, pentru aprobarea Instrucţiunii de organizare şi funcţionare a punctelor de antrenemant, poligoanelor şi bazelor de pregătire ale serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă;

Identificarea fondurilor financiare necesare dotării echipajelor SMURD cu echipamente de protecţie specifice (iarnă/vară), conform ordinelor în vigoare;

Identificarea fondurilor financiare necesare dotării structurilor de intervenţie cu echipamente audio/video (laptop, proiector) necesare în procesul de pregătire al subofiţerilor operativi.