A fost găsit vinovatul pentru acordarea eronată a penaltiului Stelei din meciul cu Braşovul: „măscăriciul” Mihai Costea

Redactia -

După ce şeful său naţional pe linie de arbitraj, Ion Crăciunescu, a afirmat public, la emisiunea Fotbal Club, de pe „DigiSport1”, că jucătorul Stelei, Mihai Costea, este un trişor şi ar trebui să suporte consecinţele inducerii în eroare a asistentului Cristian Nica (foto, stânga; www.gsp.ro), cel care i-a semnalat centralului Alexandru Deaconu producerea unei presupuse infracţiuni în careul echipei FC Braşov, ploieşteanul a făcut o declaraţie, la „DolceSport”, prin care a explicat ceea ce s-a întâmplat, de fapt, atunci, pe „Naţional Arena”.

„Am recunoscut că m-am înşelat, am greşit, suport consecinţele, dar de ce trebuie să fiu executat în public nu mai înţeleg” , a spus Cristi Nica, adăugând că „îmi pare rău că sunt analizat doar pentru un penalti, ci nu pentru fazele grele pe care le-am avut până acum. Am recunoscut, m-am păcălit. Ce să fac? Asta este! Eu zic să avem dramul de civilizaţie să nu se mai ajungă la ce s-a întâmplat cu Ganea sau cu Galamaz. Dacă jucătorul Mihai Costea nu ducea mâinile la piept şi nu se zvârcolea apoi, e posibil să nu fi luat decizia respectivă. Aşa, am dat confirmarea că portarul l-a lovit. Da, trebuia o confirmare, fiindcă aşa strig şi la corner, şi la ofsaid oricărui coleg de la centru”. E drept că astfel de simulări pot induce în eroare, ţinând cont de rapiditatea unei faze şi în funcţie de unghiul vizual. Dar, nu-i mai puţin adevărat,  este de înţeles şi frustrarea celor care pierd puncte după astfel de greşeli, chiar şi omeneşti.

La rândul lui, arbitrul bucureştean Alexandru Deaconu (foto, dreapta; www.gsp.ro) – trimis în mod total neindicat să conducă meciul dintre Steaua şi FC Braşov, mai ales după episodul „Bricheta” şi trecutul său de fost junior la clubul din bulevardul Ghencea – s-a cam spălat pe mâini: „A fost o pasă lungă şi, din nefericire, eram departe de fază şi n-am putut să o controlez”. El a lăsat, apoi, totul asupra lui Cristi Nica, care „mi-a strigat de mai multe ori în cască: penalti, penalti, penalti! Era gălăgie, mi-a repetat de mai multe ori. Am avut un contact vizual cu el, după care mi-a comunicat că a fost lovitură de pedeapsă”. Tot la emisiunea mai sus-menţionată, „Fotbal Club”, Deaconu a continuat să detalieze episodul cu pricina, spunând şi că „am arătat penalti, moment după care mai mulţi jucători de la FC Braşov s-au dus să discute cu Nica. Atunci, am mers şi eu şi l-am mai întrebat încă o dată dacă a fost lovitură de pedeapsă. Mi-a confirmat că a fost. Nu pot să iau decizii dacă nu controlez faza şi nu am argumentele necesare. În aceste situaţii te ajută instinctul. Când domnul Nica mi-a confirmat. ba, a şi insistat, m-am bazat pe el. E unul dintre cei mai buni tuşieri din România şi am încredere în el”. Până la urmă, dacă ar fi fost mai bine plasat, centralul putea să ia decizia corectă, el fiind primul care trebuia să hotărască, de fapt.