Aleea Făuritorilor ROMÂNIEI MARI, la Ploiești

Redactia -

Aleea Făuritorilor ROMÂNIEI MARI, la Ploiești

 

Ideea realizării acestei alei la Bucov – comună situată în imediata apropiere de Ploiești – a apărut în anul 1990, la Chișinău, la una dintre întâlnirile celor mai luminate minți din România și Republica Moldova, care militau pentru ReUnire: frații Ghimpu, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Valeriu Matei ș.a., care au ”creionat” un program e readucere aminte a eroilor Marii Uniri din 1918.

De menționat faptul că aici, la Bucov, existau 50 ha de teren, proprietate a familiei basarabeanului Constantin Stere către Suzana Stere (nora acestuia), teren retrocedat de către Guvernul României în anul 2001.

Aleea, dominată de impresionantul bust al lui Constantin Stere, a fost completată, ulterior, cu peste 20 de alte busturi (Inculeț, Stroiescu, Ciugureanu, Halippa, Pantea ș.a.).

 Ultimele două, lansate acum câteva zile, îi reprezintă pe gen. Ioan I.Popescu (Sanitarul) – care a condus Divizia  Prahova la Mărășești și gen. de divizie Gh. Mărdărescu, în Marele  Război de Întregire a României.

Reamintim faptul că, la 4 august 1919, Armata Română, sub comanda generalui de divizie Gh. Mărdărescu, eliberatorul Transilvaniei, a intrat triumfal în Budapesta, unde, pe cupola Parlamentului, a instalat celebrele opinci românești!

Toate aceste busturi,  aflate în  Parcul Memorial Constantin Stere, au fost realizate de către Societatea cultural-istorică Mihai Viteazul, condusă de ing. Mircea Cosma, cu sprijinul unor sponsori generoși.

La momentul aniversar au participat: deputatul Șerban Mihăilescu-fost ministru secretar general în Guvernul României, Eugen Terteleac- președintele Asociației Românilor din Italia, senator Laura Moagher, Emil Drăgănescu- subprefect de Prahova, Rareș Dan Enescu- consilier judeţean, precum și o delegație din localitatea Alexandru Ioan Cuza, din Cahul-Republica Moldova.

În deschiderea manifestării, Gheorghe Turda a interpretat Imnul României.

Dezvelirea celor două busturi a fost urmată de depuneri de flori.

(Ioan POPESCU)