A doua victorie „italiană” consecutivă a Petrolului. De data aceasta, cu un om în minus și penalti împotrivă, în ultimul minut de prelungiri!

Redactia -

Dacă mai exista vreun dubiu că Petrolul trăiește… 99% din prestațiile lui Teixeira, Pecanha, de Lucas și Geraldo, după meciul de la Botoșani, cu Fotbal Club, s-a spulberat cu totul! „Lupii” au reușit a doua victorie italiană consecutivă din retur, datorând-o acestor fotbaliști în cea mai mare măsură, ei fiind adevărate vedete ale primului „11”. Portughezul nu numai că a scos aproape din nimic un penalti, pe care l-a și transformat în stil de mare jucător, în minutul 48, dar a făcut, per total, un meci grozav. A fost pe tot terenul și s-a dovedit mereu un ghimpe pentru defensiva moldovenilor. Ce mai, a fost, de fapt, pe tot terenul! Brazilianul a avut o singură minge foarte grea, în minutul 93 și 30 de secunde, ultimul al prelungirilor dictate de centralul Alexandru Tudor, și parcă l-a hipnotizat pe Vașvari, alftel un adevărat „killer”de la punctul cu var. Am asistat la o lovitură de la „11 metri” a cărei execuție a amintit de cea a lui Grozav, din finalul unui meci de pe arena Ilie Oană, cu Pandurii Târgu Jiu, cu diferența că, acum, numărul 10 din trupa luii… Grozavu nu a dat „scăriță”, așa cum o făcuse actualul dinamovist, care nu l-a păcălit pe Lazar, rezerva din prezent a botoșăneanului Curileac. Spaniolul ne-a reamintit de partida de la Plzen, cu Viktoria, iar asta îndeosebi în repriza secundă a duelului de sâmbătă seară. Dar, cu precădere după eliminarea colegului de post, I. Filip, pentru cumul de cartonașe galbene, atunci de când a fost stăpân la închidere. În sfârșit, căpitanul Petrolului a reprezentat din nou turnul de control al apărării, Alcenat și Satli secondându-l aproape la același nivel, doar la Fanchone văzându-se că nu a mai fost titular de meciuri bune

Succesul conturat imediat la reluare, după un prim mitan ceva mai șters, doar gazdele având câteva oportunități de a marca, a fost periclitat în două rânduri. Mai întâi, la amintita expulzare de pe teren a lui Filip, iar apoi, chiar la spartul târgului. Aproape nici cel mai optimist suporter ale „galben-albaștrilor” nu mai visa la trei puncte și la apropierea la patru de FCSB, lider care va combate duminică, de Mărțișor, la lumina zilei, pe arena Extensiv, cu echipa CS Universitatea Craiova. Pecanha a fost inspirat, a dat dovadă de sânge rece și astfel speranța gazdelor măcar pentru un X s-a dus cu totul, numeroșii 2_dreaptassuporteri locali plecând dezamăgiți de la arenă, după ratarea lui Vașvari, fostul căpitan al Botoșaniului. Oaspeții s-au impus la limită, 1-0 (0-0), și nu au arătat absolut deloc ca o trupă căreia i-a căzut pe cap insolvența. Dimpotrivă, în Moldova, au demonstrat că devotamentul, profesionalismul, ambiția și dorința de a învinge sunt principalele caracteristici ale unor fotbaliști care nu au nicio vină pentru ce li s-a întâmplat de la finele toameni trecute și până acum. Și va mai continua să li se întâmple! Cu șase puncte, din tot atâtea posibile, fără gol primit, dar și cu doar două marcate, Geraldo și compania ne arată că rezultatele din amicale pot fi înșelătoare. În Turcia, nu a fost nicio victorie, numai o singură reușită și de patru ori poarta găzarilor a fost „perforată”! De-acum, petroliștii pot pregăti în liniște marele meci cu Steaua, programat joi, 5 martie 2015, de la ora 21.30, în prima manșă a semifinalei Cupei României-Timișoreana. Va lipsi Filip, dar capitalul de moral a sporit odată cu victoriile din retur și consolidarea locului secund din ierarhia primului eșalon. De altfel, chiar și fără penalizarea CFR-ului din Cluj, cu 24 de puncte, tot Petrolul ar fi fost secondanta „roș-albaștrilor”, ardelenii cucerind deocamdată doar un punct și mai pot încă trei, după partida din „Gruia”, din etapa a XX-a.

