Alcénat a lăsat prima ligă din Portugalia și a revenit în estul Europei. Se îmbracă iar în galben și albastru!

Dragos Trestioreanu -

Alcénat a lăsat prima ligă din Portugalia și a revenit în estul Europei. Se îmbracă iar în galben și albastru!

Pe 1 iulie 2012, odată cu „aterizarea” pe arena Ilie Oană a lui Florian Walter, în fruntea unui contingent masiv de fotbaliști adus de la Universitatea Cluj, avea să fie legitimat la SC FC Petrolul Ploiești și un fundaș dreapta extracomunitar, Jean Sony Alcénat, internațional al statului Haiti. Primele meciuri ale apărătorului lateral în vârstă de 26 de ani au fost aproape catastrofale, ajungând la un pas de a fi fost reziliat de către conducerea exasperată de evoluțiile sale slabe. Norocul lui Alcénat a fost că, la ideea cuiva, din staff-ul administrativ sau tehnic, un coleg de linie defensivă, Geraldo Alves, l-a luat sub aripa sa, atât pe teren, cât și în afara acestuia, haitianul fiind și genul necomunicativ. La scurtă vreme, Jean Sony a „explodat” pur și simplu, urmând astfel poate cei mai buni ani din cariera sa de până acum, el fiind transferat apoi de la Petrolul la Steaua, după exact trei sezoane de la sosirea la Ploiești. Însă, atât la trupa lui Gigi Becali, cât și la FC Voluntari, acolo unde a fost detașat pentru un retur, Jean Sony Alcénat nu a mai reeditat evoluțiile sale de excepție din efectivul „lupilor”, plecând liber de contract în prima ligă din Portugalia, acolo de unde și venise la Petrolul, de la Leixões. A fost clar că nu s-a putut adapta și nici nu a avut răbdare cineva să îl ajute, ca la SC FC Petrolul!

La noua echipă, CD Feirense, internaționalul din Haiti a jucat aproape doi ani, iar acum a revenit în estul Europei, mai corect în nord-estul continentului, după ce fusese în sud-estul acestuia. Noua țintă: FK Ventspils, echipă înființată în 1997 și clasată pe poziția a IV-a în Virsliga (primul eșalon din Letonia), la doar două puncte de locul secund, dar și la 11 de lider. La vârsta de 33 de ani, este posibil ca angajamentul semnat cu Ventspils – formație ale cărei culori sunt tot galben și albastru, precum cele pe care le-a îmbrăcat la Petrolul! – să fie dacă nu ultimul, ci printre ultimele înainte de a pune ghetele în cui. Încă o dată, și în cazul lui Alcénat, s-a înțeles că un fotbalist poate atinge maximum de formă într-o anumită conjunctură favorabilă și, mai ales, într-un colectiv care îl ajută să se exprime pe gazon. Odată ieșit din acel mediu, se pierde vârful din trecut. Valabil și pentru alți foști coechipieri ai haitianului, precum Jeremy Bokila sau Juan Albin, dezamăgitori la revenirea în România, la CFR și Dinamo, cel dintâi, la Dinamo, cel de-al doilea. La FK Ventspils, Jean Sony va fi coleg de linie cu un longilin fundaș central leton, Vitālijs Jagodinskis, cel care s-a întors acasă, în vara trecută, după ce a jucat la CSM Poli Iași, în sezonul precedent al Ligii I, și cu M. Neziri. Cel din urmă nu este însă germano-albanezul ex-petrolist Mërgim Neziri, ci… fundașul macedoneana în vârstă de 28 de ani Medzhit Neziri.

În România, acolo unde la sosire avea o cotă, potrivit siteului transfermarkt.de, de 900.000 de euro, sporind-o la Petrolul până la 1,5 milioane de euro, înainte de a trece la Steaua, plecând la Feirense cu ea scăzută la 350.000 de euro, Jean Sony Alcénat a bifat 86 de meciuri, în primul eșalon, a marcat de două ori și a dat 8 pase de gol, adunând 6.906 minute. În Cupa României a evoluat în 11 dueluri (941 de minute). A mai prins și partide în preliminariile Ligii Campionilor și în cele din Europa League, dar și în grupele celei din urmă: 13 jocuri și 1099 de minute. În momentul semnării contractului cu FK Ventspils, neanunțat încă de… www.transfermarkt.de, Alcénat are o cotă de numai 200.000 de euro, comparabilă cu a unui fotbalist adus, iarna aceasta, la… Petrolul! Și vârsta este de vină, evident!

Foto: Instagram și www.fcpetrolul.ro