8 Martie: Interviu cu Diana, psiholog militar în cadrul Jandarmeriei

Daniel Dimache -

8 Martie: Interviu cu Diana, psiholog militar în cadrul Jandarmeriei

Femeia… culoarea cea mai puternică din tablou.

Într-un sistem militar, în acest mare canvas dacă am putea spune, culoarea este dată de purtătorii uniformei specifice fiecărei Arme, trăsăturile cărora, deși elegante, le observăm în mod constant insuflând o oarecare monotonie. Cu toate acestea, există și o deosebire, o nuanță puternică ale aceleiași culori care acaparează întreg canvasul, ieșind foarte ușor în evidență.

Cum începutul primăverii este dedicat lor, dorim să arătăm aprecierea noastră femeilor din rândul personalului Grupării de Jandarmi Ploiești, prezențe întotdeauna plăcute, pe cât de subtile, pe atât de esențiale.

Ea este Diana, psiholog în cadrul unității. Provenită dintr-o familie de polițiști, alegerea de a veni în rândul forțelor de ordine este una firească.

“Cum să nu iubești oamenii care-i apără pe ceilalți, pe cei cărora idealurile unei națiuni primează în fața intereselor personale?

Am rugat-o să ne povestească despre cum este să fii femeie jandarm.

“Când am ales această cale, mi-am asumat faptul că nu vor fi diferențe, având aceleași obligații și drepturi ca ceilalți colegi. Femeile din structurile operative au același program, aceleași sarcini, participă la ședințele de tragere indiferent de condiții și cele de antrenament fizic. Nu este ușor, dar punem suflet în ceea ce facem și asta contează enorm. Au fost momente în care a trebuit să mă impun în fața a peste 100 de jandarmi.

Ce presupune calitatea de psiholog militar?

Menirea mea este să-mi fac colegii să înțeleagă necesitatea adoptării unui echilibru în activitatea lor. Nu suntem stane de piatră, percepem și ne lăsăm influențați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, chiar dacă într-o măsură mai puțin accentuată datorită statului și a faptului că ne confruntăm deseori cu situații periculoase. Profunzimea problemelor întâmpinate precum și presiunea misiunilor în ansamblul lor își vor lăsa mereu amprenta asupra noastră.

De exemplu, să luam în considerare perioada de la începutul pandemiei unde nivelul de stres în rândul colegilor jandarmi era destul de ridicat. Acum însă, provocările prin care am trecut cu toții au întărit coeziunea de grup, încrederea în propria persoană determinând și o creștere a toleranței la disconfort, implicit stres.”

Pentru fetele care aspiră să devină jandarmerițe în această sesiune de recrutare, Diana le recomandă:

“Să aibă încredere în ele și să nu se abată de la dorința lor. Sensibilitatea unei femei este deseori mascată de o forță interioară exemplară, acestea fiind capabile să zâmbească chiar și atunci când o situație pare insuportabilă, de aici venind și girul pentru a depăși multe obstacole.

Pe această cale dorim să le mulțumim pentru prezența în viețile noastre, tuturor colegelor dar și femeilor de pretutindeni, întrucât sunt culorile vii ale oricărui tablou.