Alexandru Măţel, în graţiile „Regelui”

Redactia -

Odată cu recenta revenire la echipa naţională, după o perioadă în care nu a mai putut fi convocat din cauza unei accidentări la genunchi, a intervenţiei chirurgicale ce i-a urmat şi a lungii perioade de convalescenţă, Alexandru Măţel (foto, în galben, în duel cu un eston; www.gsp.ro), fundaşul dreapta al Astrei şi concitadin al lui Gheorghe Hagi, ambii fiind originari din Constanţa, a intrat în graţiile „Regelui”, fiind lăudat după prestaţia din meciul oficial de la Tallin, contra primei reprezentative a Estoniei. De altfel, şi statisticile firmei InStat, cu care colaborează „Gazeta sporturilor”, au relevat, prin cifrele înregistrate, jocul apreciat al lui Măţel, în contrast cu cel al petrolistului Gheorghe Grozav, şi el integralis împotriva balticilor.

La televiziunea sport.ro, Hagi a declarat că „Măţel e bun, uşor-uşor începe să facă şi faza defensivă foarte bine. Ca stil seamănă cu Dan Petrescu. Şi Dan avea ceva probleme defensive. Se poate juca însă şi cu Luchin sau Papp ca fundaş dreapta de interior. Depinde şi de adversar. Jucători ca Măţel şi Raţ dezvoltă bine jocul, sunt buni pe atac”. Alexandru Măţel, acum în vârstă de 22 de ani, a fost adus în urmă cu doi sezoane la echipa din „9 Mai”, de la Farul Constanţa, şi s-a impus rapid ca titular în primul „11” al formaţiei echipată în alb şi negru.

Potrivit InStat, astristul a fost singurul tricolor căruia i-a reuşit un dribling în cea dintâi repriză a partidei cu Estonia, din cadrul primei etape a preliminariilor Cupei Mondiale din Brazilia – 2014, şi a bifat un procentaj de 88% la duleuri câştigate, pe locul 1 din toata echipa naţională a României, la acest capitol, mult peste căpitanul Răzvan Raţ, omologul său de pe partea stângă a defensivei. În plus, „dracul” a fost cel mai ofesniv dintre fundaşii echipaţi în galben. În schimb, Gicu Grozav nu s-a putut lăuda decât cu 54% dueluri câştigate, fără să fi avut o intercepţie şi o deposedare, demonstrând şi la echipa naţională că se află într-un con de umbră, în privinţa formei sale sportive.

Valerică Găman, al doilea jucător al Astrei care a intrat pe teren la Tallin, nu a putut fi monitorizat, el prinzând doar două minute dintre cele trei de prelungire dictate de către arbitrul sârb Milorad Mazic. Găman l-a înlocuit pe accidentatul Dorin Goian.