Aşa da, Grozav Petrolul!

Redactia -

Vineri, 26 octombrie 2012, la Braşov, pe arena „Tineretului”, Mircea Rednic şi jucătorii lui de la Petrolul au demonstrat că declaraţiile date cu o zi mai devreme, la Ploieşti, într-o conferinţă de presă, cu privire la atacarea la victorie a întâlnirii din etapa a XIII-a a Ligii I nu au fost simple vorbe în vânt. Iată ce au zis, atunci, antrenorul şi portarul titular ai „galben-albaştrilor”: „Ne dorim foarte mult să câştigăm acest meci, dar, cu siguranţă, nu o să fie deloc uşor. Întâlnim o echipă bună, cu un antrenor nou, şi se ştie faptul că Sorin Cârţu organizează foarte bine jocurile echipelor pe care le pregăteşte. Sperăm să obţinem a doua victorie în deplasare şi, totodată, să legăm trei succese. Ar fi ideal pentru situaţia noastră în clasament. Sper să fiu inspirat în alcătuirea primului 11. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că FC Braşov are jucători de viteză, foarte periculoşi pe contraatac. Nu mai vreau să fim la fel de deschişi ca în alte meciuri din deplasare, iar acest joc se poate câştiga cu inteligenţă” (Mircea Rednic); „În primul rând, trebuie să ne gândim la cel dintâi meci, care, deocamdată, este cel mai important. Despre cel din Cupa României avem timp să vorbim după aceea, mai ales că ne vom cunoaşte deja foarte bine adversarul, îi vom şti calităţile şi defectele. Şi ei, şi noi am avut rezultate foarte bune în ultimul timp, aşa că vor fi două meciuri foarte frumoase, din care ne dorim să ieşim învingători. Jocul de mâine (n.r. – vineri) este foarte important pentru noi. Sperăm din tot sufletul să-l câştigăm. O victorie ne poate consolida poziţia în clasament şi, cu siguranţă, fiecare jucător va intra pe teren concentrat sută la sută, pentru a îndeplini acest obiectiv. Toţi avem moralul ridicat, pentru că, etapa trecută, am obţinut o victorie foarte importantă şi consider că fiecare jucător a dat maximum pe gazon. Mă bucur că am contribuit la acest succes, dar nu a fost doar al meu, ci al tuturor celor implicaţi în viaţa acestei echipei. Sunt sigur că vom juca bine la Braşov” (Mircea Bornescu). Cu acelaşi prilej, Rednic a mai spus: „E foarte multă presiune din partea tuturor celor implicaţi. Poate e normal, dar aş vrea mai mult respect pentru jucătorii mei. Nu e normal ca fanii să fluiere un fotbalist al echipei noastre, cum e cazul lui Grozav. Aş vrea mai mult respect, atâta tot. Parcă pe vremea lui Vivi (n.r. – Răchită) sau a „SMURD”-ului, aşa cum îi spun eu antrenorului Astrei, că tot zice el că e salvatorul tuturor echipelor, nu era atâta presiune”! O glumă deplasată vizavi de un tehnician încă iubit pe „Ilie Oană”, mai mult decât, se vede, este acum la… Giurgiu, de către numărul unu al „dracilor”!

Pe acest fond de ambiţie şi optimism, petroliştii au rezistat cu brio atacurilor braşovenilor, care şi-au creat destul de puţine ocazii la buturile eroului din meciul cu Severinul, Bornescu, ferit de şuturi periculoase pe spaţiul porţii. Puţin, câte puţin, şi colegii lui din câmp au periclitat poarta portughezului Pedro Taborda, aflat însă în zi bună. Una peste alta, prima repriză se putea încheia în avantajul „lupilor”, dar centralul Sebastian Colţescu şi, mai ales, tizul său de la tuşa unu, Sebastian Gheorghe, mai bine plasat, nu au văzut – ori s-au făcut că nu observă! – faultul clar în careu al lui Alexandru David asupra lui Gheorghe Grozav (foto, în echipament albastru, şutând pe deasupra lui Iulian Popa; www.gsp.ro), care a făcut un joc pe măsura celui din prima etapă, contra Ceahlăului. La reluare însă, pe teren, până aproape de final, s-a aflat doar o singură echipă, cea a Petrolului, care a dominat necontenit, concretizarea acestei presiuni şi a superiorităţii evidente venind din partea internaţionalului care a marcat împotriva Turciei şi a „recidivat” în faţa Braşovului. În minutul 67, celălalt fotbalist aflat în dizgraţia suporterilor, şi el cu o prestaţie cu totul altfel în acest meci, Adrian Cristea, a trimis o minge spre Grozav, aflat cu spatele la poartă adversă şi tatonat cam timid de lusitanul Ricardo Machado. Tânărul jucător al Petrolului a ales pe loc varianta unei execuţii în genul celor ale lui Zlatan Ibrahimovic, care te lasă cu gura căscată, ardeleanul reluând, din aer, cu călcâiul, dintr-o poziţie incomodă, de la 15 metri, surprinzându-l astfel, în sfârşit, nepregătit pe Taborda. Apoi, petroliştii au gestionat cu calm ecartul de pe tabelă, ei tremurând o singură dată, atunci când Bornescu a salvat excelent, cu piciorul, la un şut de la 10 metri, din unghi de aproape 45 de grade, al… ploieşteanului Georgian Păun. Astfel, la final, s-a putut spune: punct ochit, punct lovit! Urmează „manşa a doua”, de marţi, din Cupa României, din acelaşi loc, adică încă un meci de care pe care, oaspeţii având drept obiectiv câştigarea competiţiei. Să vedem dacă va fi posibil să se pună indigoul pe rezultatul din campionat!

