Alarmant! 76 de pompieri – mobilizaţi pentru a stinge incendiile de vegetaţie din Prahova

Redactia -

Alarmant! 76 de pompieri – mobilizaţi pentru a stinge incendiile de vegetaţie din Prahova

În perioada 23-27.08.2012, subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea a unsprezece incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere în localităţile Măneciu, Băicoi, Boldeşti Scăieni, Săhăteni, Albeşti Paleologu (2), Păuleşti (2), Valea Călugărească, Năieni şi Filipeştii de Pădure. În acţiunile de intervenţie au fost angrenati 76 de pompieri care au intervenit pentru stingerea unei suprafeţe totale de aproximativ 66 ha. Cauze probabile: folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiile, jocul copiilor cu focul şi focul deschis în spaţii deschise.

24.08.2012, ora 09:04 – inundaţie staţie de pompare
În comuna Drajna, sat Drajna de Jos, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o motopompă pentru evacuarea apei dintr-o staţie de pompare inundată pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp şi cu o adâncime de 3,5 m.
25.08.2012 – incendii deşeuri menajere
În municipiul Ploieşti, străzile Cumpătului, Cavalului şi Lăcrămioarei, echipajele de pompieri au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea a trei incendii de deşeuri menajere.
Au ars aproximativ 300 kg deşeuri menajere.
Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise (vegetaţii uscate, deşeuri, mirişte).
25.08.2012, ora 15:36 – incendiu casă particulară
În comuna Filipeştii de Târg, sat Brătăşanca, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară, proprietar D. Ion.
Au ars: mobilierul şi tâmplaria pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp.
Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 45.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 300 lei.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza folosirii intenţionate a sursei de apindere pentru a genera incendiul.
25.08.2012, ora 23:50 – incendiu autoturism
În municipiul Ploieşti, strada Aeroportului, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, proprietar P. Alexandru.
Au ars: izolaţia, cablurile, cauciucurile şi tapiţeria.
Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 5.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 5.000 lei.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.
26.08.2012, ora 16:25 – incendiu deşeuri cauciuc
În municipiul Ploieşti, str. Pompelor, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de anvelope.
Au ars: 7 anvelope şi aproximativ 350 mp vegetaţie uscată.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.
26.08.2012, ora 20:22 – incendiu anexă gospodărească
În comuna Măneciu, sat Măneciu Ungureni, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, proprietar P. Teodora.
A ars acoperişul anexei construit din lemn cu învelitoare ţiglă pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.
Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 500.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 30.000 lei.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată în urma unei acţiuni mecanice ori fizice.
26.08.2012, ora 22:46 – degajare copac
În municipiul Ploieşti, str. Corlăţel, echipajele de pompieri au acţionat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism.
27.08.2012, ora 02:27 – incendiu anexă gospodărească
În comuna Blejoi, sat Ploieştori, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, proprietar Ş. Ilona.
Au ars: acoperişul anexei construit din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 15 mp şi 100 kg gunoi menajer.
Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 100.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 1.000 lei.
Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza fumatului în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.
24.08.2012, ora 20:58 – deblocare uşă
În municipiul Ploieşti, str. Baraolt, echipajele de pompieri au intervenit pentru deblocarea uşii unui apartament, proprietar C. Sebastian, în vârstă de 68 de ani a fost găsit decedat.Echipajele SMURD au intervenit în 86 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Având în vedere creşterea alarmantă a incendiilor de vegetaţie, mai ales că traversăm o perioada caniculară şi secetoasă, pentru a preîntâmpina producerea incendiilor de vegetaţie care pot avea consecinţe grave prin producerea de pagube materiale importante, pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea mediului înconjurător, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova atenționează atât cetățenii, cât și instituțiile și operatorii economici asupra respectării prevederilor legislaţiei în vigoare, în care se stipulează foarte clar: „În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”.Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000- 2500 lei.