A fost victoria lui Arnăutu! Petrolul a urcat pe podium, după ce a învins o Chindie altfel decât la debutul sezonului!

Dragos Trestioreanu -

A fost victoria lui Arnăutu! Petrolul a urcat pe podium, după ce a învins o Chindie altfel decât la debutul sezonului!

Petrolului i-a ieșit exact ce își dorea de la restanța meciului din etapa a V-a – decalat până miercuri seară – contra Chindiei Târgoviște. A fost o victorie fără gol primit, o reușită și a celuilalt fundaș central, acum fiind rândul lui Plămadă, și un meci perfect făcut de Arnăutu, cel care a pus indigoul pe realizările lui Nini Popescu, de la Petroșani!

Chindia lui Viorel Moldovan a venit la Ploiești, la mijlocul acestei săptămâni, pentru a bifa restanța din etapa a V-a. Însă, a făcut-o fără campionul național de-acum trei sezoane, cu Astra Giurgiu, Daniel Florea. „L-am pedepsit, nu am nimic cu el, dar nu am putut trece cu vederea peste ce-a făcut el în meciul cu Mioveniul, de acasă” – a explicat „Moldo-gol” cel de altădată. Mai precis, s-a referit la modul în care Florea a executat – și ratat – penaltiul din prelungirile acelui joc pierdut pe teren propriu, primul din acest sezon! O decizie absolut justificată, chiar dacă tehnicianul care a pregătit-o și pe Auxerre, în Franța, și-a asumat un risc. Însă, doar așa se poate înțelege că nu merge fără disciplină! În rest, Moldovan a ales cel mai bun „11” pe care îl mai avea la dispoziție și avea să surprindă mutând banderola de pe brațul vedetei Cherchez – „nici cu el nu am nimic, dar nu cred că se poate comporta ca un veritabil căpitan”, a explicat din nou antrenorul principal al Chindiei – pe cel al inimosului fundaș dreapta Martac. Fotbalist care, în urmă cu mai mulți ani, ținea capul de afiș la comisiile FRF-ului, în urma unor reclamații ale patronului său de-atunci, Adrian Teodorescu, prezent aseară pe arena Ilie Oană! Mai mult, deși obișnuia ca, în repriza secundă, să-i schimbe, invariabil, pe Liviu Mihai și același Cherchez, de data aceasta cei doi au terminat pe teren derbiul pentru podium. Nu a fost suficient, deoarece – odată cu venirea și folosirea lui Marinescu – Petrolul arată, în sfârșit, a echipă ce poate duce cu succes lupta pentru promovare.

Cu o singură excepție, Arnăutu în locul lui Lumu, am ghicit, în avancronica partidei, echipa lui Leo Grozavu din confruntarea contra Chindiei, o formație îndepărtându-se, încet-încet, de cea din primele trei etape, când scosese maximum de puncte, câștigând de două ori în deplasare! Viorel Moldovan a respins varianta pesimiștilor cum că, la team-ul din Târgoviște, ar fi acum o criză, dând-o mai degrabă pe lipsa de rezistență a jucătorilor săi la presiunea obiectivului impus de la bun început: promovarea! Este și nu este așa, fiindcă Chindia – care nu și-a schimbat prea mult lotul, în vară – a avut o comportare absolut onorabilă în barajul cu FC Voluntari, rămasă în Liga 1 doar în urma ratării mai multor lovituri de departajare de către dâmbovițeni, în meciul retur. Mai curând, ar exista ceva tensiuni între tehnician și băieții lui. Cel puțin așa ar părea din afară. Dar asta e problema Chindiei.

Petrolul a jucat exact ce trebuia miercuri seara, la lumina reflectoarelor, în fața a 6.500 de suporteri frenetici și fericiți că echipa lor poate oferi și ceva spectacol. Marinescu i-a testat primul vigilența junelui Aioani, tânărul portar al Târgoviștei salvând de sub bară, în vreme ce la fel de tânărul Tordai nu prea a fost deranjat în același interval de timp. Odată semnalul dat că „lupii” vor totul din meci, în minutul 27 asistența numeroasă a avut parte de o fază demnă de un joc de… prim eșalon. Grecu a pasat în urmă din apropierea fanionului de la colțul terenului, de pe stânga în sensul de atac al echipei sale, Herea a centrat din prima, cu interiorul piciorului stâng, spre bara a doua, acolo unde se demarcase perfect Arnăutu, recentrarea acestuia din urmă găsindu-l pe Plămadă aruncându-se spre balon, pe linia de „6 metri”, și trimițându-l, din cădere, tot cu stângul, în plasă, pe lângă Aioani! Deschidere de scor absolut meritată pentru trupa lui Grozavu!

Abia după 10 minute au replicat și oaspeții, o minge – din nou pe stânga, dar atunci în sensul de atac al târgoviștenilor – trimisă printre Olaru și Plămadă fiind preluată de Cherchez, ajuns singur puțin în lateral, dar trezindu-se imediat blocat fantastic de „Spiderman” Tordai! Fabuloasă intervenție, la fel ca și cea de la Petroșani, din fața lui Enache! E cât se poate de limpede: Petrolul are portar! Astfel, goal-keeper-ul detașat un sezon de către Gică Hagi la Ploiești, dar cu drept de a fi achiziționat definitiv, a împiedicat egalarea scorului pe tabelele de marcaj și, implicit, intrarea în joc a Chindiei. 1-0 la pauză a fost un scor numai bun pentru moralul lui Ghinga și al coechipierilor săi.

