Al doilea adversar din Azerbaidjan nu le-a mai rezistat „lupilor”

Redactia -

Joi, 31 ianuarie, în ultima zi a primei luni a anului în curs, Petrolul a obţinut prima victorie din 2013. Deşi adversara, FK Simurq Peşakar, era mai bine clasată decât precedenta tot din Azerbaidjan, FK Qabala, iar antrenorul Cosmin Contra a avut la dispoziţie mai puţini jucători faţă de acel test, din cauza accidentărilor survenite între timp, „lupii” au dominat, şi-au creat mai multe oprtunităţi de a marca şi s-au impus, finalmente, la limită, dar meritat: 2-1 (1-1). Contra a început jocul cu următorul „11”: Hamutovski – Alcenat, Neag, Geraldo, Guilherme – L. Marinescu (cpt), Romario – Boudjemaa, Renan, Morar – Younes, căpitanul echipei spărgând gheaţa în acest turneu, pentru echipa sa, în minutul 29, ca urmare a unui şut puternic, expediat de la 20 de metri, care a trimisd balonul ca un glonţ în colţul din dreapta al porţii lui Kramarenko. Avantajul a durat însă doar nouă minute, fiindcă – beneficiind de un balon recepţionat dintr-o aruncare lungă de la margine – Bozic l-a învins pe Hamutovski, cu un şut din apropiere, din lateral stânga. Avea să fie şi rezultatul de la pauză, deşi ploieştenii au avut câteva ocazii de a mai înscrie, printre care şi o bară, la şutul din minutul 42 al tânărului şi talentatului. Morar.

În repriza secundă, tehnicianul „galben-albaştrilor” a optat pentru următorul efectiv: Povilas – Alcenat (70 – Romario), Geraldo (70 – Neag), Enza-Yamissi, Grecu – Mustivar, Hoban – Boudjemaa (70 – Guilherme), M. Cristescu, Younes (70 – Morar) – Zorlu. După cum se observă, din lipsă de fotbalişti suficienţi, Contra l-a folosit şi pe francezul de origine turcă Zorlu, la care se anunţase că s-ar fi şi renunţat deja. Posibil să se facă după acest meci, jucătorul ratând ocazia readucerii în avantaj pe tabelă a „lupilor”, când – la o centrare a lui Alcenat – a trimis peste transversală. Aproape de a se intra în ultimul sfert de oră, petroliştii au apăsat pe acceleraţie, Hoban obligându-l pe un oponent să atingă mingea cu mâna în careu, la un şut al său, Cristescu transformând lovitura de la „11 metri”, în minutul 73, pentru 2-1. Dacă tot a prins gustul golului, mijlocaşul şi-a încercat din nou norocul după doar 60 de secunde, însă lovitura sa a avut parte de aceeaşi neşansă ca şi cea a lui Morar, din prima repiză, lovind tot bara. Până la final nu s-a mai marcat, prilej pentru Cosmin Contra să declare că “sunt mulţumit de prestaţia echipei. În parte, am fost mulţumit şi de cum am evoluat în primul meci, cu FK Qabala, dar ştiam că acum se va simţi o îmbunătăţire în joc şi că vom avea mai multă prospeţime, pentru că am schimbat un pic profilul antrenamentelor. Victoria este meritată, după un meci pe care l-am dominat de la un capăt la celălalt”. Antrenorului i-au lipsit în disputa de joi portarul Bornescu (probleme musculare), fundaşul central sârb Aleksandar Radovanovic (diagnosticat cu disjuncţie la umărul drept, cu afectarea ligamentelor, recomandându-i-se o pauză de circa o lună şi urmând să se mai discute asupra oprtunităţii unui transfer al lui), Sebastian Achim (nerefăcut după o accidentare la gleznă), francezul Florent Sauvadet (tot entorsă la gleznă) şi Gheroghe Grozav, care va juca sâmbătă în Spania, în partida internaţională amicală dintre România şi Polonia. Contra a declarat la televiziune că s-a accidentat acum şi brazilianul Renan da Silva (foto, la minge; www.fcpetrolul.ro).

Antrenorul georgian al echipei FK Simurq Peşakar, Giorgi Chikhradze, a utilizat în prima jumătate a partidei amicale cu Petrolul un „11” împănat cu mai mulţi jucători străini: Kramarenko – Poladov, Zranovic, Anderson, Shemonayev – Sattarah, Bozic, Poljak, Burkhardt – Busic, Popovic. În partea a doua a întâlnirii a mizat însă cu predilecţie pe fotbaliştii azeri: Pietrzkiewicz – Zrnanovic, Mammadov, Ibragimov, Nenad, Kurbanov, Ayyubov, Soltanov.

Următorul test al Petrolului, ultimul din stagiul de la Lara, va avea loc sâmbătă, 2 februarie, de la ora 17.00, în compania chinezilor de la Shandong Luneng, antrenaţi de către fostul selecţioner sârb Radomir Antic. A doua zi, delegaţia ploieşteană va reveni în ţară, urmând a se deplasa din nou în Antalya, la Belek, pe 6 februarie, când se va combate cu echipe mult mai puternice: NK Maribor, Litex Loveci, MFK Kosice şi Steaua Roşie Belgrad.