644 de filme din 42 de ţări, înscrise la Festivalul Internaţional de Film Ploieşti – PIFF

Redactia -

644 de filme din 42 de ţări, înscrise la Festivalul Internaţional de Film Ploieşti – PIFF

În perioada 19-22 februarie, la Cinema City, în incinta AFI Palace Ploiești va avea loc cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ploiești, care aduce cele mai noi și provocatoare scurtmetraje aparținând genurilor SF, horror, thriller și acțiune, dar și două lungmetraje în cadrul programului special Gala Screenings: filmul german „Der Samurai” și „Domnișoara Christina”, o adaptare după nuvela fantastică omonimă a lui Mircea Eliade.

 

„Der Samurai” este un thriller independent, scris și regizat de Till Kleinert, regizor care face parte din juriul PIFF 2015. Filmul a fost proiectat la peste 60 de festivaluri din toată lumea, după lansarea la Berlinale 2014 și redă un episod din viața tânărului polițist Jakob, care devine tulburat de prezența unui străin ciudat în satul unde acesta locuiește. Bărbatul misterios, care poartă o rochie albă și este echipat cu o sabie, comite o serie de acte violente, iar Jakob încearcă să îl oprească. Lungmetrajul a fost realizat în ultimul an de studii al regizorului la Facultatea de Film din Berlin (DFFB). În timpul facultății, el a scris și a regizat scurtmetraje(„Cowboy”, „Kokon”) care au avut succes internațional în festivaluri, câștigând numeroase premii.

 

„Domnișoara Christina” este un film românesc regizat de Alexandru Maftei, care îi are în rolurile principale pe actorii Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern și Tudor Istodor. Pictorul Egor Pașchievici (Tudor Aaron Istodor) împreună cu prietena sa, Sanda (Ioana Anastasia Anton), se mută pe moșia Moscu, în centrul căreia se află conacul familiei. Egor vrea să picteze în liniște, dar viața la conac este bântuită de amintirea domnișoarei Christina, mătușa Sandei ucisă în timpul răscoalei de la 1907.

Din juriul de anul acesta mai fac parte Daniel Cohen- directorul Festivalului European de Film Fantastic Strasbourg și regizorul Igor Cobileanski. Aceștia vor acorda trei premii: Trofeul PIFF 2015 pentru cel mai bun film (1.000 Euro), cel mai bun regizor (500 Euro), mențiune specială a juriului (500 Euro), cel de-al patrulea premiu fiind acordat de public(500 euro).

Daniel Cohen și-a început cariera într-un cinema independent din Strasbourg în 1999, unde a lucrat ca proiecționist. În 2006 a înființat „Spectre Films” și a organizat primul său festival, o retrospectivă a legendarelor „Hammer Studios”. În 2008 a înființat „Festivalul European de Film Fantastic Strasbourg”. Printre activitățile sale se numără descoperirea unor noi filme și talente la piețele organizate de festivaluri, participarea în juriile festivalurilor, ținerea unor conferințe pentru studenți și organizarea unui cineclub de film de gen.

Igor Cobileanski este un regizor și scenarist român din Republica Moldova.După ce a debutat ca actor în filmul „Dunărea”, produs de Moldova Film Studio, Cobileanski a regizat mai multe documentare scurte printre care „Murind pentru Madrid” (1999), „Legendele Țipovei și Răsăritul Bălților”, drame de scurtmetraj: „Când se stinge lumina” (2005), „Sașa, Grișa și Ion” (2006), „Plictis și inspirație”, „Colecția de arome” (2013), un film de televiziune: „Tache” (2008) și un film de lungmetraj: „La limita de jos a cerului” (2013).De-a lungul carierei, regizorul a colaborat cu alți artiști din România și din Moldova(regizori, producători și actori) și a fost premiat în numeroase festivaluri de film naționale și internaționale.În prezent, Igor Cobileanski a încheiat regia primului sezon al serialului „Umbre” produs de HBO România.

644 de filme din 42 de țări sau înscris la PIFF 2015, iar 21 dintre acestea fac parte din Competiția Oficială și altele 33 alcătuiesc patru programe speciale de film scurt: Lovestory Special, o secțiune dedicată poveștilor de dragoste neobișnuite, Dark Comedy – filme scurte cu umor negru, programul Experimental, dar și Children’s Morning Fun – animații care să însenineze diminețile celor mici.

 

Festivalul este organizat de Parcfilm, de Fundația Comunitară Prahova și de Helen Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, Cinema City și AFI Palace Ploiești.

 

Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul festivalului www.ploiestifilmfestival.ro,

sau pe pagina de facebook www.facebook.com/PloiestiFilmFestival