8 idei de amenajare interioară care vor impresiona vizitatorii

Daniel Dimache -

8 idei de amenajare interioară care vor impresiona vizitatorii

Mulți proprietari de case investesc în amenajarea unor camere în interior, unii chiar cheltuind sume mari, dar dacă mergi în vizită la ei nu găsești ceva care să te impresioneze la prima vedere, ceva care să producă acel strigăt aproape involuntar de admirație. Prima impresie poate fi produsă de un hol, un spațiu în care se intră prima dată, dar și de camera în care îi inviți.

Iată câteva idei prin care să aduci pe loc impactul dorit în vizitatorii tăi:

 

Folosește corpuri de iluminat interesante

Iluminatul corespunzător este secretul celui mai bun design interior. Dacă dorești să impresionezi musafirii cu un design interior palpitant, asigură-te că este luminat corect, începând cu holul de la intrare. Lămpile suspendate sunt cea mai bună alegere de iluminat pentru un interior modern al casei. Alege ceva care are un design extraordinar, neobișnuit – unul care atrage atenția și focalizarea vizuală în sus. Nimic nu este mai neplăcut decât un hol întunecat, cu aspect de peșteră, în care mai sunt și înghesuite o mulțime de cuiere, rafturi, haine, încălțăminte etc.

 

Creează spații deschise

Când proiectezi casa, alege cât mai multă deschidere posibilă a spațiilor: o bucătărie open-concept de exemplu cu deschidere spre camera de zi sau spre locul de luat masa. De asemenea unde nu trebuie neapărat, nu pune uși, lasă spațiul să curgă liber din hol spre sufragerie de exemplu. Spațiile deschise fac încăperile să pară mai mari și mai moderne. Și la un apartament sau casă deja construită se pot face modificări dărâmând peretele de la bucătărie, scoțând uși etc. Dacă totuși ții la închidere, poți opta pentru ferestre bluevolution cu geamuri mari din sticlă care lasă lumina să treacă sau prin care se poate vedea camera.

 

Decorează cu plante mari

Plantele sunt o modalitate excelentă de a-ți face casa să iasă în evidență, fie în exterior, fie în interior. Pot fi plante tip arbuști în ghivece asortate ca format și culoare cu  stilul de amenajare. Plantele mari, puse direct pe dușumea, au un impact mai mare decât 20 de ghivece mici îngrămădite pe un pervaz sau pe mobile. Plantele nu costă mult și sunt o idee excelentă atunci când vrei casa ta să arate sofisticat.

Pune câteva ghivece cu plante înalte pe holul de la intrare, câteva în camera de zi, în funcție de spațiu. Dacă holul este îngust, poți pune ghiveciul într-un colț sau alege un tip de plantă înaltă dar nu voluminoasă sau care poate fi retezată în diverse forme.

 

Amenajează minimalist

Nu încărca holul și camera în care primești musafirii cu prea multe mobile, decorațiuni, lucruri lăsate la întâmplare etc. Alege mobilier de dimensiuni reduse dacă ai o sufragerie mică și scoate tot ce nu ai absolută nevoie acolo. Mobilierul mai mic poate fi aranjat creativ pe zone, nu doar aliniat pe lângă pereți.

 

Un punct focal este important

Când intri în sufrageria ta, ce anume îți atrage prima dată privirea? Dacă e o canapea cu pernele teșite, atunci ai o problemă, nici musafirii tăi nu vor fi impresionați. Camera de zi trebuie să aibă un punct focal, ceva plăcut care să capteze atenția fără greutate. Camerele mai mari pot avea mai multe puncte focale. Deși termenul pare foarte profesional, nu este de fapt ceva greu de realizat, chiar și de către neprofesioniști. Creează un punct focal astfel:

  • aranjează mobilierul în jurul unui obiect mai deosebit: o măsuță de cafea, o lustră, un șemineu
  • plasează un tablou sau o decorațiune frumoasă pe peretele opus ușii de intrare – nu trebuie să fie chiar un Grigorescu ci ceva care să iasă în evidență prin culoare, stil.
  • Folosește o culoare sau un obiect care creează contrast – poate fi un perete accent cu o culoare diferită de ceilalți pereți ai încăperii, cu un tapet deosebit, o piesă de mobilier de altă culoare, un obiect de iluminat impunător.

 

Alege culori cu impact

Nu mobila și alege mobilier, cuverturi, draperii, bibelouri la întâmplare ci urmărește un anume stil de design interior și o anumită schemă de culori. Dacă nu te pricepi, poți cere ajutorul unui designer de interioare sau inspiră-te din reviste ori din anumite articole și fotografii online. Evită să amesteci prea multe culori, să faci totul pestriț. Dacă ai un spațiu mic, nuanțele de alb, gri, crem vor face camera să pară mai mare. Totuși nu folosi într-o cameră doar culori neutre ci alege ceva tot din gama de culori aleasă dar care să producă un impact, să iasă în evidență.

 

Creează o continuitate a pardoselii

Dacă intri pe un hol cu gresie verde cu flori, în față ai ușa de la bucătărie și când se deschide vezi gresie galbenă cu triunghiuri și treci în sufrageria acoperită cu covor ori cu parchet maro se creează impresia de fragmentare a spațiului, de cutii distincte și nu de unitate. Folosește același tip de pardoseală în cât mai multe camere posibil. Nu spun să renunți de tot la gresie în baie ori bucătărie, dar pe hol poți folosi un covoraș estetic la ușă și pune parchet sau același tip de pardoseală, același model ca în camera de zi. Există și parchet rezistent la apă care merge pus oriunde în casă, fără să fii nevoit să alegi altceva pentru zonele cu umezeală. Sau ca idee poți folosi gresie dar să fie aceeași nuanță ca și parchetul din camera de zi, în acest mod creând continuitate, curgere dintr-o cameră în alta.

 

Decorează holurile

Unele case au holuri lungi ori puțin mai late și par goale și ciudate dacă nu sunt decorate nicicum sau nu au mobilier. Noi ca români suntem, desigur, practici și obișnuim să punem pe hol o mulțime de lucruri pentru care nu avem loc în alte spații: cuiere, debarale, șifoniere, dulapuri, chiar frigider sau masă cu scaune. Depinde de spațiu, într-o garsonieră sau apartament mic situația va fi cu siguranță diferită, tehnic trebuie să folosești și holul, dar holurile sunt parte din locuință, trebuie să li se dea aceeași atenție ca altor încăperi, chiar mai mare dacă este primul lucru pe care îl vor vedea musafirii când intră. Cuierele și rafturile de încălțăminte sunt ceva util dar pot fi create și estetic cu un design deosebit, ori închise într-un mic dulăpaș care să nu iasă în evidență prea mult. Pe lângă ghivecele cu plante mari precizate mai sus mai poți pune pe holuri dacă e loc scaune, fotolii mai deosebite, o măsuță lungă pe care să pui niște obiecte de artă frumoase, tablouri frumoase pe pereți.