A început luna pădurii

Redactia -

A început luna pădurii

Perioada 15 Martie – 15 Aprilie este declarata Luna Padurii. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente silvice si are drept scop resensibilizarea oamenilor in ceea ce priveste importanta prezentei naturii in viata noastra si, in mod esential, a padurii.

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova desfasoara, pentru al V-lea an consecutiv, proiectul de educatie ecologica pentru elevii prahoveni GANDESTE VERDE, GANDESTE CURAT!, pe care l-a initiat in anul 2008. Editia din acest an are isi propune stoparea taierilor necontrolate de arbori, precum si promovarea plantarilor de arbori de catre elevi si cadre didactice.

La aceasta editie a proiectului s-au inscris 12 scoli , ai caror elevi au plantat, pana in prezent, 672 pomi si 108 fire flori.

Motto-ul proiectului a fost completat cu un altul – SPUNE NU TAIERILOR EXCESIVE DE ARBORI – PLANTEAZA SI TU UN POM!

 

In judetul Prahova, o suprafata de 144.466 ha este ocupata cu paduri, insumand 46.869 mii mc de masa lemnoasa .  Pădurea este considerată azi o barieră biologica împotriva poluarii, dar si ea este adesea afectată în urma poluării. Regenerarea pădurilor se realizează în procent de peste 70% pe cale naturală, prin aplicarea unor tratamente intensive, urmărindu-se promovarea speciilor autohtone locale valoroase (stejar pedunculat, gorun, frasin, paltin, tei, fag, brad, molid, larice şi alte specii).

Istoria evenimentului Luna Padurii se intinde mult inainte ca ecologia sa preocupe omenirea, in anul 1872, atunci cand in SUA s-a organizat pentru prima oara o actiune de plantare in masa de arbori. Acesta a fost un raspuns la actiunile de despadurire care luasera avant, la acel moment. Chiar si in Romania, acest eveniment are o istorie destul de lunga, prima oara fiind organizat in 1902, sub denumirea „Sarbatoarea sadirii arborilor”, de catre Spiru Haret.

 Prin „Declaraţia de la Paris“, ocazionată de cel de-al 10-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor. Gestionarea durabilă înseamnă tăierea planificată a arborilor, în funcţie de starea pădurii, de funcţiile sale şi de capacitatea de refacere.

În România, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.