A doua zi după ce a împlinit 35 de ani, Marinescu trebuie să-și ofere drept cadou victoria la Constanța! Farul-Petrolul, un derbi cu parfum de altădată

Dragos Trestioreanu -

A doua zi după ce a împlinit 35 de ani, Marinescu trebuie să-și ofere drept cadou victoria la Constanța! Farul-Petrolul, un derbi cu parfum de altădată

În preziua meciului dintre Farul Constanța și FC Petrolul Ploiești, care va avea loc luni, 26 august 2019, de la ora 18.00, pe stadionul Gheorghe Hagi, din urbea de la malul mării, căpitanul „lupilor”, Laurențiu Marinescu, a împlinit 35 de ani și a fost sărbătorit, în restaurantul hotelului în care e cazată delegația ploieșteană, „Bulevard”, de către oficiali, antrenori și coechipieri, oferindu-i-se un tort mare de ciocolată, pe care l-a împărțit celor de față. Nu știu ce cadouri i-or fi dat colegii de echipă, dar cu siguranță, ambițios așa cum îl știu, „Marin” și-o fi jurat că va onora vârsta actuală cu o prestație excelentă, pe măsura celei de la Călărași, și va contribui astfel din nou, din plin, la un al treilea succes consecutiv în deplasare, legându-se și două victorii, înaintea unei a treia partide desfășurate pe teren străin. Mai precis, la Timișoara, contra Ripensiei, deoarece confruntarea de acasă cu AFK Csikszereda Miercurea Ciuc a fost decalată sine die. Iar asta pentru a se face lucrări la gazonul de la arena Ilie Oană, dar și pentru menajarea ulterioară a acestuia, în vederea găzduirii, pe 8 septembrie, ora 19.00, a meciului internațional oficial dintre primele reprezentative ale României și Maltei. Cu alte cuvinte, dificil program pentru formația găzarilor, dar care, s-a dovedit, joacă mai bine în deplasare, decât acasă. Un posibil total de patru succese la rând „afară” ar șterge aproape cu totul, cu siguranță, amărăciunea de la unicul joc de pe teren propriu din acest sezon, 0-3 cu UTA!

La derbiul cu farmec de altădată, cu „noul Farul”, echipei vizitatoare, „noul Petrolul”, îi vor lipsi trei jucători, doi seniori, Alexandru Munteanu și Cătălin Ștefănescu, plus juniorul „U 20”, Ianis Stoica. Cu toții au leziuni musculare, cu hematoame mai mici sau mai mari, necesitând astfel perioade diferite de stop în pregătire. Aproape la fel a fost și Mădălin Mihăescu, dar la el s-a rezolvat problema, ca și aceea cu glezna a lui Ionuț Cioinac. Însă, fostul jucător al Juventusului București rămâne totuși incert. Pentru a acoperi locurile lipsă, în lotul deplasat la Constanța, de sâmbătă, au fost cooptați… Alberto Olaru, revenit nu numai la antrenamentele echipei de seniori, ci și, se observă, în efectivul pentru un meci oficial, atacantul francez Guy Gnabouyou, cel care a semnat, ca și Bogdan Gavrilă, un contract până la finele sezonului, cu opțiune de prelungire, și juniorul Mihai Constantinescu, din propria pepinieră. La conferința de presă premergătoare acestei dispute, atât antrenorul principal Flavius Stoican, cât și fundașul central Cristian Sîrghi, acompaniați de ofițerul de presă Ionuț Pană, au apreciat drept greu duelul de la Constanța, dar și că, în pofida faptului că Farul este o echipă nouă, cu tehnician la fel, nici Petrolul nu-i chiar altfel. Cu toate acestea, cuvântul de ordine este, ca și la Călărași, la meciul cu Dunărea, victoria!

Pentru a prefața partida cu găzarii au fost aleși din tabăra Farului un fost fotbalist de la defunctul SC FC Petrolul, Ianis Zicu, actual antrenor principal al constănțenilor, și un altul, despărțit nu demult de actualul FC Petrolul, Marius Paul Antoche, transferat iarna trecută la gruparea patronată de către fostul internațional Ciprian Marica. Cel dintâi a declarat că „ne aşteaptă o partidă foarte grea. Ei vin după un rezultat pozitiv şi un joc bun, noi – după o repriză a doua foarte slabă la Chiajna. Am reuşit să depistăm unele probleme, să nu le mai repetăm, pentru că ar fi păcat ca munca noastră să fie stricată de astfel de momente. Meciul cu Petrolul va fi cu totul altfel. Vom fi motivaţi, concentraţi. Trebuie să ne ridicăm la nivelul partidei şi să le punem presiune. Sper ca oamenii să vină la meci, să susţină echipa. Aştept ca jucătorii să arate cum au fost în primele două meciuri. Sunt mulţumit de felul în care au reacţionat în această perioadă, mai puţin de repriza a doua a meciului de la Chiajna”, iar al doilea: „Avem un meci de campionat, sunt puse în joc trei puncte. Ne dorim să facem un meci bun, să spălăm puţin ruşinea de la Chiajna şi la final să câştigăm cele trei puncte. Nu ne-a picat bine înfrângerea. Poate a intervenit şi puţină relaxare şi de aici această sincopă. Poate nu am fost concentraţi sută la sută şi fotbalul te pedepseşte. Sperăm să vină suporterii la meci. Fotbalul este pentru public şi sperăm să-l avem alături”. După cum se vede, lotul Farului a fost serios afectat psihic după eșecul de la Chiajna, din etapa trecută, meci în care gazdele de la Concordia au jucat multă timp în 10 oameni pe teren, căpitanul Alin Dobrosavlevici fiind eliminat, dar și fizic, din cauza gazonului sintetic al arenei ilfovene. De amintit că, de la Farul, a revenit la Petrolul, după sezonul trecut, portarul Raul Avram, iar de la Ploiești la Constanța a plecat mijlocașul ofensiv Alexandru Stoica, aparținând de Viitorul, și care până să înceapă actualul campionat s-a antrenat  cu „lupii”!

Derbiul de altădată, dintre Farul și Petrolul, a fost încredințat unei brigăzi formate din doi membri ai primului lot național și alți tot atâția ai celui secund: Marian Barbu (Făgăraș), la centru, Andrei Constantinescu (București) și Constantin Mihai Canetmir, concitadin cu arbitrul, la cele două linii, rezervă fiind Sorin Costreie, din Buftea, cel din urmă uneori și rezervă la Liga 1. Observatorul de joc se numește Dorinel Dincă și este președintele AJF Călărași, municipiu în care și locuiește, iar cel de arbitraj – un ex-cavaler al fluierului bine cunoscut cândva, Vasile Bratu (Slobozia), domiciliat în stațiunea Amara atunci când oficia și la primul eșalon.

Foto: www.fcpetrolul (Ionuț CĂRBUREANU), www.infoploiesticity.ro, Facebook Petrolul Non Stop și www.ziuadeconstanta.ro