Acţiune europeană de control rutier în Prahova

Daniel Dimache -

Acţiune europeană de control rutier în Prahova

În aceste zile, la nivel european, se desfășoară o acțiune rutieră ce face parte din calendarul TISPOL.
Conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa, pe șoselele statelor membre ale U.E, au loc verificări ale traficului de mărfuri și de persoane, informează IPJ Prahova.

Pe parcursul săptămânii 22 – 28 iulie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române va coordona, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Și la nivelul județului Prahova, polițiștii rutieri acționează pentru depistarea și sancționarea acestor participanți la trafic, care nu respectă normele legale de circulație, precum numărul de pasageri în autobuze, neconcordanțe în graficele zilnice, nerespectarea timpilor de odihnă sau utilizarea cartelelor tahograf, conform programului.

Astfel, în ziua de 24 iulie a.c., între orele 06:30-08:30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier- Biroul Drumuri Naționale și Europene și Biroul Rutier Ploiești, au acționat în forțe mărite pe raza municipiului Ploiești și a comunei Blejoi.

Cu această ocazie, timp de două ore polițiștii au controlat peste 50 de autovehicule de transport marfă și persoane și au efectuat 25 de testări cu aparatul etilotest.

În urma verificărilor efectuate, polițiști au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, 10 pentru conducătorii de vehicule de transport public persoane și alte 9 pentru abaterile conducătorilor vehiculelor de transport marfă.

 

Dintre acestea, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță, o sancțiune pentru anvelope de alte dimensiuni decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare, o sancțiune pentru mai multe persoane în vehicul decât numărul de locuri prevăzut, o altă sancțiune pentru montarea unui dispozitiv ilegal de manipulare a tahografului ori a diagramei (tip magnet), o sancțiune pentru utilizarea unui tahograf care are termenul de valabilitate al verificării/calibrării periodice depășit, o sancțiune pentru conducerea unui vehicul fără a utiliza cartela tahografică, dar și o sancțiune pentru oprirea unui microbuz în alte stații decât cele prevăzute în graficul de parcurs și o sancțiune pentru necompletarea documentelor de transport în cazul unei curse speciale de transport.

De asemenea, polițiștii au reținut permisul de conducere al unui conducător ce efectua transport public de persoane care se afla sub influența alcoolului, precum și certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale unui alt conducător auto, întrucât inspecția tehnică periodică a microbuzului era expirată.

Amenzile aplicate contravenienților ating valoarea de 18.220 lei.

Foto: IPJ Prahova