ACS Petrolul ’52 le-a găsit rezervă lui Sory Diarra și Marius Coman! Viitorul jucător de schimb a fost junior al defunctului centru al SC FC Petrolul, a schimbat nouă echipe în ultimii 12 ani, iar Cristi Pustai nu l-a oprit la fosta Gloria, actuala FC Buzău!

Dragos Trestioreanu -

ACS Petrolul ’52 le-a găsit rezervă lui Sory Diarra și Marius Coman! Viitorul jucător de schimb a fost junior al defunctului centru al SC FC Petrolul, a schimbat nouă echipe în ultimii 12 ani, iar Cristi Pustai nu l-a oprit la fosta Gloria, actuala FC Buzău!

Sâmbătă, 24 iulie 2021, în meciul amical dintre ACS Petrolul ’52 Ploiești și Concordia Chiajna, prefațat de prezentarea lotului „lupilor” pentru ediția 2021-2022 a campionatului Ligii a II-a, a fost folosit, de către antrenorul principal Nicolae Constantin, un fost produs al defunctului centru de copii și juniori al SC FC Petrolul, dispărut prin falimentare în urmă cu cinci ani. Acesta a fost atacantul Constantin Adrian Stoica (foto jos, în echipament galben; 28 de ani, 1,84 metri, urmând să împlinească 29 de ani pe 25 august 2021), care apare pe siteul de specialitate www.transfermarkt.de ca fiind transferat, de la data de 1 ianuarie 2009, de la FC Drobeta Turnu Severin, la Petrolul, club la care a bifat jocuri vreme de doi ani. Din 2013, a început să schimbe echipele la foc continuu, aproape, ajungând la FC Caransebeș, via două alte echipe, CS Râmnicu Vâlcea și Metalul Reșița. Din județul Caraș Severin, a revenit în Vâlcea, la formația la care mai fusese legitimat, trecând, apoi, la CSM Pitești, devenită ulterior FC Argeș. Club de la care a fost transferat de Academica Clinceni. Dar, nu s-a oprit la această echipă din Ilfov, ci a mai ajuns și la o alta din același județ, Sportul Snagov. Nu înainte însă de a fi revenit în vestul țării, la Ripensia Timișoara. În sfârșit, din Banat s-a tras mai aproape de casă, el domiciliind în Ploiești. Astfel, a ales să joace la SCM Gloria Buzău, cea care  a devenit, recent, FC Buzău. Însă, noul antrenor principal, Cristian Pustai, a renunțat la serviciile sale și a rămas, drept urmare, liber de contract, cu o cotă de 100.000 de euro, cea mai ridicată a lui fiind consemnată pe 8 octombrie 2013, atunci când combătea pentru Metalul Reșița. În total, deci, a fost legitimat la nouă echipe, la unele având chiar două „mandate”, în ultimii 12 ani.

A fost nevoie numai de o repriză, cea de-a doua din partida amicală contra Concordiei, pentru ca atacantul să îl mulțumească pe Nae Constantin, cel care și-ar fi dat girul semnării unui angajament întins pe un sezon cu o opțiune pentru încă unul, în caz de promovare. Costin Stoica a adunat în cariera de până acum, potrivit aceluiași www.transfermarkt.de, 167 meciuri în eșalonul secund din România și în Cupa României, a marcat 39 de goluri, și-a trecut în CV și-un assist, a avut nevoie, în medie, de 269 de minute între un gol și altul, fiind pe teren timp de 10.500 de minute. De la 27 ianuarie 2020, la 30 iunie 2021, a evoluat la mai sus-menționata SCM Gloria Buzău, care i-a cesionat locul în L2 noii FC Buzău. A fost însă mai mult rezervă, antrenorul principal de-atunci, Ilie Stan, trecut vara aceasta la o altă grupare care și-a cesionat locul în eșalonul secund, Corona Brașov, devenită FC Brașov-Steagul Renaște, folosindu-l cu precădere în repriza a doua. În unele confruntări, a impresionat prin câteva reușite spectaculoase, așa cum a fost și cea din meciul cu FC U 1948 Craiova, din deplasare, scor: 1-1 (foto sus, în stânga). Scopul legitimării rapide a lui Constantin Adrian Stoica, al cărui frate mai mare, Claudiu, este fundaș central sau lateral la CS Blejoi, în Liga a III-a, este de a le asigura o rezervă titularului actual, Sory Ibrahim Diarra, și – atunci când se va recupera pe deplin după fractura de șold și afectarea arterei femurale – a golgheterului L2 din sezonul precedent, Marius Coman. S-ar părea că opțiunea mai noului șef al colectivului tehnic al Petrolului ’52 se înscrie pe linia promovării masive, în perioada meciurilor-test din inter-sezon, de produse ale fostului centru de copii și juniori SC FC Petrolul, cel dispărut – reamintesc – în 2016, ca și ale actualei academii. În altă ordine de idei, se specula, la vremea respectiuvă, că Stoica ar fi refuzat să revină mai devreme la Ploiești, la actuala grupare a sa, atunci când aceasta combătea în al treilea eșalon, iar el era la SCM Pitești!

Foto: www.liga2.prosport.ro și www.fcpetrolul.ro