În debutul mitanului secund, posibil împinși de la spate, la cabine, cu vreun mesaj motivațional, dâmbovițenii au părut mai deciși. Dar, dacă nu marchezi, degeaba ai fost motivat! Iar când – vorba lui Moldovan, „continuăm să facem cadouri – un fundaș central atât de experimentat precum Vătavu se… sperie de o pasă, e drept, cam neașteptată – a lui Aioani, la marginea exterioară a careului, și scapă balonul pe sub talpă, ajungând la Lumu, ceea ce a urmat a fost absolut firesc. Olandezul debutant pe arena Ilie Oană, după ce mai jucase și în meciul de la Petroșani, a primit cu drag cadoul, altruist cedându-i-l, apoi, lui Arnăutu, care nu a făcut altceva decât să îl… imite pe Nini Popescu, cel din meciul cu Energeticianul: assist și, apoi, gol! Sergiu a preluat atunci mingea, a fentat scurt, și-a pus-o pe șut, la 15 metri, în poziție aproximativ centrală, expediind-o rapid printre același Vătavu și Dudea, în colțul din dreapta unui Aioani răamas fără replică! La 0-2, în minutul 77, jucătorii târgovișteni au înțeles că meciul se jucase! Deși a fost scos gafeurul Vătavu, de neînțeles gestul acestuia de supărare, el ducându-se către vestiare, și a fost introdus un atacant, Nisipeanu, presupusul forcing al oaspeților s-a redus doar la câteva centrări din banda dreapta ale nou-intratului și ale căpitanului Chindiei, toate rămase fără rezultat, fiindcă în centrul careului mare al Petrolului dominau spațiul aerian fundașii centrali ai Petrolului. Astfel încât, a rămas 2-0, un rezultat absolut meritat de către echipa care a urcat pe locul 3, cu un golaveraj superior formației arădene UTA, la egalitate de puncte, 13, și se laudă și cu cele mai puține goluri primite în 6 etape, ex-aequo cu Sportul Snagov: 2! Interesant este și că aproape 50% din totalul reușitelor de până acum ale „galben-albaștrilor” sunt bifate de cei doi fundași centrali, Cazan (golgheterul echipei, cu 3 finalizări eficiente) și Plămadă (1)!

Dacă în week-end-ul viitor, UTA va trece de Academia Clinceni, Sportul Snagov nu va câștiga la ACS Poli Timișoara, iar Petrolul se va impune acasă, în dauna lui ASU Poli Timișoara, atunci „lupii” vor urca, la finele etapei a VII-a, pe prima poziție din ierarhie! Asta evident dacă nu vor fi depășiți la golaveraj – foarte greu de crezut, însă – de gruparea lui Ionuț Popa, acum ploieștenii având, la același număr de goluri înscrise, 10, un minus de trei, la cele primite, 2 față de 5!

PETROLUL: Tordai 8 – Olaru 7, Plămadă 8, Cazan 7, Țigănașu 7 – Ghinga (cpt) 7 – Marinescu 7.5, Herea 6 – Popescu 6.5 (46 – Lumu 7), Arnăutu 8.5 (87 – Cruceru), Grecu 6 (52 – Tudor 6). Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenor al portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

CHINDIA: Aioani 5 – Martac (cpt) 6, Dudea 5.5, Vătavu 4 (81 – Nisipeanu), Dinu 5 – Novac 5.5 – Mihai 6, Dumitrașcu 6 (58 – Stoica 5.5) – Mihaiu 5.5 (46 – Manea 6), Neguț 5.5, Cherchez 5. Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican (antrenor secund), Gheorghe Păsărică (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

Au arbitrat: Andrei Antonie 6.5 – Iulian Radu 7 și Vlad Bîrleanu 7 (toți din București).

Observatori: Adrian Petre (Buzău), pentru joc, și Liviu Seceanu (Galați), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Neguț (25), Grecu (38), Dumitrașcu (55), Olaru (63), Vătavu (64), Ghinga (82), Dudea (83), Cruceru (90+2).

Un moment hai să-i zicem amuzant s-a petrecut după golul lui Plămadă, din minutul 27, fostul jucător al lui Leo Grozavu la FC Botoșani sprintând spre spațiul tehnic spre a bate cuba cu antrenorul său, dar greșind… traiectoria mâinilor și zburându-i ochelarii undeva în spate, în meleul format acolo! Sperăm că Florin nu o fi rămas… bun de plată după acel mic incident!

La tribuna a II-a a arenei Ilie Oană, fanii au arborat un banner cu o urare la adresa… restaurantului Pomul Verde, care a împlinit vârsta de aproape un secol! Acolo a fost locul în care, în timpul campionatului din Liga A Prahova al Petrolului, se întâlneau după meciurile de acasă suporterii-sponsori, jucătorii, antrenorii și conducătorii echipei favorite. Ce vremuri!

La sfârșitul meciului cu Chindia, Mădălin-Jorj Mihailovici, CEO al partenerului-finanțator, Veolia România, a coborât de la lojă, însoțit de colegii săi, și a intrat în vestiarul Petrolului, pentru a-i felicita pe fotbaliști. După ce a lipsit voit – după cum i-a declarat unui coleg de breaslă – de la meciul de la Petroșani, lui Mădălin Mihailovici i-a revenit pe buze zâmbetul de fericire, observând că este totuși un… porte-bonheur al lui Sebastian Ghinga & Co., atunci când aceștia joacă așa cum așteaptă cei care susțin cu fonduri importante formația „lupilor”!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.digisport.ro și www.cristian-anghelescu.ro