Petrolul, primul gol în Superligă, dar nu și cel dintâi succes. Remiza cu goluri, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, de pe „Ilie Oană” îi ține, deocamdată, pe Țicu și coechiperii lui tot pe penultimul loc, unul de retrogradare directă!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul, primul gol în Superligă, dar nu și cel dintâi succes. Remiza cu goluri, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, de pe „Ilie Oană” îi ține, deocamdată, pe Țicu și coechiperii lui tot pe penultimul loc, unul de retrogradare directă!

Duminică, spre seară, pe o vreme numai bună pentru fotbal și o oră care a atras 8.000 de iubitori ai fotbalului pe arena Ilie Oană, trupa lui Nicolae Constantin, de la FC Petrolul, făcea cu bine față unei formații de curând calificate în turul III preliminar din Conference League. Sepsi Sfântu Gheorghe a sosit la Ploiești, ca de altfel peste tot în țară, și cu o mică galerie, una care a susținut-o tot timpul, după puteri. Însă, nu a putut face față, evident, fantasticilor și numeroșilor ultrași de la P1, remarcabili pe tot cursul meciului în privința încurajărilor. La înălțime au fost și cei de la P2, mai puțini din punct de vedere numeric, dar nu și mai puțin însuflețitori pentru favoriți.

Cu un astfel de suport moral, Țicu și coechipierii săi nu au recurs numai la strategia de a se aglomera în fața presupuselor raiduri dictate de Cristiano Bergodi. De pe banca opusă, Nae Constantin a pemis, și el, atacuri la buturile lui Niczuly, cel aflat într-o zi bună, așa cum se întâmplă de mai multă vreme, de altfel. La poartă de vizavi, debutant la Petrolul, bucureșteanul Vâlceanu a ajuns la sufletul petroliștilor cu două intervenții de mare efect, dar și cu ieșiri deloc hazardate, chiar dacă talia nu părea a-l ajuta prea mult.

În câmp, „verzii”aveau trasee clare, pasau din prima până și aproape de suprafața de pedeapsă proprie. Fostul goal-keeper de prin 2011 al Petrolului era asigurat „pe sus” de către vlăjganii Ninaj și Mitrea, care l-au incomodat mereu pe Ivanovski, singurul care le putea ține piept, ca fizic. Sepsi ieșea rapid pe contraatac și, ca în celelalte partide din Supercupă, Superligă și CEL a demonstrat forță de a reveni pe tabelă și a nu pierde. La Ploiești, după ce a primit un cartonaș galben în… minutul 1, ex-dinamovistul Matei a făcut alta și mai lată: a alunecat la punctul cu var, la un penalti dictat, și confirmat de VAR, pentru un henț în careul mare al lui Cebotaru (23). A picat în fund și a trimis astfel balonul puțin peste transversală, irosind o ocazie imensă de a deschide scorul. Sepsi a continuat să se apere atent și să nu renunțe totuși la contraatacuri și la atacurile poziționale.

Nici petroliștii nu au stat, cum se zice, cu mâinile în sân în primul mitan, reluarea cu capul, de mai înainte, a lui Țicu (17) putând sparge gheața mai devreme în privința golurilor marcate în Superligă. S-a întâmplat până la urmă, dar abia după ce trecuseră 120 de secunde după scurgerea primului ceas al meciului. Ulterior unui șut puternic, în diagonală, al lui Huja, frumoasă execuție!, Niczuly a trimis, cu greu, în corner. Unul bătut perfect de Țicu și finalizat, cu capul, de Tamaș, cel care a atacat dibaci colțul scurt. Cu 1-0 pe tabelele de pe „Ilie Oană”, după ce putea să fie ea cea condusă, vezi acel penalti, Petrolul nu a căutat numai să țină de rezultat, ci să și mărească ecartul, pentru securizarea primei victorii.

Însă, această socoteală nu s-a potrivit cu aceea din… „târgul de la 16 metri”, acolo unde abilul vârf de atac al covăsnenilor Tudorie (83) a profitat de o minge care l-a survolat pe Tamaș – la cornerul de pe dreapta executat de Ion Gheorghe, cu boltă – și a reluat cu capul, în diagonală, Dumitriu neputând să-i facă față atunci. Ca și Vâlceanu, acesta fiind fără vină însă la golul egalizator. Apropo de Ion Gheorghe, fostul echipier al Voluntarilor era să decidă meciul, după un contraatac aproape de minutul 90, pornit imediat după un trasor din unghi stânga al lui Bratu, salvat uluitor de Niczuly. Dar „galbenii” au scăpat cu bine, grație reflexului fantastic, cu piciorul, al promițătorului înlocuitor al lui Avram, nici rezervă duminică. S-a terminat 1-1, primul gol, primul punct, prima remiză… și atât totuși după trei etape! Urmează deplasarea la Mediaș, de vineri, 5 august 2022, ora 19.00, pentru un nou episod al derbiurilor continuate acum în Superligă, cu Universitatea Cluj, apoi vine Rapidul, pentru „Primvs Derby”. Trebuie adunate puncte, în caz contrar situația poate ajunge într-un moment chiar cu totul și cu totul neplăcut.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu, Gheorghe Flușter)