Absența… creierului și dragostea pentru inamovibili Petrolului

Redactia -

Absența… creierului și dragostea pentru inamovibili Petrolului

După ce simpatizanții Petrolului s-au obișnuit ca play-maker-ul spaniol Pablo de Lucas (foto jos, în dreapta; www.libertatea.ro) să nu lipsească din primul „11”, indferent de competiție, internă sau internațională, tot ei s-au trezit, de la meciul cu FC Steaua SA și până la cel contra Rapidului, via partida cu CSMS Iași, cu lipsa… creierul de la mijlocul terenului. Trei jocuri fără de Lucas, în condițiile în care au plecat Juan Albin, prietenul și partenerul preferat de combinații al ibericului, și Soni Mustivar, văzut de către băiatul din Elche drept colegul ideal al tandemului de închizători, și Petrolul suferă. Iar asta se vede de la o poștă. Cu Marinescu, Filip sau Satli, folosiți de Mircea Rednic în zona în care Pablo de Lucas era suveran, a dispărut ordinea și inteligența, cel din urmă fiind un fotbalist care aplică perfect modelul box to box. O accidentare nefericită suferită cu 24 de ore înaintea primei manșe a semifinalei cu actualul lider al clasamentului Ligii I a dat peste cap distribuția găzarilor. Cu FC Steaua SA a fost 1-1, cu CSMS Iași 0-2, iar cu Rapidul, iar 1-1. Deci, niciun succes în confruntările în care de Lucas a lipsit de pe teren, neputând fi recuperat. Jucător profesionist până în măduva oaselor, Pablo ar forța revenirea, dar există riscul de a fi pierdut, apoi, pe termen mai lung. Și un astfel de risc nu trebuie să și-l asume nici medicul, nici antrenorul și nici fotbalistul însuși.

În pauza de iarnă, când se vorbea, și înainte, și după intrarea intempestivă în procesul de insolvență, că unii dintre străinii din lot, fiind pomenit și numele lui de Lucas printre ei, și-ar dori să părăsească Ploieștiul, au existat voci ce au susținut că nu ar fi nicio pagubă dacă s-ar fi întâmplat astfel. Căci, se spunea atunci, fotbalul și Petrolul nu au început și nici nu se vor termina cu… Pecanha, Teixeira. Geraldo sau de Lucas. Ei bine, toți patru au rămas pe loc și demonstrează, și în continuare, cât de indispensabili le sunt trupei găzarilor. Închipuiți-vă, într-un Pablo_de_Lucas_dupa_golul_cu_feroezii_aratand_emblema_libertatea.roexercițiu de imaginație, ce s-ar întâmpla, dacă în cazul lipsei spaniolului nu s-a mai câștigat niciunul din ultimele trei meciuri oficiale, în condițiile în care ar fi absentat toți cei nominalizați mai sus. Într-o atare situație, au mai apărut și alte voci care au susținut că avem tineri în centrul de copii și juniori, care ar merita să li se dea o șansă. Perfect adevărat că există, la fel de adevărat că merită să li se acorde o șansă, dar tot la ferl de adevărat este că și șansa trebuie acordată numai la momentul potrivit. Asta deoarece un jucător fraged nu oferă garanția succesului, doar așa, pentru că este tânăr.

Fără îndoială că Pecanha, Teixeira, Geraldo și de Lucas au auzit tot ce s-a vorbit despre ei, în iarnă. Cu siguranță că nu le-a plăcut deloc, mai ales că știau foarte bine cum s-au devotat echipei, cum i-au respectat pe suporteri. Le-a dispărut, pe cale de conseință, încrederea în oameni. Au devenit mai greu de convins că sunt simpatizați la fel și acum. Mai cred ei, azi, că suporterii s-au (re)întors la ei, să zic așa, deoarece și-au dat seama de inamovibilitatea lor. În majoritatea cazurilor, dragostea pentru acest cvartet foarte important din primul „11” al Petrolului există în continuare, nediluându-se niciun moment, de fapt. Însă, știți cum este, e suficient să existe câteva voci împotrivă și se duce de râpă totul. Motiv pentru care, la fiecare meci, de-acum încolo, ar fi productiv ca fanii să le arate lui Pecanha, Teixeira, Geraldo și de Lucas cât de mult sunt prețuiți, recunoscându-le rolul extrem de important în echipă. Iar acest atașament nu trebuie demonstrat doar la victorii, ci și, mai ales, la rezultate mai puțin bune. Altfel, fotbaliștii nu se vor lăsa convinși că mai sunt iubiți ca și altădatăi. În afara lui Pablo de Lucas, ceilalți trei sunt în ultimele luni de contract, iar dacă se dorește a se obține o prelungire de angajament în… ceasul al 12-lea, pe fondul miraculos al venirii vreunui finanțator potent și serios, atunci este nevoie să fie convinși din timp și de suporteri. Sau, mai ales de ei.