ACS Petrolul ’52 Ploiești atacă obținerea primului titlu național din istoria sa, cu juniorii „U 16” din academie. Frații gemeni Augustin și Andrei Giamanu – interviu „la indigo”

Dragos Trestioreanu -

ACS Petrolul ’52 Ploiești atacă obținerea primului titlu național din istoria sa, cu juniorii „U 16” din academie. Frații gemeni Augustin și Andrei Giamanu – interviu „la indigo”

De vinerea trecută, de pe 28 mai 2021 mai precis, clubul ACS Petrolul ’52 Ploiești se poate lăuda cu o echipă de juniori, „U 16”, care se va bate, în premieră absolută, la un turneu final al Ligii Elitelor, pentru un titlu de campioană națională! Nu le va fi deloc ușor băieților lui Laurențiu Tureac, antrenorul și „părintele” lor, să zic așa, adversarele fiind recunoscute pentru creșterea cu succes a copiilor și juniorilor: Academica Clinceni, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și Liceul cu Profil Sportiv Banatul Timișoara. Dar, la cum au „spulberat-o” pe echipa de profil al lui Dinamo București, la Strejnicu, pe un teren și o vreme imposibile, speranțele pentru o mare performanță a ploieștenilor sunt pe deplin justificate.

De Ziua lor, 1 Iunie, căci copii sunt până la urmă și băieții cu vârsta sub 16 ani, am ales să fac un „interviu la indigo” cu gemenii din echipa Petrolului „U 16”, titulari de bază: fundașul dreapta Andrei Giamanu (numărul 5) și atacantul Augustin Giamanu (numărul 19), acordându-i întâietate la răspunsuri celui din urmă, deoarece s-a născut cu… cinci minute înaintea fratelui său! Băieți care fac cinste localității lor natale, Potigrafu, comună din județul Prahova, Augustin și Andrei, după cum veți observa mai jos, le sunt îndatorați tatălui lor, Marian Giamanu, cel care i-a îndrumat spre Petrolul. Totodată, Augustin m-a rugat în mod expres să amintesc și de bunicul matern al lor, Ion Stoica, un „sponsor” al gemenilor cu nume… predestinat și „un susținător asiduu al nostru, și acum”. Unul, apărător destoinic, pe partea lui netrecând nimeni, așa cum am văzut și în meciul de la Strejnicu, iar al doilea – atacant înalt, bine făcut pentru vârsta lui, un luptător în adevăratul sens al cuvântului, gemenii din Potigrafu sunt, printre alți coechipieri ai lor, marile pariuri ale clubului găzarilor. Evident, pentru un viitor frumos, și ei putând ajunge să se antreneze, din această vară încolo, cu prima echipă, mai ales dacă vor reuși să câștige și titlul național! Astăzi, pe unul dintre terenurile mai „aride” de la „Vega” (foto, la titlu), „mâine”, pe iarba verde mătăsoasă de la „Ilie Oană”, Augustin (foto sus, la titlu, în stânga, și foto în text, în duel aerian cu un junior dinamovist) și Andrei (foto sus, la titlul, în dreapta, și foto jos, în text, în echipament albastru) au devenit și pariurile autorului acestor rânduri! Iată și răspunsurile gemenilor la întrebările www.gazetaph.ro:

De la ce vârstă ați fost atrași de sportul rege? Cine a avut ideea de a merge la Petrolul și a face fotbal la modul organizat? Voi sau altcineva?

Augustin Giamanu: Am fost atras de fotbal de la o vârstă foarte fragedă, la șapte ani și jumătate, mai exact. Ideea de a merge la fotbal a fost a tatălui nostru. Mai precis, cea de a ne duce la Petrolul , iar asta deoarece îi spusesem, de fapt, că acolo vrem – fratele meu geamăn, Andrei, și cu mine – să ajungem, într-o bună zi.

