Agnes Zane și Karina Munteanu – două foarte tinere baschetbaliste ploieștence speranțe ale sportului românesc jucat la panou. Agnes și Karina sunt convocate la lotul național „U 16” pentru un turneu internațional oficial desfășurat în Slovacia

Dragos Trestioreanu -

Agnes Zane și Karina Munteanu – două foarte tinere baschetbaliste ploieștence speranțe ale sportului românesc jucat la panou. Agnes și Karina sunt convocate la lotul național „U 16” pentru un turneu internațional oficial desfășurat în Slovacia

Baschetul feminin ploieștean continuă să producă valori pentru sportul jucat la panou în România. În perioada junioratului, foarte tinerele ploieștence și prahovence își desfășoară activitatea acasă, dar când e să treacă la seniori – deoarece la CSM Ploiești, clubul care are echipe ale așa-numitului sex frumos, se merge exclusiv pe sportul de performanță juvenil, ca și pe cel de masă – trebuie să se îndrepte spre alte zări. Mai precis, acolo unde există și formații de senioare. Ca să își continue cariera de sportive. Așa cum s-a întâmplat, de exemplu, dau un singur exemplu, dar sugestiv, unul relativ mai apropiat. Este vorba despre foarte talentata internațională Ioana Ghizilă, o jucătoare de mare talent, de pe postul 1, fundaș adică, așa cum se zice la baschet. Ioana a fost achiziționată decătre clubul  Sepsi Sfântu Gheorghe și a devenit campioană națională la senioare cu trupa din Ardeal, club care tocmai i-a prelungit contractul.

Și-acum, CSM Ploiești – prin antrenoarele Loredana Munteanu și Corina Savu, ajutate de preparatorul fizic Robert Munteanu – crește jucătoare de viitor, de la vârste fragede. Una dintre acestea este Agnes Zane (foto sus, în echipament albastru-alb), un „5” prolific, care cu siguranță se va impune între baschetbalistele autohtone ce evoluează ca pivot, fiind ajutată deja de talie. Alta e Karina Munteanu (foto jos, în dreapta), un „2-3”, veritabilă pasatoare de efect. Ambele fete au fost convocate la lotul național feminin „U 16” și vor merge curând într-un stagiu de pregătire în municipiul care a acordat mare atenție, de destulă vreme, și încă o mai acordă, în aceeași măsură, baschetului feminin românesc, mai exact Târgoviște. Cum se zice, vezi proverbul, că așchia nu sare departe de trunchi, de subliniat că talentata Karina este fiica antrenoarei principale de la CSM Ploiești, Loredana Munteanu, și a specialistului în atletism și pregătire fizică Robert Munteanu. La rândul ei, Agnes are calități motrice și tehnice deosebite încă de la această vârstă, se dovedește o marcatoare interesantă, drept dovadă – conform www.csmploiesti.ro –  a fost pe podiumul jucătoarelor eficiente la coșul advers, în campionatul național „U 15”, la capătul căruia echipa ploieșteană a devenit vicecampioană. Imediat sub podium, Agnes Zane s-a clasat la turneul final de la „U 16”, la care coechipiera sa Karina Munteanu a fost a a doua în ierarhia pasatoarelor.

Potrivit aceluiași site al clubului sportiv al municipalității, eleve fiind, Agnes și Karina nu prea vor avea vacanță, peste 12 zile – vreme de alte nouă zile – vor parcurge, reamintesc, etapele unui stagiu de pregătire centralizată, care va fi urmat luna viitoare, între și 9 și 14, de participarea la FIBA „U16” Women’s European Challengers. Echipa națională a României, din care vor fac parte și fetele de la CSM Ploiești, vor combate, în grupă, cu reprezentativele similare ale Israelului, Irlandei, Elveției, Luxemburgului și Slovaciei, ultima fiind țară gazdă, în localitatea Piestany.

Foto: www.csmploiesti.ro