Al treilea succes în deplasare al Petrolului, ajunsă la 3 puncte de locul de baraj. Pe-un „Dan Păltinișanu” gata de demolare, „lupii” au ratat, pe final, ca-n curtea școlii!

Dragos Trestioreanu -

Al treilea succes în deplasare al Petrolului, ajunsă la 3 puncte de locul de baraj. Pe-un „Dan Păltinișanu” gata de demolare, „lupii” au ratat, pe final, ca-n curtea școlii!

În șase etape, scurse de la startul campionatului Ligii a II-a de fotbal, FC Petrolul Ploiești a bifat doar cinci meciuri, fiindcă acela din etapa a V-a, de acasă, cu FC Csikszereda Miercurea Ciuc, a fost decalat pe data de 5 noiembrie 2019, în vederea menajării gazonului pentru partida oficială de mâine, 8 septembrie, ora 19.00, a României, contra Maltei, în preliminariile Campionatului European de Fotbal din 2020. Cu doar un singur joc pe propriul teren, cel de neamintit cu UTA Arad, din runda a doua, scor: 0-3, „lupii” au evoluat numai în deplasare: 2-1 la Metaloglobus București, 3-1 la Dunărea Călărași, 0-0 la Farul Constanța și sâmbătă, 7 septembrie, la lumina reflectoarelor, 1-0 cu echipa timișoreană Ripensia, pe-un „Dan Păltinișanu” aflat, posibil, la ultimul său duel găzduit, fiindcă va fi demolat în curând.

Cu tot lotul la dispoziție, inclusiv nou-venitul atacant Blănaru, antrenorul principal al ploieștenilor, Flavius Stoican, a putut să alinieze, în Banat, acolo unde s-a ajuns, ca și în sezonul trecut, tot pe calea aerului, cel mai bun „11”, în opinia sa. A mers tot pe fotbaliștii pe care i-a avut la dispoziție în cele două cantonamente precompetiționale oficiale, fostului jucător al lui Hermannstadt Sibiu rezervându-i, ca ultimă schimbare, numai maximum 18-19 minute, pe final de meci, cât să aibă timp și să… rateze golul la debut, teama de a împinge în poarta goală, din lateral dreapta, în minutul 90+3, o minge țopăită l-a costat intrarea mai rapidă în… sufletele suporterilor! Nu mai breaz, să zic așa, a fost, un minut mai târziu, pe când centralul craiovean Nicușor Viorel Flueran era gata să… fluiere sfârșitul meciului, și Ștefănescu, scăpat singur spre buturile lui Păduraru, dar trimițând pe lângă goal-keeper-ul advers, din careul mare, direct în bara stângă! Noroc că, în minutul 28, la o fază demnă de-un meci de handbal, cu balonul circulând ca prin fața semicercului, pe „ruta” Țicu, Stoica, Mihăescu, Arnăutu, cu angajare a „pivotului” Marinescu și deschidere pe dreapta, extrema Munteanu trimițând din prima, de la 7-8 metri, sus, în plasă, și a făcut de 1-0 în favoarea echipei sale!

Petrolul a dominat prima repriză, „Ripi” alegând calea contrelor. Au fost ocazii de ambele părți, dar mai ales fazele fixe au creat probleme, pe rând, lui Păduraru și Lungu, ambii în formă bună. A contat însă destul în economia meciului eliminarea justă a lui Apro, ca și, mai ales, absența liderului Zaluschi, cel care va absenta poate chiar o lună, din cauza unei accidentări serioase. În mitanul secund, oaspeții au părut a-și dori mai mult conservarea rezultatului înscris pe tabelă puțin înainte de a se fi intrat în ultimul sfert de oră al celei dintâi jumătăți a meciului, decât forțarea desprinderii. Fapt pentru care suporterii găzarilor au avut ceva emoții, transferate pe final la… poarta opusă, odată cu imensele ratări, ca „de curtea școlii”, ale lui Blănaru și Ștefănescu, cel din urmă putând să îl lase mai bine pe Meza Colli să finalizeze, fiind parcă mai bine plasat. Însă, totu-i bine când se termină cu bine, iar dacă ne gândim că Petrolul ar fi dispus, pe arena Ilie Oană, de AFK Csikszereda, în etapa cu numărul 5, atunci s-ar fi clasat acum pe poziția a treia, cea de baraj, împreună cu SCM Gloria Buzău, ca număr de puncte, dar un loc mai jos, ca golaveraj. Deocamdată, este a VIII-a, cu 10 puncte, ex-aequo cu învinsa neașteptată de astăzi din „Regie”, Rapid, a echipei Viitorul Pandurii Târgu Jiu, și cu Metaloglobus, ambele din București. Urmează confruntarea de acasă cu Sportul Snagov, „lanterna roșie” a Ligii a II-a, și apoi derbiul de tradiție de la Universitatea Cluj. Cum este de așteptat ca Snagovul să nu fie vreun obstacol înalt, un succes și pe Cluj Arena ar plasa-o pe trupa lui Stoican într-o poziție numai bună până o veni rândul restanței cu formaía de la Miercurea Ciuc.

Dar, până la meciul cu Snagovul, de luni, 16 septembrie, ora 18.00, urmează partida cu… Snagovul, de pe arena Voința, din Ghermănești, din Cupa României, care va avea loc miercuri, 11 septembrie, de la 16.30, un duel din care numai învingătoarea merge, firesc, mai departe, în faza în care vor intra în joc și prim-divizionarele, suporterii Petrolului abia așteptând să vadă iar o grupare de Liga 1 combătând cu formația lor favorită pe „Ilie Oană”. Cu siguranță, în competiția KO, ținând cont și de viitoarea adversară, Flavius Stoican va alege o echipă formată mai mult din jucători care au evoluat mai puțin până acum, neexistând riscuri mari. Totodată, în lot există și alții care nu au prins deloc minute și ar trebui folosiți, și ei, cu același prilej. Iată, mai jos, și caseta tehnică de la Timișoara:

RIPENSIA: Păduraru 6.5 – Ad. Lungu 6, Hecsko 6, Apro 4, Toma 6.5 (cpt) – Călin 5.5, Neagu 5.5 (58 – Stoi 5.5) – Fotescu 5.5 (71 – Golda 6), Tudorache 5.5, Chera 5.5 – Voinea 6 (83 – Popovici). Colectiv tehnic: Alexandru Pelici (antrenor principal), Călin Mada și Iulian Muntean (ambii, antrenori secunzi), Gheorghe Stoianov (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: C. Lungu 7 – Bărboianu 6.5, Walace 7, Sîrghi 6 (46 – Cioinac 6.5), Ţicu 7 – Mihăescu 6.5, Meza Colli 7 – Munteanu 7.5 (65 – Ștefănescu 6), Marinescu (cpt) 7, Stoica 6.5 – Arnăutu 6.5 (78 – Blănaru). Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ion (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Viorel Nicușor Flueran 7.5 (Craiova) – Ionuț Marius Bobe 7 (Videle) și Cristian Daniel Ilinca 7 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Marius Nechita Chioran (Cluj).

Observatori: Dumitru Paraschiv (Drobeta-Turnu Severin), pentru joc, și Mircea Ciglenean (Cluj), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Marinescu (31), Ad. Lungu (43), Bărboianu (70), Păduraru (90+3).

Cartonaș roșu: Apro (30).

Foto: www.debanat.ro