A plecat pe drumul fără întoarcere ultimul antrenor campion național cu Petrolul

Dragos Trestioreanu -

A plecat pe drumul fără întoarcere ultimul antrenor campion național cu Petrolul

La finele ediției 1965-1966 a campionatului Diviziei A de fotbal, Petrolul Ploiești își adăuga al patrulea – și până în prezent ultimul – titlu național din istoria care numără acum mai bine de nouă decenii. Preluând cârma tehnică de la antrenorul care dă numele arenei de fotbal cea mai mare din oraș, Ilie Oană, fostul secund al acestuia, Constantin Cernăianu (foto; al doilea de la stânga la dreapta, la dineul ADGA din iarna trecută; www.fcpetrolul.ro), a condus echipa găzarilor spre locul 1, după ce, în perioada precompetițională, situația de la club nu era una dintre cele mai grozave. Beneficiind, printre alții, de fotbaliști remarcabili, precum portarii Ionescu și Sfetcu, fundași ca Pahonțu, căpitanul formației, Boc, Florea și Mocanu, mijlocașii Iuhas, Dragomir, Dincuță și Crișan, atacanții Moldoveanu, Badea, Dridea I, Dridea II, Frățilă și Drăgan, tehnicienii Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu au reușit să termine – cu băieții lor de-atunci – campionatul la șase puncte distanță de trupa de pe locul secund, Rapid București, rezistând cu brio presiunii giuleștenilor și adjudecându-și cea dintâi poziție a ierarhiei finale a primului eșalon. A fost poate cea mai mare performanță din istoria clubului găzarilor, dată fiind concurența acerbă din acel moment și conjunctura specială în care s-a adjudecat titlul.

Plecat de la Ploiești și conducând, apoi, alte grupări din Divizia A, dar și loturile naționale de tineret și seniori ale României, Cernăianu a rămas legat de Petrolul, ultima sa vizită în orașul în care s-a aureolat drept campion național consemnându-se în ajunul Crăciunului trecut, atunci când Răzvan Frățilă a lansat al doilea volum al amplei sale monografii a clubului găzarilor, fostul antrenor principal participând și la dineul oferit în localul de lux de la noul stadion de către Asociația Diaspora Galben Albastră, editoarea cărții mai sus-amintite. A fost căutat, în acea seară de decembrie, pentru a acorda autografe pe volumul lui Răzvan Frățilă de fani ai găzarilor care l-au văzut pe banca tehnică, dar și de urmași ai acestora, care nu au avut privilegiul de a-l urmări la lucru, atracția tinerilor pentru cel care a câștigat ultimul titlu cu echipa lor favorită fiind una deosebită.

Luni, 22 iunie 2015, zi tristă pentru marea familie petrolistă, Constantin Cernăianu a plecat pe drumul fără întoarcere, la vârsta de 81 de ani, amintirea sa rămânând însă vie în memoria tuturor celor care s-au născut și trăiesc cu Petrolul în suflete. Dumnezeu să-l odihnească pe cel care s-a ridicat la Cer, pentru a-i (re)întâlni pe foștii elevi campioni din 1966 – Mișu Ionescu, Gică Pahonțu, Gică Florea, Mocky Mocanu, Petrică Dragomir, Costică Moldoveanu și Sandu Badea!