Alegeri prezidenţiale 2025, tur II. Românii, aşteptaţi la secţiile de votare

Redactia -

Alegeri prezidenţiale 2025, tur II. Românii, aşteptaţi la secţiile de votare

Duminică, 18 mai, la ora 7.00, s-au deschis secţiile de votare din ţară. Românii îşi aleg preşedintele. Candidaţii care au ajuns în turul doi sunt George Simion – AUR şi Nicuşor Dan – Independent. În total, în ţară sunt organizate 18.979 de secţii de votare. Urnele se închid la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că toate secţiile de votare din ţară au fost deschise duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 07:00, în vederea desfăşurării turului al doilea al alegerilor pentru Preşedintele României.

AEP le reaminteşte competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, să nu continue propaganda electorală şi să contribuie la desfăşurarea în cele mai bune condiţii a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale sunt organizate 18.979 de secţii de votare pe teritoriul României şi 965 de secţii de votare în străinătate.

Lista secţiilor de votare organizate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025 poate fi accesată la următorul link: https://gis.registrulelectoral.ro/HartaSectiiPrezidentiale/.

Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.

În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate a început în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi s-a încheiat, la ora locală 21:00. În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, alegătorul din ţară îşi poate exercita dreptul de vot în următoarele condiţii:

– în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
– în cazul în care are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
– în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.

De asemenea, menţionăm că alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:
– cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
– paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
– în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.