Acesta-i… Viitorul găzarilor? Off, ce „play” au avut la Ovidiu! Așa sunt (cam) out

Dragos Trestioreanu -

Acesta-i… Viitorul găzarilor? Off, ce „play” au avut la Ovidiu! Așa sunt (cam) out

Trecerea rapidă, după numai trei zile, de la un meci din „16”-imile Cupei României-Timișoreana la un altul de Liga 1 i-a afectat pe jucătorii de la Petrolul. Cei care nu au mai putut repeta nici evoluția de la Brașov, din confruntarea cu divizionara secundă Unirea Tărlungeni, nici nu au reușit să marcheze măcar un gol, după cele șase din competiția KO. La Ovidiu, în etapa a XII-a, sâmbătă seară, favorita – și pe hârtie, dar și pe teren – a fost Viitorul lui Gică Hagi, echipă ce a dominat, de fapt, da capo al fine întâlnirea. O întâlnire care s-a bucurat de o asistență destul de mare, față de alte locuri din țară. Iubitorii de fotbal din zona Constanței au însă ce vedea, acum, la trupa al cărei căpitan este Ianis Hagi, un puști care crește de la meci la meci, banderola de căpitan neatârnându-i deloc greu pe brațul de copil. Dobrogenii au trecut lesne peste accidentarea prematură a tinerei lor vedete, Florin Tănase, iar asta și pentru că înlocuitorul lui, Răzvan Marin, avea să decidă meciul, după o execuție „a la Cristiano Ronaldo”, de la 35 de metri de buturile lui Peterson dos Pecanha, învins de balonul expediat excepțional peste zid și „înfipt”sub transversală! Era minutul 55 al partidei, iar faza fixă – la care jucătorii cam scunzi ai Petrolului, din zid, Andrei Peteleu, Laurențiu Marinescu și Nicolas Farina (foto, www.dolcesport.ro), au fost… spectatori – rezultase în urma faultului de  „galben” al lui Bucșa, care oprise, disperat, un contraatac pe cât de rapid, pe atât de viguros al gazdelor.

Totuși, într-un meci în care Viitorul a avut și posesie superioară, și faze de gol mai multe, irosindu-le însă cu nonșalanță, Petrolul putea restabili egalitatea pe tabela de marcaj, ba chiar în trei rânduri. Culmea, pe fondul unei evoluții amintând mai curând de ultimul eșec de acasă, cel cu formația CS Universitatea Craiova. Adrian Ropotan a reluat, cu capul, peste transversală, de la 6 metri, din poziție aproape centrală, după un corner de pe dreapta al lui Dacian Varga și o deviere pe spate, tot cu capul, a lui Nicolas Farina (33). Apoi, Toto Tamuz, înlocuitorul din prima repriză a accidentatului Sofien Moussa, a șutat pe lângă bara dreaptă, de la 20 de metri, după o pasă „printre” a lui Abdellah Zoubir (61), și – ulterior -, deschis de Laurențiu Marinescu, a trimis, de la 12 metri, lateral stânga, spre buturi, în diagonală, dar ex-petrolistul Victor Râmniceanu a salvat cu piciorul (71). Așa cum scriam mai sus, aportul de oportunități de gol a fost favorabil fotbaliștilor de la Viitorul: 7-4 (3-1, după primele 45 de minute).

Din nou, băieții lui Eusebiu Tudor s-au implut de cartonașe, Ropotan fiind iertat, de data aceasta, de către centralul Kovacs Istvan, în prima repriză, nu și în a doua, altfel ar fi luat iar cartonaș roșu! Kovacs a mai lăsat jocul să continue ulterior unui duel Andrei Peteleu-Adnan Aganovic, în marginea interioară a careului mare al ploieștenilor, bosniacul cerând penalti, atunci. Nici – ceva mai târziu – centralul nu i-a arătat al doilea cartonaș galben lui Varga, în urma unui fault de avertisment asupra lui Hagi jr.! Deci, petroliștii nu s-au putut lega de arbitraj, acesta fiind mai degrabă nefavorabil grupării adverse. În astfel de condiții, este inexplicabil cum de „gura de oxigen” luată pe arena de la poalele Tâmpei nu le-a ajuns lui Marinescu și compania, și aproape de Litoral. Semn fie că valoarea jucătorilor asta chiar este, fie că inconstanța devine „incurabilă”. De fapt, sunt valabile ambele constatatări!

