Activitate informativă la Liceul Tehnologic ,,Lazăr Edeleanu” Ploiești: Asistență pentru o viață fără delincvență

Redactia -

Activitate informativă la Liceul Tehnologic ,,Lazăr Edeleanu” Ploiești: Asistență pentru o viață fără delincvență

În cadrul proiectului ”Asistență pentru o viață fără delincvență”, parte din Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, Penitenciarul Ploiești, a desfășurat vineri, 21.03.2025, o activitate informativă la Liceul Tehnologic ,,Lazăr Edeleanu” Ploiești, care a avut drept scop sensibilizarea elevilor cu privire la riscurile implicate de comportamentele infracționale și promovarea unui comportament responsabil în rândul tinerelor generații.

Având în vedere faptul că în ultimii ani, în România a luat amploare un fenomen pe cât de misterios, pe atât de periculos – delincvenţa juvenilă, mulți minori au fost condamnaţi pentru fapte penale de o cruzime de care nu ai crede în stare un copil. Din păcate, spun specialiştii, mulţi n-ar fi ajuns în spatele gratiilor, dacă cineva le-ar fi acordat la timp atenţia cuvenită. Noi nu putem să aflăm  poveştile copiilor din spatele gratiilor, însă putem preveni aceste comportamente. Activitatea a urmărit împărtășirea experienței de viață a deținuților cu recomandarea de evitare a comportamentelor sau contextelor care pot favoriza actele delincvente/violente.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate teme precum consecințele și cauzele comiterii de infracțiuni și alternative sociale dezirabile, contribuind astfel la atingerea scopului de a ameliora fenomenele de violență în școală, precum și de comiterea infracțiunilor. Acțiunea a urmărit de asemenea și facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin sensibilizarea comunității cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil.

Evaluarea dimensiunilor fenomenului de violență a arătat că școala este în prezent scena unor frecvente situații de violență, formele de manifestare a violenței fiind variate. Cele mai importante cauze ale violenței în școală includ, pe lângă factorii familiali, socio-economici sau individuali și o serie de cauze școlare. Prin acţiunea comună a familiei, a şcolii, a instituțiilor sociale, printre care și instituția penitenciară, se pot dezvolta deprinderi sociale utile și se poate contribui la însușirea principalelor exigenţe ale conformităţii de grup.
Având în vedere influenţa pozitivă a exemplului personal, cu ecou direct în structura interioară a fiecărui individ, precum şi importanţa de a valorifica, din punct de vedere educativ, orice aspect al vieţii cotidiene, în special în cazul minorilor şi a tinerilor, aflaţi în perioada de formare şi definitivare a personalităţii, la nivelul Serviciul Educație și Asistență Psihosocială din cadrul Penitenciarului Ploiești, se dorește implicarea în acțiuni sociale ce vizează prevenirea săvârșirii de infracțiuni în rândul adolescenților.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, prin personalul educațional din cadrul unității de învățământ, a fost susținut de către un grup de persoane private de libertate sub atenta coordonare a doamnei inspector principal de poliţie penitenciară RĂMULESCU MARIA.