Acţiunile poliţiştilor prahoveni pentru protejarea copiilor în prima săptămână de şcoală
Redactia -
În perioada 9 – 13 septembrie 2024, reprezentanții tuturor structurilor teritoriale din județul Prahova au desfășurat acțiuni pe linia siguranţei şcolare, atât în proximitatea, cât și în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Au fost asigurate măsurile specifice pentru creșterea gradului de siguranță școlară în cadrul a 619 unități de învățământ.
La data de 9 septembrie a.c., aceștia au participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar, acest moment reprezentând un prim pas în consolidarea parteneriatului pentru siguranță dintre copii, părinți, cadre didactice și reprezentanții M.A.I.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, în această săptămână peste 350 de efective de poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare.
De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, au acţionat poliţiştii rutieri.
În această săptămână, polițiștii rutieri maramureșeni au verificat legalitatea mijloacelor de transport destinate elevilor, asigurându-se că acestea respectă normele de siguranță rutieră, iar șoferii au documentele necesare și respectă regulile de circulație. Au fost controlate peste 98 de microbuze școlare, fiind aplicate, în acest context, 5 sancțiuni contravenționale.
În continuare, în perioada care urmează, în colaborare cu unitățile de învățământ, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura sesiuni de informare pentru elevi și profesori, având ca tematică prevenirea consumului de droguri, combaterea violenței în școli și prevenirea bullying-ului.
Totodată, în această săptămână au avut loc întâlniri cu directorii unităților de învățământ, în vederea stabilirii priorităților pentru anul școlar 2024-2025.
În prima săptămână din anul școlar 2024 -2025, nu au fost înregistrate evenimente negative, la instituțiile de învățământ din responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova.
Zilnic, aceștia au acționat, în medie, cu 11 patrule de ordine publică, pe raza celor 9 localități în care acestea sunt localizate.
Prima săptămână a fost una de acomodare și reacomodare a elevilor cu prezența jandarmilor în zona școlilor, în care jandarmii au pus accent pe activitatea de prevenire, sens în care toate cele 7 sancțiuni contravenționale aplicate, au fost avertismente scrise.
Reamintim faptul că jandarmii sunt prezenți în zona instituțiilor de învățământ pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice și le recomandăm ca în momentul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale să se adreseze celei mai apropiate patrule de jandarmi sau să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112.
Jandarmii Grupării Mobile Ploiești au desfășurat o serie de activități menite să asigure un mediu sigur pentru elevi, părinți și cadre didactice încă din prima săptămână a noului an școlar. Aceștia au efectuat misiuni de patrulare în zona instituțiilor de învățământ aflate în responsabilitate, din Ploiești, având ca scop principal prevenirea oricăror incidente și promovarea unui climat de siguranță.
În prima zi de școală, jandarmii au organizat acțiuni de reprezentare și informare, adresându-se la peste 8000 de elevi, părinți și profesori, cărora le-au oferit informații utile despre rolul lucrătorilor MAI în mediul educațional, importanța adoptării unei conduite preventive, dar și despre modul în care pot apela la forțele de ordine în cazuri de urgență.
Discuțiile au fost dezvoltate în cadrul activităților preventiv-educative, derulate, pe parcursul săptămânii, în trei unități de învățământ.
Gruparea Mobilă Ploiești va continua astfel de dialoguri pe parcursul întregului an școlar, reamintind tuturor celor implicați că siguranța este o responsabilitate comună.
Încă din prima zi a debutului anului școlar 2024-2025 și pe parcursul întregii săptămâni, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Șerban Cantacuzino“ al județului Prahova au desfășurat un număr de 9 acțiuni de informare preventivă în licee, școli și grădinițe, fiind distribuite pliante și materiale preventive din cadrul campaniilor ,,Risc” și ,,Nu tremur la cutremur”.
Acestea au fost completate cu acțiunea de informare preventivă desfășurată ieri, 13 septembrie 2024, cu prilejul Zilei pompierilor din România, eveniment la care au participat peste 500 de preșcolari și școlari, însoțiți de cadre didactice, fiind organizate momente de instruire în aer liber, atât cu privire la modul de comportare în situații de urgență (cu diseminare de materiale preventive specifice), cât și cu privire la tehnicile de acordare a primului ajutor medical.
În continuare salvatorii prahoveni vor continua acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli să fie înlăturate.
Vor fi organizate și exerciții, pe timpul cărora va fi exersat modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență diverse.
Pe parcursul primei săptămâni de școală, reprezentanții A.N.I.T.P.- Centrul Regional Ploiești și cei ai Agenției Naționale Antidrog-Centrul Regional Ploiești s-au implicat în activități de informare și sensibilizare, dedicate elevilor, părinților și cadrelor didactice, pentru a preveni riscurile asociate traficului de persoane și traficul de droguri și pentru a sprijini copiii în parcursul educațional. În interacțiunea cu aceștia, reprezentanții acestora au subliniat importanța multiplicării eforturilor de diseminare a informațiilor și a colaborării strânse dintre instituțiile și organizațiile cu atribuții în aceste două domenii.
Totodată, în plus față de activitățile desfășurate cu elevii, menite să prevină victimizarea acestora prin trafic de persoane, în cursul anului școlar 2024 – 2025, A.N.I.T.P. și lucrătorii ANA vor derula, în unitățile de învățământ din județul Prahova, sesiuni de informare dedicate părinților și profesorilor, în cadrul cărora le vor oferi acestora resurse educaționale și informații utile, astfel încât informațiile transmise de aceștia elevilor să fie relevante și să îi pregătească în a identifica situațiile de risc.