După un meci slab, note scăzute pentru cei trimiși de Sebi Tudor pe gazonul foarte bun al arenei de la Ovidiu. Aproape despre niciunul nu se poate vorbi că a fost mai răsărit. Cât despre debutantul spaniol, Fernando Velasco Salazar, nu s-a putut face vreo impresie, el evoluând doar 12 minute și atingând mingea de maximum trei ori. S-a resimițit, e drept, și lipsa lui Alexandru Benga, suspendat o etapă pentru cumul de cartonașe, despre a tizului său Tudose fiind mai greu de comentat, el bifând destul de puține minute la Petrolul, până a suferit o ruptură musculară. În plus, ieșirea devreme a lui Moussa de pe teren l-a împiedicat pe antrenorul principal al găzarilor să forțeze, eventual, egalarea cu o pereche de atacanți puternici. Trupa „lupilor” suferă în continuare la construcție, și Zoubir prinzând un meci mai slab, de altfel el fiind într-o scădere de formă evideentă, de câtva timp. Însă, și așa, tot a oferit câteva pase inteligente, una nefiind neexploatată eficient – vezi mai sus – de Tamuz. Iar când nu profiți de puținele ocazii pe care la ai, pierzi și te cam faci și de rușine, Pecanha salvând de câteva ori și fiind, și el, salvat de transversală, la bomba lui Bogdan Mitrea (76). În concluzie, zero barat pentru Petrolul, odată cu o coborâre de la munte la mare! Deja, apasă nori negri grei peste tabăra „galben-albaștrilor”, iar returul sezonului regular mai are doar un singur meci de disputat.

VIITORUL: Râmniceanu 7 – R. Benzar 6.5, Hodorogea 6.5, Mitrea 7, Boli 7 – Vl. Achim 6, I. Filip 6.5, Aganovic 7 (76 – A. Chițu) – Nicoliță 7, I. Hagi (cpt) 7 ( 72 – Nedelcu 6.5), Fl. Tănase (11 – R. Marin 9). Director tehnic: Gheorghe Hagi.

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Peteleu 5, Bucșa 5, Genev 5, Faug-Porret 5 – L. Marinescu (cpt) 5.5, Ropotan 6 – Farina 5 (81 – Velasco Salazar), Zoubir 5.5, Varga 5 (54 – Nepomuceno 5.5) – Moussa 6 (24 – Tamuz 6). Antrenor: Eusebiu Tudor.

Au arbitrat: Kovacs Istvan 6.5 (Carei) – Nagy Mikloș 7 (Cluj) și Octavian Șovre 7 (Oradea).

Arbitru de rezervă: Andrei Sorin Antonie (București).

Observatori: Imilian Șerbănică (București), pentru joc, și Eduard Dumitrescu (Pitești), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: R. Benzar (27), Tamuz (28), Varga (39), I. Hagi (50), Bucșa (55), Ropotan (65), Peteleu (70).

Solicitați a fi prezenți la microfonul televiziunii Dolcesport, după finalul meciului de la Ovidiu, cei doi închizători ai Petrolului au declarat: “Suntem foarte supărați, pentru că nu reușim să câștigăm. Este o rușine pentru noi să ne aflăm pe ultimul loc. Problema este la noi, pentru că nu reușim să înscriem. Mai sunt destule meciuri, însă trebuie să tragem un semnal de alarmă. Când intri pe teren, nu te gândești la bani, te gândești să câștigi, nu ne afectează problemele financiare” (Laurențiu Marinescu); “A fost o seară nu prea bună pentru noi, trebuie să strângem rândurile și să mergem înainte. Ocazii avem, dar nu reușim să marcăm, sper ca, pe viitor, norocul să mai fie și de partea noastră” (Adrian Ropotan).

Următorul meci al „galben-albaștrilor”, din etapa a XIII-a, cu ACS Poli Timișoara, va avea loc luni, 5 octombrie 2015, de la ora 21.00, pe arena Ilie Oană, în direct la „Look TV”, „DigiSport”și „Dolcesport”.