38 de percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală. 180 de poliţişti mobilizaţi

Redactia -

38 de percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală. 180 de poliţişti mobilizaţi

Marţi dimineaţa, peste 180 de polițiști desfășoară 38 de percheziții domiciliare în 8 județe și în Capitală. Acțiunea Poliției Române vizează eventuala activitate infracțională a 68 de persoane fizice și societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. La data de 14 octombrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., 182 de poliţişti, dintre care 105 specializați în investigarea fraudelor, precum și polițiști criminaliști, de investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, ordine publică și luptători de acțiuni speciale, sprijiniți de jandarmi, acţionează pe raza Municipiului Bucureşti şi a 8 judeţe (Prahova, Dâmbovița, Buzău, Galați, Neamț, Sibiu, Arad și Argeș) pentru probarea activității infracţionale a mai multor persoane fizice și juridice.

Sunt efectuate 38 de percheziţii, fiind vizată eventuală activitate infracţională a 33 de societăţi comerciale și 35 de persoane bănuite. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscaă și spălare de bani.

În fapt, persoanele bănuite ar fi cumpărat piei de animale de la persoane fizice și, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit și al TVA-ului aferent, ar fi declarat organelor fiscale achiziții de la societăţi cu caracter de tip „fantomă”, administrate tot de către aceștia, în mod direct sau prin interpuşi.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2013 – 1 august 2014, prin intermediul celor 33 de societăți comerciale, ar fi înregistrat în evidențele contabile documente ce atestă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăți comerciale, prin care administratorii întregului lanț comercial, ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei. De asemenea, prin transferuri succesive și ridicări de numerar, ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei. Întreaga operațiune beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Oparațiuni Speciale din I.G.P.R..