60 tone de piei, valută şi telefoane mobile – descoperite la suspecţii de evaziune fiscală

Redactia -

60 tone de piei, valută şi telefoane mobile – descoperite la suspecţii de evaziune fiscală

60 de tone piei de bovine, 12.950 de lei, 9.600 de lire sterline, 4.850 de dolari, 1.600 de euro și mai multe telefoane mobile au fost descoperite de polițiștii de investigare a fraudelor, în urma celor 38 de percheziții, efectuate, în cursul zilei de ieri, la sediile unor societăți comerciale, precum și la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, anunţă IPJ Prahova.

30 de persoane, bănuite de săvârșirea acestor infracțiuni, au fost conduse la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

La data de 14 octombrie a.c., sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., 182 de polițiști, dintre care 105 specializați în investigarea fraudelor, precum și polițiști criminaliști, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, ordine publică și luptători de acțiuni speciale, sprijiniti de jandarmi, au acționat pe raza Municipiului București și a 8 județe (Prahova, Dâmbovița, Buzău, Galați, Neamț, Sibiu, Arad și Argeș) pentru probarea activității infracționale a mai multor persoane fizice și juridice.

Astfel, au fost efectuate 38 de percheziții, fiind vizată eventuală activitate infracțională a 33 de societăți comerciale și 35 de persoane bănuite.

În urma acestor activități, s-au ridicat 60 de tone piei de bovine, 12.950 de lei, 9.600 de lire sterline, 4.850 de dolari, 1.600 de euro si mai multe telefoane mobile, susceptibile a proveni din săvârșirea acestor infracțiuni, precum și mai multe documente de evidență contabilă, unități de calcul și ștampile aparținând unor societăți comerciale, altele decât cele în cauză.

De asemenea, la sediul I.P.J. Prahova au fost conduse 30 de persoane bănuite în cauză, dintre care, în urma probatoriului administrat, 7 au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În fapt, persoanele bănuite ar fi cumpărat piei de animale de la persoane fizice și, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si al TVA-ului aferent, ar fi

declarat organelor fiscale achiziții de la societăți cu caracter de tip ‘fantomă’, administrate tot de către aceștia, în mod direct sau prin interpuși.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2013 — 1 august 2014, prin intermediul celor 33 de societăți comerciale, ar fi înregistrat în evidențele contabile documente ce atestă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăți comerciale, prin care administratorii întregului lanț comercial, ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei.

De asemenea, prin transferuri succesive și ridicări de numerar, ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei.

Întreaga operațiune a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din I.G.P.R..