Acord pentru o investiţie de 100 miloane euro, din Liaoning (China), la Baicoi

Daniel Dimache -

Acord pentru o investiţie de 100 miloane euro, din Liaoning (China), la Baicoi

O delegaţie a unui important investitor chinez producător de autobuze electrice a vizitat judeţul Prahova şi oraşul Băicoi, ocazie cu care s-a semnat un contract de asociere între o firmă care deja îşi desfăşoară activitatea pe raza oraşului Băicoi, Romania Liaoning Industrial Park Băicoi și firma producătoare de autobuze electrice, Qian Feng New Energy Vehicle.
La eveniment au participat autoritățile prahovene, prefectul judeţului, Mădălina Lupea, vicepreşedintele CJ Prahova, Ludmila Sfârloagă, primarul oraşului Băicoi, Marius Constantin, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Prahova, dar și o delegație din China, condusă de către Chen QIUFA, secretar de partid al Provinciei Liaoning, R.P. Chineză, practic primul om al provinciei.
Evenimentul a fost prilejuit de inițierea unui proiect investițional al companiei Lianoning Qianfeng New Energy Automobile (China), care vizează înființarea unei fabrici de producție de autobuze 100% electrice, în locația Parcului Industrial de la Băicoi, deținut de compania cu capital chinez Meteor International Import Export. În prima etapă de implementare se preconizează realizarea unei investiții în valoare de aproximativ 50 milioane de euro și crearea a circa 250 de locuri de muncă, urmând ca ulterior aportul financiar să fie de încă 50 milioane de euro.
Contractul dintre cele două părți a fost semnat de către Liu Shiyu (YingKou YuYuan Industrial Co – investitorul de la Meteor Băicoi) și Frank Xu (Liaoning Qianfeng New Energy Automobile Co).
„Este o investiție extrem de importantă și de așteptată în județul Prahova și în România, iar prezența domnului Chen Qiufa, secretar de partid al Provinciei Liaoning, din R.P. Chineză, practic persoana nr. 1 din zonă, reprezintă un motiv în plus care dă greutate acestui eveniment”, a precizat Președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.
“Am văzut locații din 20 de țări înainte de lua decizia să investim în România. Am găsit aici forță de muncă foarte bine calificată și un mediu investițional propice dezvoltării afacerilor“, a precizat Frank Xu, Chairman of the Board Liaoning Qianfeng New Energy din China.

Primarul oraşului Băicoi, Marius Constantin, a declarat:
„Deocamdată suntem în faza de a discuta cu un investitor chinez care îşi doreşte realizarea unui parc industrial în oraşul Băicoi, parc care să cuprindă o fabrică de producţie autobuze electrice. Este şi un proiect de viitor, pentru că tot ce înseamnă autovehicul electric îşi ia avânt şi în România, industria este şi subvenţionată de stat pentru că protejează mediul. Suntem la discuţii cu delegaţia chineză, sperăm să ducem la bun sfârşit acest proiect împreună, ba mai mult de atât, să se realizeze pe teritoriul oraşului Băicoi, pentru că încă sunt discuţii unde se va realiza acest proiect.”
O astfel de investiţie ar avea un dublu efect pentru Băicoi, o dată creşterea veniturilor la bugetul local prin taxele şi impozitele plătite de investitorul chinez, apoi crearea de locuri de muncă pentru populaţia din oraş, în primul rând.