9 sfaturi pentru a face un terariu DIY
Daniel Dimache -

Dacă vreți să încercați să cultivați plante în interior, dar nu simți că sunteți pregătit pentru o grădină, încercați un terariu. Aceste terarii nu numai că vă permit să controlați mediul de creștere, dar le puteți personaliza cu figurine amuzante și amenajări decorative. Iată câteva sfaturi pentru a realiza terarii DIY de succes.
Terariu DIY din plastic vs. sticlă
Atunci când alegeți în ce fel de recipient doriți să vă cultivați plantele, plasticul și sticla sunt cele mai populare două opțiuni. Și în timp ce un terariu din sticla este mai ieftin și disponibil pe scară largă, un terariu din plastic este mai durabil și mai ușor. Plasticul este predispus la zgârieturi și decolorare. Sticla poate fi limitată la anumite forme și dimensiuni.
Deschis sau închis?
Înainte de a începe, decideți dacă doriți un terariu DIY deschis sau închis. Recipientele deschise sunt excelente pentru plantele iubitoare de soare, în timp ce plantele care se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată se simt bine în recipiente închise.
Fiți creativ cu containerele
Opțiunile sunt nesfârșite dacă doriți să cumpărați terarii DIY, dar acestea pot fi costisitoare. Iar pentru adevărații meșteri DIY, încercați un vas de cafea vechi din sticlă, o vază de sticlă transparentă sau chiar un borcan de murături gol pentru a învăța cum să construiți un terariu.
Nisip și cărbune pentru drenaj
Terariul dvs. DIY va avea nevoie de un strat de nisip și cărbune zdrobit pentru a ajuta la drenaj, astfel încât plantele să nu putrezească. Iar în cazul unui terariu de dimensiuni medii, un strat de 2,5 cm de amestec de nisip și cărbune este suficient atunci când învățați cum să construiți un terariu.
Găsiți niște pietricele
Veți avea nevoie de câteva pietricele mici pentru terariul dvs. DIY. Pietricelele mici de plajă funcționează bine, la fel ca și bucățile mici de ceramică spartă. Iar dacă doriți un plus de culoare, încercați pietrișul de acvariu!
Solul potrivit
Deși multe terarii nu au nevoie de prea multă întreținere, ar trebui să vă faceți timp pentru a găsi solul potrivit pentru plantele dvs. atunci când învățați cum să construiți un terariu. Multe magazine de casă și grădină vând pământ ambalat care este făcut special pentru terarii. De asemenea, poate fi folosit și pământ obișnuit pentru ghivece, doar asigurați-vă că este bogat în materie organică.
Plante, plante, plante
Opțiunile sunt nesfârșite atunci când vine vorba de plante pentru terarii. Plantele ar trebui să poată tolera umiditatea (cactușii și plantele suculente funcționează cel mai bine într-un recipient deschis care permite disiparea umidității). De asemenea, asigurați-vă că alegeți plante care vor funcționa în spațiul dvs. – fie că veți avea multă lumină naturală sau dacă lumina va fi scăzută și indirectă. Printre plantele populare pentru terarii se numără mușchii, violetele africane, smochinul târâtor și lacrimile copilului (cunoscute și sub numele de lacrimi de îngeri.
Rețineți că, pentru a preveni supraaglomerarea, veți dori să alegeți plante cu creștere lentă. De asemenea, asigurați-vă că plantele sunt suficient de mici pentru a încăpea în terariu fără a atinge părțile laterale.
Începeți stratificarea
Acum că aveți toate materialele pentru acest cum să construiți un terariu, este timpul să vă stratificați terariul DIY. În primul rând, dacă terariul dvs. este închis, adăugați un strat de nisip/ cărbune pisat pentru drenaj. Acum adăugați pietrele sau pietrișul de acvariu. Turnați un strat de nisip amestecat cu cărbune peste roci. Adăugați pământul și lăsați găuri suficient de mari pentru rădăcinile fiecăreia dintre plantele dumneavoastră. După ce ați terminat cu fiecare dintre aceste straturi, priviți terariul; materialele din acest punct ar trebui să fie aproximativ o treime din înălțimea recipientului dvs. Stratul de sol ar trebui să fie cel mai gros. Presărați solul pentru a vă asigura că ați scăpat de toate pungile de aer. Acum adăugați plantele.
Ați lăsat spațiu pentru decorațiuni? Încercați figurine mici, ornamente de plastic pentru torturi, scoici sau pietre decorative. Fiți creativ!
Udarea
Pulverizați-vă zilnic ușor terariul DIY cu o sticlă cu pulverizator. Dacă aveți un terariu deschis, udați plantele o dată pe săptămână și aveți grijă să evitați mușchii care nu au nevoie de atât de multă apă. Solul trebuie să rămână abia umed, nu umed sau uscat ca osul. Dacă terariul dvs. este închis, nu ar trebui să aibă nevoie aproape niciodată de udare. De asemenea, aveți grijă când vine vorba de lumina directă a soarelui, care poate încălzi excesiv plantele.