Absolvenţii examenului de Rezidenţiat din 14 mai 2023, memoriu adresat preşedintelui Iohannis, premierului Ciucă şi ministrului Rafila: „Situaţii de maximă urgenţă”

Redactia -

Absolvenţii examenului de Rezidenţiat din 14 mai 2023, memoriu adresat preşedintelui Iohannis, premierului Ciucă şi ministrului Rafila: „Situaţii de maximă urgenţă”

Absolvenții examenului de Rezidențiat sesiunea extraordinara 14.05.2023 semnează un memoriu adresat preşedintelui Klaus  Iohannis, Prim-Ministrului Nicolae Ciucă şi Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, al cărui text îl puteţi citi în rândurile de mai jos:

„Subsemnații, petiției mai jos atașată, vă enumerăm următoarele situații care sunt de o maximă urgență, cu privire la starea actuală a studenților care au promovat examenul din sesiunea extraordinară din 14.05.2023 la care s-au înscris un număr de 926 de medici, 34 fiind absenți, restul susținând examenul de rezidențiat.

          În această sesiune extraordinară de rezidențiat din data de 14.05.2023 s-au alocat 626 de locuri și 2 posturi, în total fiind 628. Au promovat 863 de candidați, restul fiind respinși întrucât nu au îndeplinit cerința de a obține 60% din punctajul maxim. Numărul de 626 locuri și 2 posturi alocate sunt insuficiente pentru numărul de candidați promovați, astfel rămân fară loc de munca 235 de viitori rezidenți. În aceasta sesiune punctajul maxim a fost de 807, iar cel minim 484.

În fiecare an s-au suplimentat locuri indiferent de sesiune.

          Aducem în discuție faptul că în sesiunea extraordinară din data de 21.05.2017 media maximă a fost de 694, iar punctajul minim fiind de 416, toți fiind promovați, alocandu-se locuri și posturi pentru toți candidații admiși.

          Vă rugăm respectuos suplimentarea locurilor pentru toți candidații promovați. Nealocandu-se locuri și posturi se creează o mare discriminare pentru studenții din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toți studenții care au fost promovați în ultimii ani de rezidențiat și au primit suplimentare de locuri și posturi. Ținând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialitățile deficitare.

          Legislația în vigoare ne conferă dreptul  de a avea un loc/post asigurat în urma promovării examenului de rezidențiat.

          În comunicatul de presa publicat pe ms.ro se specifică următoarele:

„Candidații care au obținut între 807 și 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat vor putea alege în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în limita celor 628 locuri și posturi scoase la concurs.”

          Conform metodologiei anilor precedenți numărul de locuri și posturi a fost limitat, în ciuda acestui regulament de alocare a locurilor s-au suplimentat pentru toți candidații admiși în toate sesiunile anterioare indiferent de punctajul minim de promovare. (în conformitate cu legea nr 212 din 21 iulie 2021).

          Statul asigură școlarizarea studenților fără taxă, promovând toate examenele, ajungând să obțină diploma de licență „doctor medic”, urmând a da rezidențiatul, iar în urma acestui examen de rezidențiat aceștia nu beneficiază de un loc pentru a profesa.

Cu stimă și asigurandu-vă de întreaga noastră cooperare spre binele pacienților”

 Foto ilustrativ www.pexels.com