A trebuit să vină Petrolul, pe… teren neutru, ca să bată și Voluntariul pe cineva, după 14 etape pe sec!

Dragos Trestioreanu -

A trebuit să vină Petrolul, pe… teren neutru, ca să bată și Voluntariul pe cineva, după 14 etape pe sec!

Când, de la staff-ul tehnic, căpitanul echipei și, posibil, până la… șoferul autocarului, s-a crezut că meciul de la București, cu FC Voluntari, este ca și câștigat încă de la Ploiești, se mai întâmplă și ca singura echipă fără victorie în actuala ediție a Ligii I, după 14 etape, să câștige, în sfârșit, un joc!

Petrolul a luat totuși un start bun pe arena din „Groapă”, a jucat sus, a părut că stăpânește ostilitățile, dar a venit minutul 11 – cel al primei ocazii de gol a partidei – și defensiva găzarilor s-a clătinat. A fost nevoie de o intervenție a lui Pecanha și de o inabilitate tehnică ulterioară a altfel jucătorului meciului, Hamed Kone (în duel cu Viktor Genev, priviți de Dan Bucșa și Daniel Pancu; www.dolcesport.ro), pentru ca Voluntariul să nu deschidă atunci scorul. Contrar cursului jocului, într-adevăr. Băieții lui Sebi Tudor s-au cam „tăiat” din acel moment, având, în prima repriză, doar o… jumătate de ocazie, la lovitura liberă a lui Nepomuceno, cu pământul, reținută în doi timpi de Balauru. A fost un simplu foc de paie, următoarele oprtunități de a marca fiind ale trupei lui Gigi Mulțescu, un adevărat specialist în „șocuri”, nu degeaba poreclindu-l Rednic… SMURDUL! La jumătatea mitanului, după o centrare de pe dreapta a lui Kone, vârful Adrian Bălan a șutut, din careul mic, în Peteleu, ambii jucători căzând apoi pe iarbă, ilfoveanul s-a ridicat mai repede și, urmărind mingea, s-a împiedicat de ploieștean. Cumea, prilej pentru centralul Sebastian Colțescu să arate punctul cu var!!! Un „11 metri” văzut doar de el și de… comentatorul de la Look Plus, cei de la DigiSport și Dolcesport fiind de cu totul altă părere! Olandezul Goosens (20) și-a asumat sarcina de a executa penaltiul, Pecanha a stat pe picioare și a văzut direcția șutului, respingând puțin în lateral, Bălan a ajuns primul la balon, dar – în momentul reluării – a alunecat incredibil! Astfel încât, Petrolul a scăpat cu bine. Tot brazilianul s-a mai opus, în minutele 25 și 32, la șuturile lui Pancu, respectiv același Goosens, lăsați mai liberi de o apărare și niște mijlocași centrali… „afară din joc”. Așa cum fusese la un moment dat, în momentul în care Tamuz a scăpat singur spre buturile adverse, asistentul de la tușa doi, George Neacșu, oprindu-l total nejustificat atunci pe israeliano-nigerian dintr-o acțiune care putea schimba tabela! Ultima fază a celei dintâi reprize i-a aparținut tot Voluntariului, veteranul Pancu întrebuințându-l din nou pe un Pecanha imbatabil.

