Alexandru Dedu, ploieșteanul care a fost ales președinte al Federației Române de Handbal

Redactia -

Alexandru Dedu, ploieșteanul care a fost ales președinte al Federației Române de Handbal

Lupta pentru ocuparea fotoliului de președinte al Federației Române de Handbal a oferit un învingător poate mai puțin scontat, dar cu siguranță unul pentru viitorul mai bun al sportului cu mingea mică jucat în țara noastră. De o parte s-au aflat doi reprezentanți ai vechii generații de oameni de handbal, ex-marele internațional Cristian Gațu, care a condus FRH vreme de 18 ani, dintre care ultimii 17 consecutiv, și Remus Drăgănescu, adjunctul acestuia și președinte interimar în ultimul timp, iar pe de alta – cel al noului val, de-acum fostul conducător al Ligii Profesioniste de Handbal, Alexandru Dedu (foto sus, în stânga, felicitat de către un alegător; www.prosport.ro). La vot, tinerețea a câștigat în fața experienței, Dedu adunând 104 sufragii, dintre cele 193 exprimate, învinsul său fiind Drăgănescu, cu 56, Gațu primind doar 32. De subliniat că acesta din urmă ar fi înclinat inițial în favoarea sa, dar s-a înscris apoi în luptă, după ce a aflat că fostul vicepreședinte al FRH va candida la funcția ocupată de el până în acest an. La finalul scrutinului, sigur pe el, așa cum trebuie să fie un manager în plină ascensiune, noul ales a spus: ”Mă aşteptam să câştig din primul tur, nu am făcut promisiuni electorale, ci am spus doar adevărul, în campania pe care am avut-o prin ţară”. Din respect pentru fostul președinte al federației, Cristian Gațu, actualul șef al handbalului autohton a mărturisit că vrea să propună numirea acestuia în funcția de președinte onorific al FRH.

Alexandru Dedu va împlini pe 15 septembrie 2014 vârsta de 43 de ani, s-a născut la Ploiești, tatăl său fiind, într-o anumită perioadă de timp, medicul echipei de fotbal Petrolul. Handbalist cu anvergură mondială, pentru multă vreme o vedetă, ca pivot, al sportului jucat pe semicerc, Dedu a bifat, în cariera sa sportivă, echipe celebre, precum Barcelona și Porto. Ca handablist, are un palmares de invidiat: trei trofee ale Ligii Campionilor și două Supercupe, toate cu formația catalană, plus nouă titluri naționale, împărțite în mod egal – câte trei, în România, cu Poli Timișoara și Steaua, în Spania, cu Barcelona, și în Portugalia, cu Porto. A disputat nu mai puțin de 271 de partide la nivelul loturilor de juniori, tineret și seniori ale României, înscriind de 500 de ori, și a mai evoluat și în primele ligi din Franța și Germania, printre cele mai tari din lume. El a fost fondator, după ce a renunțat la activitatea competițională, al LPH, pe care a condus-o până la alegerile de la federație.

Publicitate

dedu_micaProgramul electoral al lui Dedu, intitulat: „Vreau ca handbalul românesc să redevină o forță în lume”, a suscitat interesul electorilor, mai mult de jumătate dintre aceștia acordându-i votul Înainte de scrutin, noul președinte al FRH a declarat, pentru Radio Sport Total FM, că “domnul Gaţu este de departe favorit la aceste alegeri. Eu nu candidez împotriva lui. El a spus foarte clar că doreşte tinereţe, ci nu un om de vârsta sa. Contracandidatul meu este Remus Drăgănescu. Nu doresc denigrarea nimănui, ci promovarea propriilor mele valori. În prima fază, îmi doresc să transmit tuturor din handbal că facem o activitate în interesul publicului, iar spectatorii trebuie puşi pe primul loc. Apoi vreau să fac o întâlnire bi-anuală cu toate categoriile. Toţi trebuie să vină să îşi spună păsurile. Trebuie să mergem pe un drum comun. Nu mai vreau ca federaţia să fie undeva sus şi să dea indicaţii. Lipsa de finanţare şi deprecierea bazei materiale sunt cauza lipsei tinerilor, din acest moment. La nivel înalt, ar trebui luată o hotărâre. Tratăm sportul ca pe o necesitate naţională şi atunci să fie finanţată ca atare”.

Actualul președinte al FRH, a cărui principală colaboratoare a fost aleasă tot o reprezentată a noii generații, ex-internaționala Narcisa Lecușanu, este un apropiat al acestui sport practicat în județul și municipiul natal, prezența lui, în luna decembrie a anului trecut, la inaugurarea sălii de sport din Blejoi, alături de un cetățean de onoare al acestei comune, alt fost mare practicant al handbalului, Marian Dumitru (foto jos, în dreapta: Paul MÂINEA), fiind remarcată de toată asistența prezentă cu prilejul tăierii panglicii. De altfel, Alexandru Dedu îi sprijină pe cei din Blejoi, handbalul juvenil fiind la loc de cinste acolo și asigurând o pepinieră remarcabilă pentru echipele de handbal ale CSM Ploiești. Cum, odată, și în reședința județului Prahova, acest sport era foarte urmărit și apreciat, alegerea noului președinte al federației de profil ar putea conduce, în timp, la revenirea vremurilor bune de altădată.