50 de autobuze vechi vor fi trecute pe GPL

Redactia -

50 de autobuze vechi vor fi trecute pe GPL

În data de 4 iulie, Consiliul Local Ploieşti este convocat într-o şedinţă în care vor fi supuse aprobării două proiecte: primul vizează actualizarea documentaţiei aferente proiectului de construire a pasajului peste calea ferată de la Gara de Vest, iar cel de-al doilea priveşte aprobarea documentatiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţie « TRANSFORMAREA AUTOBUZELOR DIN FUNCTIONARE DIESEL IN FUNCTIONARE CU GAZ PETROL LICHEFIAT». Concret, se intenţionează transformarea a 50 de autobuze TCE Ploieşti din consum diesel în consum GPL. Potrivit expunerii de motive, această variantă este, din punct de vedere tehnico-economic, mult mai convenabilă decât cea a ahiziţionării de autobuze noi. Iată cum explică primăria acest proiect:


„Municipiul Ploiesti isi propune sa transforme autobuzele din functionare Diesel in functionare cu Gaz Petrol Lichefiat cu scopul imbunatatirii calitatii mediului si diminuarii emisiilor poluante la nivelul Municipiului Ploiesti.

In data de 08.04.2014 a fost aprobata Hotararea Consiliului Local nr.124 privind transformarea motoarelor autobuzelor din parcul auto al SC Transport Calatori Express SA Ploiesti din alimentare cu motorina in alimentare cu gaz petrolier lichefiat.

Aceasta investitie se incadreaza in obiectivele Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si este in concordanta cu legislatia nationala si europeana in domeniul protectiei mediului.

In prezent sistemul de transport public din Ploiesti cuprinde o retea extinsa de autobuze, troleibuze si tramvaie.

In ceea ce priveste reteaua de autobuze, Municipiul Ploiesti detine 50 de autobuze pentru care se doreste transformarea din functionare Diesel in functionare pe G.P.L.

Gradul de poluare al acestor autobuze este unul ridicat, tinand cont de faptul ca 15 dintre aceste autobuze sunt incadrate in norma de poluare EURO II iar 35 in norma de poluare Euro III.

In prezent, autobuzele puse in circulatie de catre RATP Ploiesti functioneaza cu Diesel, combustibil cu un grad ridicat de poluare si care duce la costuri ridicate in momentul achizitiei carburantului.

Prin transformarea autobuzelor din functionare Diesel in functionare G.P.L. se urmareste in principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) si orientarea spre autovehicule nepoluante.

Pe baza celor aratate mai sus, pentru inlaturarea acestor neajunsuri cu implicatii directe legate de aspectele social – economice si de mediu ale locuitorilor zonei, este necesara demararea lucrarilor de transformare a motoarelor autobuzelor astfel incat sa treaca de la consumul de Diesel la cel de G.P.L.

Prin finalizarea acestor lucrari de modernizare ale vehiculelor propuse din orasul Ploiesti, locuitorii acestei localitati vor beneficia de conditii optime de deplasare rutiera, fara a intampina greutati in deplasarile zilnice sau cresteri semnificative in costurile pentru serviciile oferite, dar si de un mediu mai curat.

Scenariile propuse de proiectant sunt urmatoarele:

SCENARIUL 0: Varianta zero (fara investitie)

 SCENARIUL 1: Acest scenariu presupune transformarea celor 50 autobuze existente din functionare Diesel in functionare GPL

 SCENARIUL 2: Acest scenariu propune achizitionarea a 50 de autobuze noi cu functionare CNG

 

In urma studierii celor doua scenarii proiectantul recomanda din punct de vedere tehnico-economic solutia de transformanea motorului autobuzelor existente din functionare Diesel in functionare cu G.P.L. (scenariul 1).

 

COSTUL ESTIMATIV AL INVESTITIEI

 

Costul estimativ al investitiei s-a calculat pe baza solutiilor tehnice ale proiectului urmarind fiecare categorie de lucrari care participa la realizarea obiectivului final.

Costul de investitie al proiectului este de 17.995,084 mii lei fara tva, respectiv 22.313,904 mii lei inclusiv TVA.

Valoarea in euro corespunzatoare este de 4.085,242 mii euro fara TVA si respectiv 5.065,201 mii euro inclusiv TVA, la cursul BNR din data de 18.06.2014.

Durata de realizare

Durata de realizare a proiectului de investitii „TRANSFORMAREA AUTOBUZELOR DIN FUNCTIONARE DIESEL IN FUNCTIONARE CU GAZ PETROL LICHEFIAT”   este de 18 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Durata activitatii majore a proiectului este activitatea de tranformare a autobuzelor din functionare diesel in functionare cu GPL care se va realiza pe parcursul a 12 luni calendaristice.

 

Faţă de cele prezentate înaintăm Consiliului Local al municipiului Ploieşti spre analiză şi aprobare scenariul 1 din documentatia tehnico economica anexata aferenta proiectului de hotărâre « TRANSFORMAREA AUTOBUZELOR DIN FUNCTIONARE DIESEL IN FUNCTIONARE CU GAZ PETROL LICHEFIAT»”