Alertă meteo: Prahova, sub avertizare de vijelii, grindină şi descărcări electrice

Redactia -

Alertă meteo: Prahova, sub avertizare de vijelii, grindină şi descărcări electrice
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de ploi torențiale, furtuni, grindină și vijelii, valabilă până astăzi la ora 23.00, transmite ISU Prahova printr-un mesaj al cărui conţinut îl puteţi citi în rândurile de mai jos:
 
 
🟨 COD GALBEN Instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, ce se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice, iar cantitățile de apă pot ajunge izolat, și la peste 30…40 l/mp.
 
 
🟧 COD PORTOCALIU Instabilitate atmosferică temporar accentuată va fi prezentă în jumătatea nordică a țării, și se va manifesta prin perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale, iar cantitățile de apă pot ajunge izolat, și la peste 50 l/mp.
❗ RECOMANDĂRI ❗
❗Închideți toate ferestrele locuinței
❗Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații
❗În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora
❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate
❗Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime
❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ
În același timp a fost emisă și o avertizare meteorologică de caniculă și disconfort termic, valabilă până mâine la ora 10.00!
 
 
🟨 COD GALBEN În cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate, între 30 și 34 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Temperaturile minime din timpul nopții vor atinge și depăși 20 de grade.
 
 
🟧 COD PORTOCALIU În sud-estul Olteniei, sudul-estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, respectiv între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
❗RECOMANDĂRI ❗
❗Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
❗Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
❗Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
❗Consumați fructe și legume proaspete!
❗NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite pentru a preveni incendiile!
❗Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!