Accident grav pe Centura de Vest: 5 morţi şi 28 răniţi

Redactia -

Accident grav pe Centura de Vest: 5 morţi şi 28 răniţi

Vineri dimineață în jurul orei 06:11, pe DN1 în dreptul localităţii Strejnic a avut loc un accident rutier grav care a avut ca urmare decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 28 de persoane, printre care şi cinci copil, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din municipiul Ploieşti. Patru persoane au ramas prinse între fiarele contorsionate şi a fost nevoie de intervenţia echipei de descarcerare.

Autobuzul în care se aflau victimele s-a izbit de o basculanta plina de nisip, iar încărcătura de câteva tone s-a prăvălit peste ei. Situaţia a fost atat de gravă, încât autorităţile au instituit cod roşu şi au trimis în zonă 23 de echipaje. Autobuzul transporta navetişti, dar şi copii care mergeau la şcoală in Ploieşti.

Alarma s-a dat la ora 6 si 14 minute. Pe centura de vest a Ploieştiului circulaţia a fost închisă de zecile de echipaje de urgenţă sosite la locul accidentului. Imaginea a fost una de coşmar: oameni răniţi, bucăţi de caroserie şi tone de nisip erau răspândiţi, de-a valma, pe un întreg sens de mers.

Şoferul autobuzului, o femeie, doi pasageri şi un băiat de 18 ani figurează pe lista mortilor. Răniţii au fost preluaţi de ambulanţe. Chiar în locul în care s-a produs carnagiul a fost ridicat un cort de prim ajutor. Misiunea salvatorilor a fost una extrem de dificilă. Peste autobuz s-a răsturnat o cantitate mare de nisip din basculnta lovită şi toţi cei din maşina de transport erau practic îngropaţi. În primul rand cei de la ISU au fost nevoiti sa taie bucăţi din tabla autobuzului pentru a ajunge la pasagerii răniţi şi apoi să care sute de kilograme de nisip care s-au revărsat din benă înauntrul autobuzului.

Autobuzul făcea o cursă regulată. Aduna adulţi şi copii care lucrează şi învaţă în Ploieşti.

Anchetatorii nu s-au pronunţat deocamdată. Pe şosea nu au rămas urme de frânare aşa se explică de ce bena masivă de otel încărcată cu 40 de tone de nisip a zdrobit partea din faţă a autocarului.

La fața locului s-a declanșat planul roșu de intervenție, ceea ce presupune mobilizarea unui număr important de  ambulanțe și echipaje de intervenție. Astfel, la locul accidentului s-a intervenit cu 8 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale pentru descarcerare, 1 autospecială de transport victime multiple, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi calamităţi, 1 Spital Mobil, 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 7 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, şi 14 ambulanțe SAJ. Intervenția pentru salvarea persoanelor implicate în accident a fost realizată de 83 de pompieri (19 ofiţeri şi 64 subofiţeri), alături de aceștia acționând și medicii și asistenții medicali, polițiști și jandarmi.

Echipajele de poliție au asigurat devierea traficului din zonă pentru a permite intervenția echipajelor medicale și transportul răniților către spital. De asemenea, echipe de jandarmi au asigurat perimetrul zonei de intervenție.

Toate victimele au fost transportate la Spitalul Județean Prahova, unde echipe de polițiști și psihologi au lucrat pentru identificarea rapidă a victimelor și consilierea familiilor.

Cum majoritatea persoanelor care se aflau în microbuz provin din comuna Măneşti, sat Coada Izvorului, acolo au fost trimise echipe de polițiști pentru a lua legătura cu familiile.

Au fost deschise două linii telefonice pentru rudele și familiile celor implicați în accident – 0244515933 și 02445515946.

Acțiunea de intervenție la fața locului a fost coordonată de către Rodica Paraschiv, prefectul județului. Aceasta s-a deplasat la locul accidentului și ulterior în satul Coada Izvorului din comunca Măneşti, informându-l periodic de dinamica situației pe ministrul afacerilor interne.