Alegeri locale şi europarlamentare, 9 iunie. Prahovenii sunt aşteptaţi la vot

Redactia -

Alegeri locale şi europarlamentare, 9 iunie. Prahovenii sunt aşteptaţi la vot

În data de 9 iunie 2024, alegem autoritățile administrației publice locale – consilii locale, consilii județene, primari și președinți ai consiliilor județene, primar general al Municipiului București și Consiliul General al Municipiului București. Mandatul primarilor, membrilor consiliului local, membrilor consiliului județean și al președinților consiliilor județene este de 4 ani. Autoritățile locale se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Cine are drept de vot?

  • Cetățenii români, care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membrii autorităților administrației publice locale;
  • Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiții ca şi cetăţenii români.

Unde puteți vota?

 

  • Alegătorii pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința și doar pe teritoriul României.
  • La alegerile locale nu se votează în străinătate.
  • Cetăţenii români care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.
  • Până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripția electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință pentru scrutinul respectiv. O persoană care și-a stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai mult de 60 de zile înaintea datei scrutinului, dar nu a solicitat schimbarea arondarii în Registrul electoral, poate vota în localitatea de reședință, fiind înscris pe lista suplimentară în ziua votului.
  • În situația în care actul care face dovada reședinței a expirat în perioada 12 aprilie 2024 – 9 iunie 2024, dar a fost reînnoit astfel încât cât să fie asigurată continuitatea reședinței, alegătorul își poate exercita dreptul de vot în circumscripția de reședință, în condițiile legii.
  • Cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene care au drept de vot în România și dețin certificate de înregistrare sau cărți de rezidență permanentă ale căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 11 aprilie 2024 – 9 iunie 2024 își pot exercita dreptul de vot în baza acestora.
  • În cazul în care alegătorul, cetăţean al Uniunii Europene, îşi schimbă adresa la care locuieşte în altă circumscripţie electorală după înaintarea copiei de pe lista electorală complementară la biroul electoral al secţiei de votare, acesta îşi exercită dreptul de vot în circumscripţia electorală pe a cărei rază teritorială locuieşte, în baza oricărui document valabil de identitate însoţit de certificatul de înregistrare care atestă noua adresă sau, după caz, de cartea de rezidenţă permanentă ori de permisul de şedere permanentă care atestă adresa anterioară, însoţit de o adeverinţă eliberată de formaţiunea teritorială competentă a Inspectoratului General pentru Imigrări, care atestă adresa actuală. Totodată, în vederea exercitării dreptului de vot, cetăţeanul Uniunii Europene poate adresa primarului o cerere, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la art. 23 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare; primarul comunică, de îndată, biroului electoral al secţiei de votare cererea cetățeanului Uniunii Europene, pentru înscrierea acestuia în lista electorală suplimentară.
  • La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, în baza rezultatelor generate de SIMPV, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare permite exercitarea dreptului de vot de către alegătorul înscris în listele electorale permanente cu adresa de domiciliu sau de reședință care figurează în SIMPV că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, numai după ce asigură verificarea cazului semnalat de SIMPV şi după ce acesta dă o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la același scrutin sau pentru alegerea acelorași autorități ale administrației publice locale în localitatea de domiciliu, respectiv de reședință, conform modelului orientativ prevăzut în Anexa nr. 3 din Hotărârea BEC nr. 169/28.05.2024.
  • Alegătorul aflat în situația descrisă mai sus va descărca declarația de la pagina de internet a Biroului Electoral Central și o va tipări, completa și aduce la secția de votare. În eventualitatea în care alegătorul nu deține mijloacele de descărcare și tipărire a declarației, acesta poate primi tipizatul de la biroul electoral al secției de votare sau poate redacta declarația integral olograf pe o foaie de hârtie pusă la dispoziția acestuia de biroul electoral al secției de votare.
  • Declaraţiile alegătorilor care figurează în SIMPV că şi-au mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin date conform alin. (2) și (3), indiferent de modul în care au fost consemnate, se înaintează, de îndată, organelor de poliţie, de către președintele biroului electoral al secției de votare.

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024