Prahova ar trebui să aibă… două echipe la barajul pentru Liga a III-a! A arătat-o derbiul Ligii A

Dragos Trestioreanu -

Prahova ar trebui să aibă… două echipe la barajul pentru Liga a III-a! A arătat-o derbiul Ligii A

Că AJF Prahova are un campionat de elită, Liga A, cu mult peste media pe țară se știe de mai multă vreme, succesele neîntrerupte de la barajul pentru promovarea în Liga a III-a dovedind-o cu prisosință, iar cel mai recent exemplu a fost derbiul din Vinerea Mare al întrecerilor, dintre CS Blejoi, ocupanta la zi a locului secund din ierarhie, și CS Păulești, de-acum 99,99% sigură că va lupta pentru accederea din al treilea eșalon, ulterior succesului absolut meritat din deplasare: 3-0! Scorul de forfait, consemnat pe cocheta arenă din Blejoi, din păcate neocupată la capacitate, așa cum ar fi meritat un astfel de meci, între două echipe care ar face nu numai față cu brio în L3, ci și ar avea șanse la promovare, a fost însă puțin exagerat, și băieții lui Răzvan Vlad având o prestație bună, aproape trei sferturi din duel.

Oferind, recent, șapte fotbaliști selecționatei Muntenia-Prahova, câștigătoarea finalei așa-zisului campionat de amatori din România, CS Blejoi (3) și CS Păulești (4) au oferit un meci echilibrat până la momentul în care Cristian Mihai – fost component în tur al gazdelor – a schimbat pentru prima dată tabela, după o fază de mare efect. La fel cum au fost, de altfel, și următoarele două, care au condus la stabilirea rezultatului final. Toate reușitele oaspeților, merituoși ocupanți ai fotoliului de lider, de multe runde, au venit după acțiuni de nota 10. Prima, purtată pe stânga de mai sus-amintitul fundaș de bandă Mihai, a fost consecința temerității realizatorului, care a combinat perfect în careul mare cu unul dintre coechipierii săi și a înscris apoi, măiastru, la colțul lung, din unghi închis. A doua a fost – fără teama de a greși – o mică, să-i zic, capodoperă a unuia dintre fiii fostului petrolist Petrică Butufei, Vladimir finalizând o fază de manual, cu o „scăriță” incredibilă, de la 9-10 metri, așa cum rar se vede și la case mai mari. În sfârșit, golgheterul Ligii A Prahova, Andrei Ciobanu, a închis tabela, aflat la limita ofsaidului, el punctând după o suită de pase care au încântat publicul. Toate golurile au venit la reluare, până atunci fiind doar două foarte mari oportunități de a marca. Una a lui Ciobanu, în debutul meciului, la care portarul advers, Adrian Gheorghe, a răspuns precum… Peterson dos Santos Pecanha, pe când era între buturile Petrolului, cealaltă a lui Mircea Ivan, execuție personală pretențioasă, dar șutul nu a fost cadrat, de puțin. În rest, o bună circulație a balonului, de ambele părți, ieșind în evidență atât recenți componenți ai „Munteniei-Prahova”, cât și alți colegi ai lor. Cum toate reușitele au venit din acțiune, deși fazele fixe au fost, și ele, periculoase pentru porțile lui Adi Gheorghe, respectiv Bogdan Rădulescu, spectatorii au avut parte și de spectacol. Păcat, repet, că nu au fost mai mulți. Păreau chiar mai multe… autoturisme în parcare, decât iubitori ai sportului rege – în tribună!

În derbi, am remarcat prestațiile celor doi apărători ai buturilor, mai sus-amintiți, tandemul de fundași centrali ai oaspeților, Ciprian Neacșu-Florin Pripu, mijlocașul gazdelor, Florin Prodan, atât cât a jucat, atacantul retras al Blejoiului, Cristian Vasile, coechiperul mijlocaș de bandă dreaptă, Cătălin Ruptureanu, și – mai ales – trioul păuleștean: Cristian Mihai-Gheorghe Bărăgan-Decebal Nae, ultimul jucând cu o cască albastră, așa cum avea, până mai de curând, tânărul internațional morenar de la CS Universitatea Craiova, Andrei Ivan. Altfel, dacă ar fi un pic mai serios, spectaculosul Butufei jr. ar merita să joace chiar și în Liga a II-a!

Este cât se poate de clar că „podiumul” Ligii A Prahova – CS Păulești, CS Blejoi, CS Cornu – ar câștiga la pas întrecerile din foarte multe campionate de acest nivel din țară. Context în care, AJF Prahova ar merita să aibă dreptul de a trimite… două echipe la barajul de promovare în eșalonul imediat următor! Necazul este că, pentru a avea un parcurs performant în L3, e nevoie de un buget anual de cel puțin 250.000 de euro, care-i foarte greu de adunat de către primării comunale. Firesc, acum, ca la Păulești să existe mare dorință de promovare, dar și teama că nu vor fi bani destui pentru o prezența onorabilă, acolo. Există o echipă bună aproape de Ploiești, care va câștiga cert și Liga A, și barajul ce va urma, doar că nu ar strica mai mult calm în spațiul tehnic, chiar și atunci când există dreptate în privința unor decizii de arbitraj. Apropo de acesta din urmă, câmpineanul Mihai Amorăriței s-a ridicat la nivelul derbiului, deși contestat în câteva faze, am mers mereu pe mâna lui. Nu și, o dată, pe a unuia dintre asistenții concitadini ai săi, care a oprit aiurea un atac al lui Decebal Nae, plecat singur din poziție regulamentară spre buturile adverse. Când ai echipă superioară oponentei și rezultatul este și de partea ta, protestele vehemente nu dau deloc bine la imagine. Mai ales în fața oamenilor de fotbal, foști sau actuali, prezenți la arena din Blejoi. Păcat, pentru că la CS Păulești chiar merge bine treaba!

Foto: Paul MÂINEA (CS Blejoi, în echipament negru-alb; CS Păulești, în albastru)