Adio transferurilor „marca Joița”! Se revine la „pista Walter”!

Dragos Trestioreanu -

Adio transferurilor „marca Joița”! Se revine la „pista Walter”!

După cum a anunțat și Eusebiu Tudor, în prima sa conferință de presă ca antrenor principal al Petrolului, și s-a postat, apoi, și pe siteul oficial al găzarilor, patronatul „lupilor” a început operațiunea de „epurare” a fotbaliștilor aduși, în această vară, de către de-acum fostul manager sportiv Mihai Joița. A plecat, nu cu mult timp în urmă, Harlem-Eddy Gnohere la Dinamo, iar vineri, 28 august 2015, s-a oficializat și despărțirea de trei francezi – Ismail Ahmed Kadir Hassan, Guillaume Rippert și Sanaa Altama. Nu ar fi exclus totuși ca și alți jucători aduși de Joița să împărtășeaască aceeași soartă, odată cu rezilierea contractului celui care i-a ales pentru a îmbrăca echipamentul galben-albastru. Pentru puține etape, după cum se observă. În contrapartidă, mai de curând sau tot de vineri, s-a optat pentru semnarea unora care au în CV cluburile Dinamo și Universitatea Cluj, fiind sub controlul – cel puțin la vremea respectivă – a ex-președintelui Consiliului de Administrație al SC FC Petrolul, Florian Walter, dat în urmărire generală și aflat, s-a scris, în Dubai, neputând fi extrădat de acolo. A fost astfel legitimat, mai întâi, Dan Bucșa, apoi, de ieri, și Valentin Lemnaru (foto; www.fcpetrolul.ro), ambii foști căpitani ai echipei „șepcilor roșii”. Nu mai este vorba, evident, despre o teleportare masivă, precum cea din vara lui 2012, ci una de mai mici proporții, de pe aceeași filieră. Un fel de „sângele apă nu se face”!

Dincolo de faptul că, poate, nu Hassan, Altama și, mai ales, Rippert erau primii care trebuiau să plece, câtă vreme au rămas în lot, bine-mersi, jucători, nu fotbaliști, precum Petrișor Voinea ori Nicolae Milinceanu, se aude că ar fi „pe țeavă câțiva străini, nefiind vorba însă (și) de Nelson Bonilla, care a părăsit Ploieștiul după câteva antrenamente sub comanda fostului antrenor, Selymes Tibor. Durerea mare este că nu numai cei deja plecați meritau s-o facă, ci și alții ar fi trebuit să o fi părăsit pe Petrolul. Câtă vreme lui Alexandru Chiriță i s-au dat ocazii să dovedească că ar fi o soluție măcar ca jucător de schimb, iar de serviciile lui Roberto Alecsandru același Selymes s-a temut, pesemne, să se folosească, excepție fiind utilizarea lui puțin peste 45 de minute în meciul de acasă cu FC Voluntari, când l-a înlocuit pe accidentatul Alexandru Benga, junele fiind singurul fundaș central de pe bancă, era obligatoriu să li se fi găsit deja formații unde să fie detașați. Nu să fie ținuți ca rezerve ori, mai rău, în tribună. Sunt tineri care, dacă nu joacă, bat pasul pe loc sau chiar regresează.

Cum un lot din Liga I, în această ediție de campionat, nu poate număra decât maximum 25 de fotbaliști, o cifră care, oricum, poate da bătăi mari bătăi de cap, în cazul unor suspendări ori a indisponibilităților de natură fizică, toți cei plecați musai să fie înlocuiți. Firește, nu la număr, ci calitativ superior, apreciindu-se că din cauza valorii slabe s-a optat pentru rezilierile de contract, ci nu ca o… răzbunare pe Joița. Dacă se vor face noi achziții, va fi vorba, normal, tot de fotbaliști liberi de contract, unii fără să fi găsit un angajament până la închiderea pieții transferurilor, pe 31 august 2015. Va fi însă un fel de loterie: jucători slabi, mediocri sau fără chiar să rupă norii? Dar, fiecare doarme așa cum își așterne. Adică, și cu un atacant a cărui perioadă de vârf a fost la o grupare decel mult mijlocul ierarhiei. Unul devenit în golgheter în meciuri la care ajungeai să te mai întrebi: „a fi sau a nu fi…?”. În contextul unei Ligi I în care s-a dat credit mai mult autohtonilor, cu riscul scăderii valorii întrecerilor, ușor vizibilă, Petrolul ar fi trebuit să aducă jucători legați, într-un fel sau altul, de club. Cei care ar fi pus suflet, fără discuții. Mai mult decât foști dinamoviști plimbați prin toată țara sau care au spus totul, deja, prin străinătate. De ce Adrian Ropotan, Dan Bucșă sau Alexandru Tudose, ci nu Sorin Ciobanu, Robert Elek sau, chiar, Valentin Lazăr? Ultimul a ajuns monedă de schimb, la un moment dat, pentru un străin de la modesta FC Botoșani! Asta dacă tot e să menținem la Petrolul… „trendul Dinamo”!