Acuze de blat şi trădare în interiorul PNL
Daniel Dimache -
Deşi Partidul Naţional Liberal, precum şi Alianţa PNL USR Plus au câştigat evident alegerile locale din 27 septembrie, ulterior au apărut o serie de acuze de blaturi şi trădare la unele localităţi.
Primul care a vorbit, cu subiect şi predicat, despre „blatul evident al PNL încă din timpul campaniei electorale” a fost candidatul Alianţei PNL USR PLUS pentru funcţia de primar a Municipiului Câmpina, Cătălin Florescu, aparţinând Partidului PLUS. Acesta declara că „unii penelişti au tras pentru alt candidat, alţii la două capete şi prea puţini pentru Alianţă”. Câştigător la Câmpina a fost independentul Alin Moldoveanu, fost secretar general al PNL până nu cu multă vreme în urmă, de altfel un politician extrem de ambiţios.
Şi în două oraşe de pe Valea Prahovei, în colegiul coordonat politic la naţional-liberali de către Mircea Roşca, se vorbeşte insistent de trădare, care se spune că s-ar fi petrecut, de data aceasta, chiar în interiorul PNL.
La Comarnic, Dorian Botoacă, candidat bine cotat şi cu experienţă mare ca edil al localităţii în perioada 2004-2015 ar fi fost lăsat baltă la alegeri de o parte a Organizaţiei PNL locale, în timpul campaniei electorale inclusiv scurgându-se informaţii din interior la PSD, iar la scrutin destule voturi liberale în aceeaşi direcţie. Trădarea ar fi motivată de nişte poliţe plătite candidatului la primărie, cel care câştigase detaşat mai multe mandate ca primar, pe atunci fiind reprezentant al PDL, chiar în dauna liberalilor, vorbindu-se însă şi de interese personale ale celui care ar fi orchestrat pactul cu adversarii politici.
Şi la Breaza, candidat fiind tot un liberal provenit din PDL, fostul primar Nicolae Ferăstrăeru, există indicii că ar fi existat o mişcare similară.
De asemenea, în câteva comune prahovene, acolo unde candidaţi bine cotaţi au pierdut în mod cu totul surprinzător se vorbeşte de blat pentru eliminarea, din interior, a unor colegi incomozi.
Se pare că dovezi ale acestor presupuse blaturi circulă deja spre conducerea partidului.
În cealaltă principală tabără politică adversă, a PSD, împreună cu aliaţii Pro România şi PPUSL, nu au apărut comentarii despre posibile trădări, înfrângerile social-democraţilor, în special la Prahova şi Ploieşti venind într-un val politic firesc căruia pesediştii au încercat să i se opună din răsputeri însă fără succes.