A mai căzut o… stea! Am rămas fără „țiparii” ce-au fost „avant la lettre” precum Dobrin! Mitică Munteanu și decisivul de pe „Heysel”

Dragos Trestioreanu -

A mai căzut o… stea! Am rămas fără „țiparii” ce-au fost „avant la lettre” precum Dobrin! Mitică Munteanu și decisivul de pe „Heysel”

În urmă cu nouă luni aveam să îl întâlnesc pentru ultima oară, la Ploiești, oraș în care a făcut istorie cu Petrolul celor trei titluri naționale, o Cupă a României și barajul de calificare de după „dubla” cu FC Liverpool. Deși avea 86 de ani, era în putere pentru un domn de vârsta dânsului. Era fericit că își întâlnește foști coechipieri, singurii rămași în viață dintre cei de la primele două titluri obținute la Ploiești, cu Petrolul, respectiv de la al treilea, cu aceeași echipă. A făcut atunci, fiind adus de la București, orașul său de domiciliu de-o viață, un efort deosebit. Asta pentru a fi prezent la sărbătorirea a 53 de ani de la marele succes – rămas unicul pentru o echipă de fotbal românească! – în dauna celebrei Liverpool FC, în 1966 campioana campioanei mondiale, Anglia cucerind titlul cel mai dorit din lumea sportului rege, la capătul unei finale de infarct cu Germania, jucată pe vechiul „Wembley”!

Vineri, 19 iunie 2020, nea Mitică Munteanu s-a dus după fratele său geamăn, Anton, cel care l-a părăsit pentru totdeauna în urmă cu 13 ani. Nu s-a văitat și a trecut „dincolo” cu aceeași discreție și bun simț bine cunoscute. A lăsat în urmă amintiri de neuitat din carieră și maxime regrete în ziua când a plecat dintre noi. Împreună cu fratele său – folclorul fotbalistic este plin cu secvențe haioase din viața gemenilor Munteanu! – și cu foștii coechipierii de la Petrolul a adus bucurii imense suporterilor trupei găzarilor. Li se zicea „țiparii”, iar după meciul cu Gremio Porto Alegrense – de pe un stadion, ex-„23 August”, plin ochi, având vreo 70.000 de locuri – chiar… „brazilienii de la Ploiești”, delegația oaspeților cariocas fiind uluită de tehnica gemenilor Petrolului. Una remarcată, peste ani, și de jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia, cel care îi asemuia cu argeșeanul de mai târziu Nicolae Dobrin!

Dumitru Munteanu, pe numele său din buletinul de identitate, a fost, la fel ca și fratele lui, un mijlocaș fin, subtil, încântător. Chiar și atunci când, la 33 de ani, a făcut parte din primul „11” al Petrolului în partida decisivă cu Liverpool, de pe stadionul belgian Heysel. Arenă păstrată în memoria iubitorilor de fotbal mai mult pentru un episod tragic de la o finală de Cupă a Campionilor Europeni. Rămasă fără câțiva titulari, după succesul cu 3-1 de la Ploiești, din diverse motive, victorie venită ulterior unui 0-2 pe „Anfield Road”, echipa găzarilor a apelat și la jucători mai puțin folosiți până atunci. Printre care, și la un Dumitru Munteanu aflat spre finalul unei cariere deosebite la Petrolul. S-a pierdut acel meci, dar Mitică Munteanu și-a trecut, meritat, în CV și-un meci cu una dintre cele mai grozave echipe de fotbal din Europa, din acel moment!

Duminică, 21 iunie 2020, la cimitirul din cartierul bucureștean Dămăroaia, fostul mare petrolist Dumitru Munteanu va fi condus pe ultimul drum de către rude și poate și foști coechipieri sau suporteri în vârstă sau mai tineri, cu toții înclinându-se cu mult respect în fața sicriului unuia dintre cei mai înzestrați „scriitori” ai istoriei cu adevărat minunate a Petrolului. Adio, nea Mitică, petroliștii care te-au prins pe teren, dar și cei care te-au cunoscut numai din povești, îți vor păstra mereu amintirea neștearsă! Drept dovadă stă și cupa dăruită de către ultrașii de la „Peluza 1 – Ilie Oană”! Drum lin, fostă mare glorie a găzarilor și îți mulțumim!

Foto: www.libertatea.ro, Facebook „Peluza 1 – Ilie Oană” și www.liga2.prosport.ro