Merită totuși revenit asupra celor trei faze în care arbitrul Alexandru Tudor a luat trei decizii importante pentru economia jocului de la Botoșani. La primul penalti, bucureșteanul a apreciat că mingea trimisă de Teixeira, din afara careului, spre N’Koyi, aflat în suprafața de pedeapsă, a fost lovită cu brațul de căpitanul gazdelor, aflat aproape de congolez. Acsinte a protestat îndelung 3_stangasdupă decizia centralului, acompaniat de coechipieri de-ai săi din apărare, aflați în focul fazei. Reluările TV nu au fost suficient de clare, pentru a se spune sigur că moldoveanul a lovit mingea cu mâna sau ar fi făcut-o intenționat, observându-se însă că duce brațul spre spate, după contactul cu balonul, semn că Tudor ar fi putut avea dreptate, fiind și foarte bine plasat. La eliminarea lui Filip, după un prim cartonaș galben, absolut justificat, primit în prima repriză, arbitrul a fluierat după câteva secunde, neștiindu-se exact ce a pedepsit, de fapt: atacul mai tare al ploieșteanului sau că acesta ar fi jucat mingea după fluier. E adevărat, petrolistul nu a protestat decât foarte puțin, părăsind apoi în liniște terenul. Cât privește lovitura de la „11 metri” acordată Botoșaniului, cu 30 de secunde înainte de a se consemna finalul întâlnirii, cavalerul fluierului a lăsat impresia că a acționat cumva în compensație, Martinus intrând atunci în suprafața de pedeapsă, pe dreapta, paralel cu linia de fund, Fanchone i-a pus mâna pe umărul stâng, moment în caare olandezul s-a șii aruncat ca în bazin, obținând ce și-a propus. Numai că, a venit execuția oarecum ilară a lui Vașvari și „efortul” batavului a fost inutil!

FC BOTOȘANI: Curileac 6 – Patache 6.5, Ngadeu 6.5, Tincu 6, Acsinte (cpt) 6 – N. Roșu 5.5 (62 – Codoban 5.5), Vașvari 4, Fulop 6 – Martinus 7, Hadnagy 6.5 (69 – Ngankam 5), M. Croitoru 5.5 (82 – Danci). Antrenor: Leontin Grozavu.

PETROLUL: Pecanha 9 – Alcenat 7, Geraldo (cpt) 7.5, Satli 6.5, Fanchone 5.5 – I. Filip 5, Pablo de Lucas 8 – Vasilache 6 (65 – Peteleu 6), Teixeira 9, Astafei 7 – Mareș 6 (46 – N’ Koyi 5.5; 89 – Al. Coman). Antrenor: Mircea Rednic.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 6.5 – Mircea Mihail Grigoriu 7 și Adrian Radu Ghinguleac 7 (toți din București).

Arbitri adiționali: Florin Miron (București) și Marian Barbu (Făgăraș).

Arbitru de rezervă: Iulian Radu (București).

Observatori: Valer Șulea (Brașov), pentru joc, și Sorin Boca (Iași), pentru arbitraj).

Cartonașe galbene: I. Filip (25 și 73), Vasilache (28), Fanchone (44), Acsinte (48), Vașvari (49), Ngadeu (50), Pecanha (83), N’Koyi (88), L. Marinescu (90+4, din postură de rezervă).

Cartonaș roșu: I. Filip (73).

4_dreaptasDupă înlocuirea sa, la 44 de minute de când intrase pe teren, N’Koyi s-a dus, supărat, direct la vestiare, neînțelegând rostul schimbării. Dar, după ce ihntrase bine în meci cu FC Brașov, în etapa precedentă, de data aceasta, cu mai mult timp avut la dispoziție, nu a arătat aceeași determinare, iar Rednic avea nevoie pe final tocmai de așa ceva. Echipa fiind cu un om în minus era nevoie de abnegație din partea tuturor celor rămași pe gazon. Ceea ce atacantul nu a părut a fi dat dovadă. În plus, tânărul Coman, omul de schimb, a fost și în atac, și în apărare, în cele 6-7 minute cât a fost folosit. Iată că, după Nepomuceno, și el enervat de schimbarea din runda trecută, și ex-coechipierul acestuia de la Fortuna Sittard s-a simțit la fel de lezat în amorul propriu, absolut nejustificat ambii jucători, însă. La meciul de la Botoșani, primind certificatul internațional de transfer din Coreea de Sud pe ultima sută de metri, a debutat și Vasilache, pe care tehnicianul lui l-ar fi dorit la dispoziție în primul „11” chiar de la partida de acasă cu Brașovul. Maramureșeanul a avut o prima repriză cam șterarsă, a luat și un cartonaș galben, dar în următoarele 20 de minute, cât a mai fost pe teren, a remintit întrucâtva de fotbalistul pe care Răzvan Lucescu miza, odată, la Rapid, și în Cupa UEFA, în fazele mai înalte ale competiției. 5_stangasAltfel, ex-căpitanul Marinescu a încasat și el un cartonaș galben, în urma protestelor de la faza penaltiului gazdelor, el aflându-se în apopierea porții echipei sale, la încălzire, deși Mircea Rednic epuizase toate schimbările! Plecați spre Botoșani pe calea aerului, cu escală la Iași, învingătorii de sâmbătă seara s-au întors acasă cu autocarul, primind o zi liberă, și urmând a reveni la antrenamente duminică. Luni, 9 martie, de la ora 18.00, pe „Ilie Oană”, ei vor combate contra unei alte echipe din Moldova, CSMS Iași, atunci când vor încerca să lege trei victorii, în returul Ligii I, înaintea unui derbi de tradiție de altădată – cel contra Rapidului, de vineri, 13 martie, de la București.

Foto: www.gazetadebotosani.ro și www.ph-online.ro