Andrei Giamanu: Mi-a plăcut fotbalul, ca și fratelui mea geamăn, Augustin, de la șapte ani și jumătate. A fost și visul tatălui nostru de a ne duce la Petrolul, văzând cât ne place să ne jucăm cu mingea. Ne uitam și la meciurile echipei favorite a părintelui nostru. Așa că, i-am zis că acolo vrem să jucăm și noi. Și ne-a ascultat, desigur.

– Ați dat probe? Dacă da, care a fost numele antrenorului care v-a evaluat? Ce v-a spus cel care v-a selectat, după decizia sa?

Augustin Giamanu: Au fost niște probe, desigur, pentru ca antrenorul să vadă dacă suntem apți pentru acel domeniu sportiv, dacă ne descurcăm, noi fiind la început, într-o echipă de fotbal. Antrenor era Bogdan Zahiu , cel care, la final, ne-a spus să ne ținem de treabă și, implicit, să fim foarte serioși.
Andrei Giamanu: Pe vremea când ne-a dus tata la Petrolul, a trebuit să dăm teste. Antrenor a fost Bogdan Zahiu. A văzut că ne descurcăm, ne plăcea foarte mult, v-am zis, și a luat, drept urmare, decizia de a ne accepta la Petrolul, la categoria de vârstă a noastră. Și de-atunci, a început cariera noastră de fotbaliști, într-un mediu organizat.
 
– Poți să îl caracterizezi pe fratele  geamăn, atât uman, cât și fotbalistic?
Augustin Giamanu: Mă bucur că am un frate geamăn, să știți. Normal că ne înțelegem foarte bine. Și pe partea fotbalistică ne înțelegem la fel. Căci, atunci când ne mai jucăm cu mingea, pe afară, pot să mai exersez niște scheme. El, fiind fundaș, iar eu atacant, asta ne ajută pe amândoi. Fiind fundaș, cum spuneam, Andrei are o vorbă: „Numai mingea trece, ci nu și jucătorul”! Vă dați seama cum este astfel, nu-i așa?
Andrei Giamanu: Mă bucur mult de tot că am un frate ca el, mă ajută enorm, mereu, este înțelegător, vorbim despre absolut orice și ne suntem aproape oricare situație ar fi. Fotbalistic, el este un vârf cu putere, șut bun, un atacant veritabil, care nu renunță repede, fiind extrem de bătăios.
 
– Doi gemeni… Giamanu, la Petrolul! Ați fi putut merge mai departe unul fără celălalt, știută fiind apropierea foarte mare între cei ca voi?
Andrei Giamanu: Da, cred ca am fi putut merge mai departe și unul fără celalalt, chiar dacă, evident, este o apropiere mare între noi, așa cum recunoaștem amândoi. Ne-am obișnui și fiecare pe drumul său, sunt convins de așa ceva.
 
– Unde vă vedeți peste cinci ani? Tot la Petrolul sau veți avea alte ținte, în carieră și în viață?
 
– Ce credeți că ar conta mai mult pentru un tânăr fotbalist: banii câștigați de timpuriu, să dea un „tun”, mai precis, sau să facă parte dintr-o echipă la care se poate dezvolta armonios, nesărind nicio etapă, dar fără sa câștige foarte mult, din punct de vedere material?
Augustin Giamanu: Pentru un fotbalist, cred că ar conta mai mult să joace, fiindcă banii o să vină, și ei, la un moment dat! Dar nu vor veni niciodată dacă nu ai atins valoarea necesară pentru a-i câștiga.
Andrei Giamanu: Pentru un fotbalist, zic și eu, ar conta mai mult să joace într-o echipă în cadrul căreia se poate dezvolta așa cum trebuie, chiar dacă asta ar însemna să câștige mai puțini bani. Să joace la acea echipă sunt convins că este cel mai important. Dacă te duci la un club bogat, dar nu joci, ci doar stai pe bancă, atunci progresul tău nu se va mai înregistra și te vei pierde încet-încet.
 
Foto: arhivă personală și www.fcpetrolul.ro