Posibil, încă sub impresia fazei fostului rapidist, Tudose i-a trimis mingea în cap, la câteva secunde de la reluare, obiectul de joc a sărit la Adi Bălan, care a pivotat și i-a pasat pe dreapta lui Kone pentru un lat, de la 13 metri, din unghi de 45 de grade, dreapta, direct în colțul lung. Băieții lui Gigi Mulțescu parcă au prins și mai mult curaj, doar un șut peste buturi al prea modestului spaniol Velasco fiind replica palidă a Petrolului, din minutul 59, fără emoții pentru Botaș, înlocuitorul de după pauză al accidentatului Balauru. A urmat însă o altă mare ocazie a jucătorilor cu… ancora pe tricouri, inepuizabilul Kone pasându-i pe culoar lui Adi Bălan, cel care a trecut în viteză printre Peteleu și… Nepomuceno. Însă, Pecanha nu a putea fi învins decât de… gafa unui coechipier, așa cum se întâmplase în debutul reprizei saecunde! O altă speranță de gol a ploieștenilor s-a consemnat puțin după ce s-a scurs o oră de joc, lui Tamuz ieșindu-i un dribling la 14 metri, lateral stânga,  dar șutul i-a fost deviat în corner. Apoi, activul Bălan a mai ratat o bună oprtunitate, ulterior unei pase a fostului petrolist Dinu Todoran (72), iar asistentul gafeur Neacșu l-a lăsat pe același ivorian să centreze, deși se afla în ofsaid, mingea a aterizat pe linia careului mic, în poziție centrală, dar „capul” aceluiași Bălan (87) s-a dus în pieptul lui Pecanha! Ultima șansă a „lanternei roșii’, cea din minutul 89, a fost irosită de către Milinceanu, beneficiarul unei devieri a lui Sorin Rădoi, la lovitura liberă de pe dreapta a lui Velasco, internaționalul moldovean trimițând în diagonală, mult departe de buturi. Și astfel s-a terminat 1-0 (0-0), singura formație cu cifra 0 pe coloana succeselor, după 14 runde, trebuind s-o… aștepte pe Petrolul pentru a o schimba în sfârșit! Drumul de la evoluția promițătoare din remiza albă cu FCSB și până la prestația jenantă din eșecul cu Voluntariul a fost, iată, atât de scurt! Aproape că a venit vremea… rezilierilor în masă. De sus și până jos, adică!

FC VOLUNTARI: Balauru 6.5 (46 – Botaș 6.5) – L. Rus 6.5, Maftei 6.5, S. Rădoi (cpt) 6.5, Briceag 6.5 – Goosens 6, Novac 6.5 – H. Kone 8.5, Pancu 7 (62 – D. Todoran 6.5), L. Iorga 6.5 – Ad. Bălan 7 (88 – C. Achim). Antrenor: Gheorghe Mulțescu.

PETROLUL: Pecanha 8 – Peteleu 4.5 (69 – Lemnaru 5), Benga 6, Tudose 4, Genev 5 – L. Marinescu (cpt) 5, Bucșa 5 – Velasco 5, Zoubir 5, Nepomuceno 5.5 (65 – Milinceanu 5) – Tamuz 5.5. Antrenor: Eusebiu Tudor.

Au arbitrat: Sebastian Colțescu 4 (Craiova) – Marius Cristian Marchidanu 5 (Brăila) și George Florin Neacșu 4.5 (Câmpulung Muscel).

Arbitru de rezervă: Ionuț Coza (Cernica, județul Ilfov).

Observatori: Imilian Șerbănică (București), pentru joc, și Cornel Sorescu (Pitești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Pancu (48), Benga (72), Zoubir (90+1), D. Todoran (90+2).

După ce a contribuit, printr-o prestație de-a dreptul jenantă, în București, la un rezultat istoric pentru FC Voluntari, prima victorie în Liga I, Petrolul va juca, de două ori consecutiv, acasă, pe arena Ilie Oană, așa cum este postat pe siteul Ligii Profesioniste de Fotbal, sâmbătă, 31 octombrie 2015, cu echipa CSMS Iași, iar luni, 9 noiembrie, în compania învingătoarei moldovenilor, în deplasare, din această etapă, Concordia Chiajna, de fiecare dată primul fluier urmând a se auzi de la ora 20.30. Vor reveni suspendații Moussa, Faug-Porret și Ropotan, dar va lipsi Beța, pentru care pare a se fi terminat acest an fotbalistic, fiind diagnosticat cu o ruptură musculară la pulpa dreaptă, pentru care i s-a recomandat o pauză de cel puțin 45 de zile, iar Benga a ajuns la un avertisment distanță de a fi trimis în tribună. aproape copiindu-l pe mai sus menționatul Ropotan.

Cu doar 4 puncte în ierarhie, Petrolul rămâne în posesia „lanternei”, doar dacă ar primi până la runda viitoare, de la TAS, cele șase puncte de penalizare putând sări, în ierarhie, peste învingătoarea sa de sâmbătă! Până atunci, e clar că ar trebui – dacă s-ar putea – să fie schimbat aproape un întreg lot. Utopie, evident!