FC BRAŞOV: Taborda 7 – Velayos 6.5, Machado 6, Cr. Munteanu (cpt) 6, Al. David 5.5 – Bruno Madeira 5.5 (61 – Tameş 5.5) – Nuno Viveiros 5.5, Mateiu 6, I. Popa 6 (62 – G. Păun 5.5) – Buga 6 – Batin 6.5 (75 – Hadnagy 5.5). Antrenor: Sorin Cârţu.

SC FC PETROLUL: Bornescu 7.5 – Achim 6.5, Galamaz 7.5, Enza-Yamissi 6, Mendy 6 – Opriţa 6.5, Hoban 5.5 (65 – Mustivar 6), L. Marinescu (cpt) 8, Ad. Cristea 7 – Younes 6 (58 – Bokila 6) Grozav 9 (80 – M. Cristescu). Antrenor: Mircea Rednic.
Au arbitrat: Sebastian Colţescu 6 (Craiova) – Sebastian Gheorghe 5.5 (Suceava) şi Daniel Mitruţi 7 (Craiova).
Arbitru de rezervă: Iulian Călin (Bucureşti)
Observatori: Mircea Călin, pentru joc, şi Gheorghe Moise (ambii din Bucureşti), pentru arbitraj.
Cartonaşe galbene: Younes (22), Bruno Madeira (33), Grozav (42), Mateiu (63), G. Păun (89), Al. David (89), Cr. Munteanu (89), Tameş (90+2).

După prima lor confruntare directă, potrivit agenţiei Mediafax, cei doi tehnicieni au declarat: „Este o victorie muncită şi importantă pentru noi. Nu a fost un meci uşor, braşovenii Stefano_Avogadri_26_si_Carlos_Cesar_dos_Santos_Cesinha_14_pre3zentati_oficial_de_Petrolul_25.X.2012_fcpetrolul.ros-au apărat bine şi au avut câteva contraatacuri periculoase. Mă bucur că Grozav a marcat şi va avea mai multă încredere în el, de acum încolo. Cred că a făcut cel mai bun meci de până acum la această echipă. Pot spune, de fapt, şi că a fost cel mai bun meci al Petrolului, din campionat, dar acum ne gândim deja la cel din Cupa României, care este principalul nostru obiectiv. Am dat posibilitatea de a juca şi celor care au făcut-o mai puţin şi sunt mulţumit de ei” (Mircea Rednic); „Am avut şi momente bune şi mai puţin bune, când adversarul ne-a pus probleme, dar, chiar şi aşa, nu pot fi mulţumit. Petrolul are jucători valoroşi, însă noi, dacă am fi marcat din cele patru ocazii clare pe care le-am avut, alta era soarta partidei. Dacă ratăm la fel de mult, nu putem avea pretenţii la rezultate pozitive. Nu ai voie să ratezi aşa în faţa unei echipe valoroase cum e Petrolul. E un echilibru al vieţii, am avut noroc cu CSMS Iaşi şi, poate, norocul s-a întors acum împotriva noastră. Am primit un gol cu spatele la poartă, dar mergem mai departe şi sperăm că nu vom mai face asemenea greşeli” (Sorin Cârţu).

În altă ordine de idei, cu prilejul conferinţei de presă de joi, 25 octombrie, antrenorul Petrolului a anunţat că a decis să deplaseze la Braşov un lot de jucători cât pentru două echipe şi două rezerve, pentru a putea pregăti la faţa locului şi partida din optimile Cupei României. Au fost luaţi astfel – în afara lui Jean Sony Alcenat, Sebastian Cojocnean şi Vlad Morar, încă nerefăcuţi chiar pe deplin după accidentările suferite şi rămaşi acasă – şi nou-veniţii Stefano Avogadri (foto, în stânga, www.fcpetrolul.ro) şi Carlos Cesar dos Santos, zis Cesinha (foto, în dreapta), prezentaţi oficial atunci şi posibil utilizaţi în Cupă ori, mai degrabă,  la jocul contra Concordiei, din campionat. Pe bancă au rămas vineri Vasili Hamutovski, Ionuţ Neag, Constantin Grecu şi Damien Boudjemaa, iar în tribună au urcat Valincius Povilas, Geraldo Alves, Guilherme Haubert Sitya şi Anthony Nawakaeme, alias Tony.